Politică

Comentariu Mediafax: Ziua în care alegătorul va fi rege

Estimările privind participarea la vot sunt optimiste şi scrutinul pe stil nou va face ca scorurile câştigătorilor să aducă aminte de cele din copilăria democraţiei post '89. În cazul învingătorilor, dulcea beţie a victoriei nu este o stare de recomandat. Însă, cum luciditatea este o stare pe cale de dispariţie, majoritatea nu vor accepta, nici măcare în sinea lor, că nu meritele personale sunt cele în care alegătorul anonim şi-a pus nădejdea.

Mai mult ca în alte dăţi, alegătorul anonim se va lăsa dus de valul conjuncturii, scrie Mediafax.

Poate şi din această cauză, îndemnurile generale la civism au fost atât de puţine. Am auzit "votaţi pe Ionescu!" sau "votaţi pe Popescu!" şi atât de puţin "Votaţi!".În acest puţin se încadrează şi apelul preşedintelui Băsescu. A fost "Votaţi, ca să-i obligaţi!", cu subtextul "Votaţi şi vedeţi voi ce vă aşteaptă!".

Dinamica zilei de duminică, 10 iunie nu va diferi de aceea a altor zile de alegeri.

Cu noaptea în cap se vor duce conştiincioşii, pieţarii şi cei plecaţi după ale gurii.Vor urma cei care şi-au băut tihnit cafeaua şi, mai puţin sceptici, se gândesc că e cazul să influenţeze mersul planetei. Aşa, un pic. După, pe la prânz, apar cei vor vrea să-şi povestească experienţa electorală între ciorbă şi friptură. Siesta şi căldura vor face ca după-amiază să fie un fel de moarte lentă a elanurilor civice. Mai după ora 18.00, se va anima cu plimbăreţii, care vor ieşi pe la terase, să se bucure de o bere rece. Şi, spre închidere, apar evadaţii: de lângă grătare sau care s-au adunat de pe drumurile de week-end, cu imboldul "hai să o fac şi pe asta!".

Absenţii? Cinicii, lehămetiţii, "zmeii" virtuali, prizonierii mării şi fotbalului, "je m'en fiche"-iştii din convingere sau din moft, mulţi (prea mulţi) tineri.

În tot acest timp, candidaţii, doborâţi după atâta seducere a alegătorului anonim, vor îndura aşteptarea.

Duminică, la 21.00, trecute fix, alegătorul anonim încetează să fie rege şi rămâne definitv procent. Spectacolul este deja al altora şi lumea se învârte fără el.

(Comentariu realizat de Indira Crasnea, indira.crasnea@mediafax.ro)

Etichete: SCRUTIN,ALEGĂTORI,

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.