Politică

Codul proprietatii intra, incepand de astazi, in dezbatere

20.04.2005, 19:20 12

Prin acest pachet legislativ puterea politica isi propune sa solutioneze problema proprietatii in Romania, care treneaza de mai bine de 15 ani. Sunt insa discutii la nivelul coalitiei de guvernare in privinta modului de adoptare: prin asumarea raspunderii guvernamentale sau dezbateri in Parlament? Parerile sunt impartite in arcul guvernamental.

Varianta pusa in discutie, incepand de astazi de Guvern, ar putea suferi insa unele modificari. Vor fi purtate negocieri cu partidele din arcul guvernamental, fara a caror sustinere politica acest pachet legislativ nu poate trece de Parlament.

Insa, asa cum este acum in mapa Guvernului, in virtutea noilor reglementari, retrocedarea terenurilor agricole si padurilor ar urma sa se faca in natura si pe vechile amplasamente, acolo unde acest lucru este posibil. Guvernul a renuntat la a preciza in lege ca retrocedarea se face "de regula" pe vechile amplasamente" pentru a nu deschide astfel calea unor interpretari ale legii, cum s-a intamplat cu legea de retrocedare initiata de taranistul Vasile Lupu.

In privinta retrocedarii imobilelor, va fi extinsa retrocedarea in natura la cladirile care sunt acum sedii de partide politice, de ambasade ori institutii de interes public.

Toate aceste tipuri de cladiri au fost exceptate de la retrocedare prin L10/2001, lege ce reglementeaza retrocedarea imobilelor confiscate de regimul comunist.

Intr-o declaratie acordata ZF, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a spus ca aceste sedii isi vor mai mentine destinatia pentru o anumita perioada de timp. Anume, ambasadele un an, institutiile publice trei ani, iar scolile si spitalele cinci ani. "Este vorba despre o schimbare a destinatiei banilor. In loc sa platim despagubiri fostilor proprietati si renovarea cladirilor, vom aloca bani pentru constructia de noi cladiri", explica Olteanu.



Despagubirile, administrate de institutii financiare internationale

Pentru proprietarii carora nu li se poate reconstitui dreptul de proprietate, pachetul legislativ stipuleaza despagubiri.

Ministrul Bogdan Olteanu afirma ca va fi stabilit un mecanism rapid de transformare in bani a titlurilor obtinute de fostii proprietari de imobile: "Vor fi despagubiri in titluri care vor fi valorificate rapid pe piata imobiliara".

Potrivit ministrului PNL, noile reglementari in privinta despagubirilor acordate fostilor proprietari vor fi echitabile si nu vor fi plafonate administrativ.

In administrarea intregului proces al despagubirilor, ministrul Bogdan Olteanu afirma ca vor fi implicate institutii financiare internationale de prestigiu, selectate prin licitatie, care sa ofere garantia ca banii nu vor fi pierduti.

Pentru despagubirea fostilor proprietari va fi constituit un fond de investitii - s-ar putea numi Proprietatea - alimentat din actiuni ale ministerelor la diverse societati, din creantele statului in strainatate sau titluri de participare care vor fi cotate pe pietele de capital interne si externe.

Durata de functionare a fondului va fi de zece ani, cu posibilitate de prelungire prin decizia actionarilor. Dupa expirarea duratei de functionare, activul fondului va fi lichidat si impartit actionarilor.

Activul net al Fondului "Proprietatea" va fi impartit in titluri de participare transmise gratuit catre proprietarii imobilelor nationalizate sau, dupa caz, succesorilor in drepturi ai acestora, proportional cu valoarea despagubirilor la care au dreptul si fara un plafon-limita al despagubirii.



Tariceanu mizeaza pe asumarea raspunderii guvernamentale

Discutii la nivelul coalitiei au fost si vor mai avea loc pe marginea formulei de promovare a Codului proprietatii. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat luni-seara ca la nivelul coalitiei de guvernare "s-a convenit" asupra promovarii pachetului prin asumarea raspunderii guvernamentale.

Anuntul primului-ministru vine dupa ce la nivelul coalitiei s-au purtat discutii, unele in contradictoriu, in conditiile in care doua dintre cele patru formatiuni la guvernare - anume PD si PUR - nu agreau formula asumarii raspunderii guvernamentale. PD a refuzat sa exprime o pozitie oficiala, insa surse din partid afirmau ca in partid este un curent majoritar care nu este de acord cu asumarea raspunderii guvernamentale, intrucat ar exclude dezbaterile in Parlament asupra proiectului. Cele doua formatiuni nu au revenit, dupa declaratia premierului, asupra punctelor de vedere initiale.

Promovarea in Parlament a Codului proprietatii va fi o proba a solidaritatii partidelor din arcul guvernamental, prima de asemenea importanta. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO