Politică

Coalitia guvernamentala incepe impartirea prefecturilor

29.12.2004, 00:00 44

Alianta PNL-PD, UDMR si PUR vor incepe astazi discutiile privind impartirea functiilor de prefect si subprefect. Filialele locale ale celor patru formatiuni politice au dat semnale ca au preferinte pentru prefecturile anumitor judete insa, presedintele interimar al PD, Emil Boc, afirma ca nu se va lua nici o decizie politica si administrativa inaintea discutiilor cu partenerii politici si a votului de investitura a guvernului.
Cele mai disputate sunt functiile de prefect si subprefect din judetele din Ardeal unde populatia maghiara este puternic reprezentata. UDMR vizeaza obtinerea acestor posturi, insa, in egala masura, PNL si PD si-au aratat interesul pentru obtinerea prefecturilor din zona transilvana.
UDMR a anuntat prin vicepresedintele Verestoy Attila ca numirea unui prefect maghiar la Covasna este o prioritate pentru Uniune. De asemenea, UDMR vrea sa obtina conducerea prefecturilor din Bistrita-Nasaud, Arad, Maramures dar si a unui judet din sudul tarii.
Dezideratul UDMR a generat unele tensiuni in filialele PNL, PD si PUR din Covasna. Presedintii organizatiilor PNL si PD din judet, Ioan Balan si Gheorghe Baciu, avertizeaza ca in cazul in care UDMR va obtine prefectura Covasna, ei isi vor da demisiile din functiile de conducere detinute in partid.
La Bistrita-Nasaud, este, de asemenea, competitie   in coalitia guvernamentala pentru postul de prefect. Filialele PNL si PD au venit cu cate o propunere pentru functia ce ar urma sa reprezinte guvernul la nivel local. In acelasi timp insa, la nivelul conducerii centrale a UDMR s-ar fi primit asigurari ca prefectura Bistrita-Nasaud ar reveni formatiunii maghiare. De altfel, ieri, presedintele filialei judetene a UDMR, Szilagyi Ioan, a declarat ca sunt 90% sanse ca formatiunea pe care o reprezinta sa obtina fotoliul de prefect.
"Inflatie" de candidati este la Harghita. UDMR a propus un candidat pentru functia de prefect insa filialele PNL si PD au venit cu cate patru nominalizari. PUR nu revendica obtinerea prefecturii Harghita intrucat nu are filiala locala in acest judet.
In Mures, conducerea prefecturii ar putea reveni PNL. Este propus avocatul Ciprian Dobre, lider al organizatiei municipale Targu Mures. UDMR solicita postul de subprefect al acestui judet pentru actualul subprefect, Burkhardt Arpad.
Aceleasi revendicari le are UDMR si la Bihor. In schimb, PNL si PD au venit deja cu cate doi candidati pentru functia de prefect.
Negocieri intense sunt la Cluj. Sunt si aici mai multe propuneri de la PNL si PD insa Emil Boc, presedintele PD si primar al Clujului airma ca dupa votul de investitura al Guvernului se va decide functiile in prefecturi si in serviciile descentralizate.
Filialele din Moldova ale PNL si PD au dat semnale ca sunt preocupate de obtinerea functiilor de conducere din prefecturi. La Botosani, Vaslui, Suceava, Neamt, liberalii si democratii au facut mai multe nominalizari, pentru fiecare post de prefect si subprefect.
Functiile de conducere in prefecturi vor fi atribuite in urmatoarele zile, cand se va ajunge la o intelegere politica intre partenerii de guvernare. Un atu in primirea acestor functii locale vor avea filialele locale ale partidelor care au avut performante la alegerilor locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO