Politică

Coalitia a batut in cuie restructurarea mica

Coalitia a batut in cuie restructurarea mica

Liderii partidelor la putere au ultimul cuvant in privinta secretarilor de stat care pleaca

09.08.2006, 19:14 17

Peste o treime din posturile de secretar de stat vor disparea din schema Executivului pana la sfarsitul lunii august, au decis ieri reprezentantii coalitiei la guvernare.
Ministrii au avut termen pana aseara sa prezinte noile organigrame ale ministerelor pe care le conduc dupa ce, de dimineata, liderii coalitiei hotarasera ca doar 52 de secretari de stat isi vor pastra posturile din cei 82 care sunt in prezent in functie.
In urma negocierilor de ieri s-a stabilit ca PNL va ramane cu 19 posturi de secretari de stat, PD - cu 14, UDMR - cu 7 si PC - cu 6, potrivit procentelor obtinute la alegerile generale de fiecare din formatiunile aflate la guvernare.
Partidele coalitiei vor fi insa cele care vor avea ultimul cuvant in privinta celor care vor fi "restructurati"pentru a nu se provoca tulburari politice si pentru a fi respectat algoritmul coalitiei.
O problema aparte o constituie secretarii de stat care au fost numiti pe criterii profesionale si care nu au apartenenta politica. Ei sunt identificati ca specialisti pe domeniile in care activeaza, iar unii ministri au sustinut cu vehementa ramanerea lor in structura guvernamentala. O asemenea situatie este la Ministerul Justitiei, unde ministrul Monica Macovei nu vrea sa renunte la un secretar de stat, asa cum i-a cerut Guvernul.
Coalitia a decis asadar ca sase pozitii de secretari de stat (doua de la Interne, doua de la Justitie si doua de la Externe ) sa fie considerate apolitice si deci rezervate "specialistilor" in domeniile respective, astfel incat partidele sa nu se implice in numirea unor membri de partid pe aceste posturi. "La Ministerul de Interne, de exemplu, sunt generalii care au pozitii de secretari de stat. Nu poti sa numesti pe criterii politice un general de la Interne", a explicat vicepremierul Bogdan Pascu (PC).
La Finante, unde un post de secretar de stat din cele cinci era deja vacant, aritmetica restructurarii a fost ceva mai simpla. Potrivit unor surse din conducerea ministerului, se va renunta probabil la secretarul de stat pentru integrare Istvan Jakab (propus de UDMR), ale carui atributii vor fi preluate de Alice Cezarina Bitu.
De la Ministerul Economiei vor disparea doua din cele sase posturi de secretari de stat si un subsecretar de stat. Ministrul economiei va renunta la secretarul de stat pentru productia de aparare - Octavian Bagiu (PNL) si la cel pentru petrol si gaze - Viorel Crecana (PD) precum si la subsecretarul pentru comert exterior - Nicolae Buzdun (PNL).
La Ministerul Muncii restructurarea era deja "aranjata", dupa ce Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Casa Nationala de Pensii au devenit autonome. Drept urmare, sefii acestora, Mihai Seitan, respectiv Silviu Bian, si-au pierdut functiile de secretari de stat. In prezent, la Ministerul Muncii sunt patru pozitii de secretar de stat. Potrivit ministrului liberalul al culturii Adrian Iorgulescu, in perioada urmatoare vor disparea si toate cele patru posturi de subsecretari de stat, iar numarul agentiilor guvernamentale va fi redus la jumatate. Aceste masuri vizeaza "o mai mare eficienta la nivelul structurilor guvernamentale", "diminuarea costurilor" si "reducerea birocratiei", a adaugat el.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a explicat ieri ca procesul de restructurare a Guvernului va incepe prin desfiintarea Cancelariei premierului, transferul unor autoritati in coordonarea ministerelor sau a Parlamentului si trecerea societatilor comerciale din subordinea ministerelor in portofoliul AVAS.
"Este foarte posibil ca aceasta Cancelarie sa se desfiinteze. Vor mai fi o serie de structuri care vor functiona in subordinea primului-ministru, intr-un aparat suplu, simplu si eficient. Vreau ca exemplul personal sa serveasca tuturor colegilor de Cabinet, pentru a trece peste considerente de ordin subiectiv si a continua restructurarea prin descentralizare", a spus Tariceanu, intr-o declaratie pentru Mediafax. In ceea ce priveste societatile comerciale aflate in coordonarea ministerelor, acestea vor fi transferate in patrimoniul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru a fi privatizate.
"Nu vad de ce societatile comerciale trebuie sa ramana in continuare la nivelul ministerelor, pentru ca ministerele trebuie sa elaboreze politici, nu sa fie structuri de gestiune economica", a afirmat premierul.
El a apreciat ca restructurarea administratiei va permite eliminarea unor eventuale suprapuneri de atributii, cresterea eficientei activitatii si reducerea birocratiei. Vicepremierul Marko Bela a spus ieri ca restructurarea trebuie sa continue si la nivelul superior, dupa ce etapa cu secretarii de stat va fi finalizata. Marko Bela a propus desfiintarea Ministerului Integrarii sau modificarea rolului unor directii din minister, precum cea a dezvoltarii regionale.
"MIE ar trebui desfiintat pentru ca s-a achitat de menirea initiala. Dar exista o parte a ministerului de care avem nevoie, dezvoltarea regionala. De aceea nu as accepta desfiintarea ministerului, ci transformarea acestuia in Ministerul Dezvoltarii Regionale", a afirmat Marko. El spune ca UDMR ar prefera mentinerea posturilor de vicepremier - in cabinet sunt trei astfel de pozitii, rezervate pentru PD, PC si UDMR. PD, care pledeaza pentru desfiintarea acestora nu a facut nici o nominalizare pentru aceasta functie, dupa demisia lui Gheorghe Pogea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO