Politică

CNSAS, pregatit sa deconspire securistii o data cu secretul piramidelor

10.12.2003, 00:00 21

Colegiul Consiliul National de Studiere a Arhivelor fostei Securitati (CNSAS) iese din nou in evidenta prin conflictul de proportii care a blocat activitatea institutiei in ultimul an.
Ceea ce a aparut nou, ieri, in cunoscuta disputa este faptul ca membrii Colegiului CNSAS s-au impartit din nou in doua tabere, care se dau in judecata una pe alta, se acuza reciproc de fraude, absente la sedinte, blocarea activitatii institutiei si lipsa de barbatie.
Prima grupare, reprezentata de Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu, Ladislau Csendres si, mai nou, presedintele Consiliului Gheorghe Onisoru (care pana de curand s-a aflat in gruparea rivala) i-a acuzat pe colegii lor propusi de PSD in aceasta institutie ca isi ridica salariul de peste 20 de milioane de lei fara a veni la sedinte. " Am decis sa le blocam indemnizatiile. Cei trei ne-au dat in judecata, iar zilele acestea am primit de la Curtea de Apel o decizie care le da dreptate si ne obliga sa le dam banii" spus, Horia Roman Patapievici, conform Mediafax. Patapievici a facut referire la gruparea rivala din CNSAS, reprezentata de Florin Chiritescu, Aurel Pricu si Mihai Gheorghe, toti numiti la propunerea PSD.
Absenta constanta de la lucrari in ultimul an a celor trei membri nu este numai o problema morala. In absenta lor, Colegiul CNSAS nu poate lua nici o decizie legata de fosta securitate intrucat nu exista cvorum. Pentru a-i determina pe colegii lor sa participe la sedinte, Andrei Plesu a spus ca a luat legatura cu liderii PSD Adrian Nastase si Dan Matei Agathon, precum si cu presedintele Ion Iliescu. Dar nu a intervenit nici o schimbare. Din acest motiv, Plesu, Patapievici, Dinescu si Onisoru sunt de parere absenta constanta a colegilor lor face parte dintr-o strategie a PSD, de a bloca activitatea CNSAS. Drept argument, ei amintesc o declaratie facuta in urma cu doua saptamani de premierul Adrian Nastase, conform careia CNSAS joaca un rol politic periculos.
Cealalta grupare contracareaza: da in judecata gruparea adversa si pentru calomnie. Mihai Gheorghe, reprezentantul gruparii adverse lui Dinescu, Patapievici, Plesu, Onisoru, sustine ca responsabila de acest conflict sunt adversarii lui. Mihai Gheorghe a spus ca atat el cat si cei doi colegi ai sai nu se vor intoarce la sedinte pana cand Parlamentul nu va lua o decizie asupra raportului "Predescu". Acest raport are o istorie lunga si controversata. El propunea demiterea celor 11 membri ai Colegiului, dar pentru ca a provocat valuri de proteste a fost uitat in sertarele Parlamentului.
 In conditiile in care activitatea CNSAS este blocata, Academia Catavencu decis sa distribuie publicatia, incepand de ieri, impreuna cu suplimentul "Lista lui Secu", in care, saptaminal, vor fi publicate numele securistilor care au activat in perioada 1948 - 1989, pe baza documentelor furnizate de cei care si-au vazut dosarele intocmite de fosta politie politica. Initiativa nu se substituie CNSAS.
Acest supliment de patru pagini este realizat, in colaborare, de Institutul Roman de Istorie Recenta (IRIR), Academia Catavencu si Fundatia "Gheorghe Ursu".
In primul numar al suplimentului au fost publicate 79 de nume de securisti, cei cu literele A si B. Autorii suplimentului, care considera ca cei mai multi securisti au fost recuperati dupa revolutie de SRI si de celelalte servicii secrete, au anuntat ca au in lucru dosarul unui ministru. "Nu-i spunem numele ca sa nu speriem prada", a spus Liviu Mihaiu.



Dosarul Vadim, amanat
Colegiul incepe sa dea inapoi in privinta publicarii dosarului de informator al senatorului PRM Corneliu Vadim Tudor. Gheorghe Onisoru a spus ca deocamdata cele 19 volume ale dosarului "abia au fost afisate" si ca e posibil sa fie invitati la audieri cativa fosti ofiteri de securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO