Politică

CNSAS a verificat colaborarea candidatilor cu fosta Securitate

26.11.2004, 00:00 29

Colegiul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a publicat ieri datele partiale privind verificarea candidatilor la Presedintie si la Parlament, din care reiese ca 10 persoane inscrise pe listele partidelor pentru Senat sau Camera Deputatilor au facut politie politica.
CNSAS este singura institutie abilitata sa verifice relatia candidatilor in alegeri cu fosta Securitate.
Potrivit unui comunicat remis ieri agentiei Mediafax, CNSAS a inceput verificarea candidatilor la data de 22 octombrie, dupa primirea listelor de la birourile electorale.
Potrivit datelor pe care Colegiul CNSAS le detine pana in prezent, nici unul dintre candidatii la Presedintie nu a desfasurat activitati de politie politica.
Potrivit documentului mentionat, in privinta candidatilor pentru alegerile parlamentare au fost verificati cu prioritate reprezentantii Aliantei D.A., Uniunii PSD+PUR, PRM si UDMR, respectiv 2.621 de persoane.
Colegiul CNSAS a stabilit ca opt dintre acestia au fost colaboratori ai fostei Securitati. Acestia sunt: Francisc Barany (UDMR), Stefan V. Tcaciuc (UUR), Corneliu Constantin Gh. Plesu si Claudiu Octavian B. Radu (ambii de la Alianta D.A.), Dumitru C. Boncica, Constantin N. Gaina, Nicu I. Hanganu si Stelian I. Pirvulescu (toti de la PRM).
Numele lui Francisc Barany si Stefan Tcaciuc au fost publicate si inainte de alegerile din 2000, ca facand parte dintre colaboratorii fostei Securitati.
In documentul CNSAS figureaza si doi candidati, ambii de la PRM, care au fost agenti (ofiteri) ai fostei Securitati. Acestia sunt: Ion C. Frantu si Ilie I. Merce. Ambii candideaza la Camera Deputatilor.
Mircea Dinescu, membru al colegiului CNSAS, a declarat ieri ca, daca de la PSD+PUR nu exista nici un om pe lista, care a colaborat cu Securitaea, acest lucru nu inseamna ca nu ar putea exista.
Dinescu a spus ca SRI si SIE nu a transmis CNSAS toate dosarele legate de candidatii de pe listele PSD+PUR. In alte cazuri au transmis ca nu exista dosare. Dinescu a spus ca din aproape 200 de dosare cerute de la SIE CNAS a primit doar cateva sute. "Suntem inca la mana lor (a SRI si SIE)", a spus Dinescu.
El a adaugat ca SRI a transmis CNSAS ca nici Adrian Nastase si nici Ion Iliescu nu au dosare de Securitate.
"Macar pentru faptul ca a fost in Coreea de Nord si putea ramane sa aleaga libertatea acolo era suficient sa aiba dosar de urmarire", a spus Dinescu, referindu-se la Ion Iliescu.
Reprezentantii conducerii CNSAS sustin ca verificarea candidatilor continua si va fi extinsa si pentru celelalte formatiuni politice care participa la alegeri. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO