Politică

Cine a castigat primele alegeri uninominale din Romania, omul sau partidul?

Cine a castigat primele alegeri uninominale din Romania, omul sau partidul?
01.12.2008, 19:21 114

Multi dintre viitorii parlamentari au fost alesi in mod direct, este cazul liderilor PSD Mircea Geoana, Adrian Nastase, Miron Mitrea.

Multi dintre cei care au fost alesi direct sunt surprize majore, pentru ca nu au un nume in politica: este cazul creatoarei de moda Oana Mizil, care a obtinut un mandat de deputat in Bucuresti, sau al lui Silviu Prigoana de la Partidul Democrat-Liberal.
In aceeasi vreme, nume din prima linie a partidului au pierdut cursa cu uninominalul: premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul transporturilor Ludovic Orban, deputatul PNL Crin Antonescu, secretarul general al PD-L Vasile Blaga sau secretarul executiv al PD-L Elena Udrea. Presedintele PNG George Becali sau presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor nici macar nu au reusit sa treaca pragul electoral de 5%.
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, unul dintre cei mai mari sustinatori ai votului uninominal, a obtinut doar 26,6% dintre voturi, clasandu-se pe locul al treilea in colegiul sau.
In Bucuresti, PNL a obtinut doar 16%, in vreme ce la nivel national se apropie de 19%. 
Care a fost deci logica dupa care au votat romanii duminica? Au votat omul sau partidul?
Lumea a votat in general cu partidele. Am constatat, vazand stirile, ca ceea ce s-a impus in aceste alegeri a fost forta partidulului - aparatul de partid. Pentru cei din teritoriu care au intrat in Parlament cu 50% din voturi a muncit partidul. Sigur ca acesti candidati au fost alesi uninominal, dar in spatele lor a fost un partid care a batut din usa in usa. Ceea ce a contat a fost forta partidului in teren", spune analistul politic Stelian Tanase.
De ce a obtinut PNL in Bucuresti mai putin decat pe ansamblul tarii, de vreme ce asteptarile erau ca aici dreapta liberala sa castige. "Organizatia de partid a PNL Bucuresti este una dintre cele mai slabe si, desi partidul a trimis in lupta nume grele, acestea nu au avut suportul organizatiei", a spus Tanase.
Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, vine cu alta explicatie. "Este posibil ca in cazul lui Olteanu care a luat doar 26,6% sa fie ori o eroare a sondajelor de opinie in evaluarea sanselor sale - pentru ca la inceputul campaniei era asteptat sa castige din primul tur, ori este o eroare de strategie de campanie. Tind sa cred ca este cea de-a doua situatie, pentru ca liberalii de Bucuresti au venit cu un mesaj de pe o pozitie superioara, care nu a convenit electoratului din zona", explica Parvulescu.
Care este, asadar, reteta succesului in cazul Oanei Mizil, nepoata fostului lider comunist, Paul Niculescu Mizil, o prezenta discreta in unele emisiuni mondene unde isi prezenta creatiile de moda?
"Este colegiu, bineinteles", spune Parvulescu. Oana Mizil a candidat in sectorul 5 al Capitalei si si-a adjudecat mandatul cu peste 50% dupa ce primarul Daniel Marian Vanghelie a "garantat" pentru ea. Postere electorale cu cei doi au impanzite cartierele marginase ale Bucurestiului in sectorul unde Vanghelie a castigat primaria in trei mandate consecutive.
"Este vorba de o campanie pragmatica. Exista suspiciunea ca in unele zone voturile au fost cumparate, iar pe fondul unei prezente scazute la vot astfel de mecanisme fac alegerile mai usoare in unele situatii", a spus Parvulescu.
In alte situatii, spune si profesorul Daniel Barbu, a contat "notorietatea media" a candidatilor. Este situatia democrat-liberalului Silviu Prigoana, care s-a inscris recent in PD-L, se afla la prima candidatura si a castigat alegerile din colegiul sau cu aproape 60%.
Omul de afaceri a devenit cunoscut din emisiunile mondene si dintr-un reality-show in care aparea alaturi de sotia sa, Adriana Bahmutan. El a fost ales in sectorul 3, considerat "sigur" pentru PD-L, dar in care colegul sau de la Senat, Vasile Blaga, nu a reusit sa obtina 50%, desi este un personaj bine vazut in cercurile politice. "Oamenii ii vor prefera pe cei cu notorietate in mass-media si acesta este poate si motivul pentru care Bogdan Olteanu nu a obtinut un scor bun", spune Barbu.
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a spus ieri ca spera ca PNL sa obtina, cu certitudine, dupa redistribuire, cinci deputati in Capitala - Orban, Olteanu, Bertzi, Budurescu si Gorghiu - si doi senatori - Crin Antonescu si Cristian Topescu. "Am facut calculele pentru redistribuire. In Parlament vor intra cinci deputati. Voi intra eu, care am 4.785 de voturi, apoi intra Bogdan Olteanu, Theodora Bertzi, Daniel Budurescu si Alina Gorghiu si doi senatori - Crin Antonescu, respectiv Cristian Topescu", a spus Ludovic Orban.
In tara, PNL a obtinut trei mandate direct, la Camera Deputatilor, este vorba de George Scutaru care a luat la Buzau 52,8%, Dan Motreanu, care a luat la Calarasi 51,8%, si Daniel Chitoiu, 51%, la Giurgiu.
Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, care a candidat intr-un colegiu pentru Camera Deputatilor in judetul Buzau, nu va intra in Parlament, potrivit estimarilor liberalilor.
UDMR este formatiunea care a obtinut, in mod direct, cele mai multe voturi la alegerile de duminica, desi ei s-au opus initial introducerii acestui sistem de vot.
Potrivit numaratorii partiale de la orele 14.00, UDMR avea 10 deputati si 5 senatori alesi in mod direct, iar unul dintre candidatii din Harghita, Gyerko Laszlo, a obtinut cel mai mare procent la acest alegeri, cu 89,9%.
 
Democrat-liberalii au castigat alegerile din diaspora
 
PD-L a obtinut 46,88% din voturile exprimate de romanii din diaspora, pentru Senat, fiind urmat de PNL, cu 23,35% sI Alianta PSD-PC, cu 13,19%, in timp ce la Camera Deputatilor, PD-L a obtinut 46,6%, PNL- 20,45% iar PSD-PC- 14,82%, dupa numararea a 93,21% din voturi. Rezultatele sunt valabile dupa centralizarea proceselor de vot de la 206 din cele 221 de sectii, deschise in strainatate. Locul al patrulea la Senat a fost obtinut de PRM, cu 6,48 la suta, urmat de UDMR cu 5,66 de procente, PNG-CD cu 3,23 la suta si Partidul Verde cu 1,18 la suta. La Camera Deputatilor, locul al patrulea a fost obtinut de UDMR cu 4,64 la suta din voturi, urmat de PRM cu 4,44 de procente si PNG-CD cu 3,08. 24.000 de romani au votat in strainatate, la alegerile uninominale, potrivit MAE.
Ministerul a distribuit 620.000 de buletine pentru Camera Deputatilor si acelasi numar de buletine pentru Senat, in total 1.240.000 de buletine de vot, repartizate conform estimarilor finale realizate de sefii misiunilor diplomatice, in baza datelor statistice existente cu privire la prezenta la urne la scrutinele anterioare si in urma consultarilor cu comunitatile romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO