Politică

Cinci demisii în prima zi a sesiunii parlamentare. Opoziţia a intrat în grevă nelimitată

Cinci demisii în prima zi a sesiunii parlamentare. Opoziţia a intrat în grevă nelimitată

Iulian Urban (stg.) de la PDL şi Adriana SÂftoiu de la PNL au anunţat că renunţă la Parlament, iar Mircea Banias a demisionat din PDL şi s-a înscris în PC

Autor: Iulian Anghel

02.02.2012, 00:05 1043

Prima zi a sesiunii parlamentare ordinare a debutat ieri cu cinci demisii în rândul parlamentarilor şi cu oficializarea anunţului opoziţiei din USL (PSD, PNL şi PC) de a boicota pe termen lung lucrările Legislativului - ceea ce anunţă o repoziţionare, o luptă care se va da cu partidele puterii (PDL, UDMR şi UNPR) în Parlament şi cu opoziţia încercând să sufoce principalul partid, PDL, în emisiuni de televiziune, întruniri publice sau conferinţe de presă.

Parlamentul ar urma să funcţioneze, aşadar, "la jumătate". Din cele 471 de poziţii de parlamentari, puterea deţine în jur de 17-20 de voturi peste majoritatea calificată (jumătate din fotolii) - încă nu este clar care şi cum s-a repoziţionat.

Cu cele cinci demisii anunţate ieri raportul de forţe nu se schimbă pentru că plecări au fost şi dintr-o parte şi din alta.

De la putere au plecat trei parlamentari. Primul este senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias, care a demisionat din partid şi s-a înscris în PC.

Banias este cercetat de DNA într-un dosar privind contrabanda în Portul Constanţa, acelaşi dosar în care anul trecut numărul doi în Ministerul de Interne, secretarul general al ministerului Laurenţiu Mironescu, fusese arestat.

Un alt senator al PDL plecat este Iulian Urban. La debutul protestelor de stradă el îi numise pe protestatari "viermi".

Tot din tabăra puterii, de această dată de la UNPR, a plecat deputatul Dan Ilie Morega, care a demisionat din partid şi din grupul parlamentar. Până în vara lui 2010 el fusese în PNL. În toamna lui 2011 s-a înscris în UNPR. A avut probleme cu justiţia, fiind condamnat cu suspendare pentru sponsorizare ilegală a campaniei electorale (de aceea a fost demis din PNL) şi apoi achitat. În timp, Morega a mai fost membru al ApR, PDSR, PNL Câmpeanu şi PRM.

De la PNL a demisionat deputatul Nicolae Jolţa, în vreme ce deputata liberală Adriana Săftoiu (fost purtător de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu) a demisionat de tot din Parlament, o demisie anunţată deja şi motivată de fronda faţă de preşedintele Traian Băsescu.

În prima zi a sesiunii ordinare, parlamentarii USL (PSD, PNL şi PC) au votat să boicoteze lucrările Parlamentului. Ei au anunţat că intră într-o grevă parlamentară nelimitată împotriva actualei puteri. Îşi vor ridica, în schimb, drepturile băneşti, dar nu le vor folosi, spun ei, în scopuri personale.

Absenţa USL din Parlament nu va impieta asupra lucrărilor, dar este destul de ciudată pentru că, până la ur­mă, opoziţia este acolo pentru a contracara acţiunile puterii.

USL ar urma să asigure în Parlament o "prezenţă minimă" la comisii şi birouri permanente, în rest va fi "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată". "Nedeterminată" până când? Până la alegeri anticipate sau până când începe procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu! Sunt cereri maximale care nu aveau cum să fie satisfăcute. De aceea, protestul este mai degrabă un pretext. Opoziţia îşi va încasa însă salariile, dar spune că le va dona. Iată cum vede Viorel Hrebenciuc, cândva influent parlamentar al PSD, lucrurile cu salariul şi cu împărţirea lui: "Sunt atâtea case de copii şi de amărâţi, că asta nu e problemă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO