Politică

Cheia anticipatelor este la presedinte si la majoritatea parlamentara

07.01.2005, 00:00 22

Convocarea alegerilor anticipate se poate face, potrivit Constitutiei, in mai multe situatii, insa cheia organizarii alegerilor inainte de termen se afla la seful statului si la majoritatea parlamentara.
Presedintele poate dizolva Parlamentul in cazul in care nu a acordat votul de investitura pentru formarea Guvernului de cel putin doua ori consecutiv, in termen de 60 de zile de la prima solicitare de acordare a increderii Executivului. Acest mijloc de declansare a anticipatelor a fost depasit de actualul guvern.
In contextul politic al momentului, calea spre alegerile anticipate ar putea fi deschisa in doua situatii. Ambele implica demiterea Guvernului si ajung tot la decizia presedintelui.
O cale ar fi ca Parlamentul intrunit in sedinta comuna sa retraga increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura. Ar fi nevoie de votul majoritatii deputatilor si senatorilor pentru adoptarea acestei motiuni iar pentru initierea demersului, de un sfert din ponderea parlamentarilor. Matematica parlamentara arata ca Alianta ar putea, teoretic, coagula acest sprijin, daca va atrage sustinerea unor parlamentari ai opozitiei.
O alta modalitate este ca opozitia sa blocheze, cu succes, o intentie a Guvernului de a-si angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, este votata.
In ambele situatii evocate se ajunge la demiterea guvernului, situatie ce deschide calea anticipatelor. In ipoteza in care Guvernul ar fi demis printr-una din cele doua cai, presedintele tarii ar putea nominaliza un nou candidat pentru functia de prim-ministru. Acesta ar forma o echipa si ar veni in fata Parlamentului pentru a cere votul de investitura. Daca majoritatea senatorilor si deputatii resping echipa guvernamentala, iar gestul se repeta in cel mult 60 de zile, seful statului poate convoca alegerile anticipate, dupa consultarea presedintilor Camerei Deputatilor, a Senatului si a liderilor grupurilor parlamentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO