Politică

Cerere mare, oferta limitata pe listele parlamentare ale PSD

01.09.2004, 00:00 16

Concurenta este acerba in PSD pentru locurile eligibile  pe listele parlamentare. Exponenti ai mai multor centre de putere din partid aspira la mandate in forul legislativ, insa numarul fotoliilor parlamentare pe care mizeaza strategii PSD este mai mic decat cel obtinut in urma cu patru ani.
Este vorba, pe de o parte, de oamenii fideli presedintelui Ion Iliescu, care au stat in preajma sefului statului fie ca s-a aflat la Cotroceni s-au in opozitie. Oameni pe care Iliescu i-a sustinut si i-a promovat politic, precum fostii si actualii consilieri prezidentiali, dar si fosti sau actuali ministrii. Unii dintre ei s-au inscris la alegerile preliminare, altii asteapta sa fie trecuti pe lista de conducerea PSD. Ieri candidatura lui Ion Iliescu pe listele senatoriale ale partidului de guvernamant a mai facut un pas spre oficializare. PSD i-a trimis sefului statului doua scrisori in care il invita sa candideze pe listele electorale si sa conduca partidul dupa terminarea mandatului la Cotroceni. Ambele decizii au fost luate la Congresul de la sfarsitul saptamanii cu unanimitate de voturi.
La locuri eligibile pe listele parlamentare aspira si exponenti ai noului val din partid, grupati in jurul lui Adrian Nastase. Sunt oameni care au fost promovati in conducerea partidului de presedintele PSD, unii dintre ei fara a fi legitimati de votul unui for de conducere sau de o carte de vizita politica ce ar fi putut sa-i recomande. Altii, au fost numiti recent ministri in Cabinetul Nastase.
Nu mai putin importanti sunt liderii puternici din teritoriu, presedinti de filiale sau/si cu functii in administratia publica, care de-a lungul timpului s-au dovedit repere politice locale pentru PSD. Chiar daca ei insisi nu vor candida pentru un mandat parlamentar, isi pot folosi influenta politica pentru a promova pe liste anumiti oameni, in unele cazuri rude ale lor sau ale unor membri ai partidului.
La alegerile preliminare din 5 septembrie s-au inscris peste 1.000 de candidati. Numarul locurilor "castigatoare" este greu de anticipat. Surse din PSD spun ca strategii partidului cred ca la alegerile parlamentare vor fi obtinute mai putine mandate parlamentare decat in urma cu patru ani cand formatiunea a obtinut sufragii pentru 65 de senatori si 156 de deputati.
Dintre fidelii presedintelui Ion Iliescu, cei mai multi s-au inscris la alegerile preliminare. Fostul consilier prezidential Ioan Talpes, ministru de stat, candideaza la Caras-Severin, fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, aspira la un mandat de senator de Olt, in timp ce consilierul prezidential Octavian Stireanu a mers sa candideze la Arges, filiala intrumata de un alt apropiat al presedintelui, Nicolae Vacaroiu. De asemenea, Serban Nicolae, fost consilier prezidential, acum ministru pentru relatia cu Parlamentul, candideaza pentru un loc eligibil. Hildegard Puwak, o alta persoana loiala presedintelui, a fost primita cu raceala de filiala Timis, fief traditional al dreptei. Exceptie face consilierul prezidential Corina Cretu, careia conducerea partidului ii va oferi, probabil, un loc eligibil.
Intre apropiatii presedintelui Ion Iliescu s-au remarcat  cativa lideri ai PSD care au reusit ca-si delimiteze singuri un culoar propriu in partid si sa-si faca cunoscute punctele de vedere personale iar, uneori sa si le impuna. Este vorba despre ministrul industriilor si comertului Dan Ioan Popescu, fost lider al filialei Bucuresti. El va candida pentru un mandat parlamentar in Capitala. Este totodata un prilej pentru el sa-si testeze autoritatea si influenta in partid dupa ce a fost presat sa renunte la presedintia organizatiei din cauza rezultatelor sub asteptari la alegerile locale. Un alt exemplu este Miron Mitrea, ministrul transporturilor. El va candida la Vrancea, pentru un mandat de deputat. Apropiat aceluiasi curent este si ministrul apararii Ioan Mircea Pascu, inscris pentru alegeri la Satu Mare, organizatie pe care a reprezentat-o in Parlament si pana acum. In discutie intra si senatorul Antonie Iorgovan si el o voce distincta in partid.
Locuri eligibile pe listele PSD vizeaza si oamenii promovati politic si administrativ de Adrian Nastase. Este vorba pe de o parte de fosti ministri, acum membri in conducerea partidului precum Dan Nica (director al campaniei electorale cu mandat in conducerea PSD), Ilie Sarbu, inscris in alegeri la Timis, Rovana Plumb, Marian Sarbu, Vasile Dancu la Cluj, dar si actuali membri ai Guvernului. Intre acestia, ministrul de externe Mircea Geoana, care desi la alegerile locale a candidat la Bucuresti, pentru parlamentare s-a inscris la Dolj, ministrul finantelor Mihai Tanasescu, cel al justitiei, Cristian Diaconescu (totodata membru in Biroul Coordonator, forul executiv al PSD), ministrul internelor Marian Saniuta. Sunt, de asemenea, o serie de deputati care au sustinut in sedintele de partid sau in Parlament proiectele si ideile premierului, care ar dori sa obtina inca un mandat. Pentru multi dintre acestia alegerile preliminare sunt prima proba a votului direct pe care o dau in partid.
Un alt centru de putere, cu aspiratii pe listele parlamentare este cel al liderilor locali. Presedintele filialei Cluj, de pilda, Ioan Rus, s-a facut remarcat ca o voce distincta in partid. El personal a anuntat ca nu va candida dar ar putea sa-si foloseasca influenta politica pentru a promova in Parlament oameni apropiati ideilor sale. Un alt exemplu este primarul de la Constanta, Radu Mazare. Fost lider al PD, Mazare a reusit sa-si impuna autoritatea in filiala PSD, sa schimbe conducerea acestei organizatii in pofida unor proteste cu ecouri la centru. Pe listele parlamentare de la Constanta, Radu Mazare nu va candida dar va candida fratele lui, Alexandru, si fiul prefectului din judet, Eduard Martin. Aceluiasi curent ii este asociat Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea. Nici el nu vrea sa vina in Parlament dar pe listele alegerilor preliminare se regasesc apropiati ai sai.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO