Politică

Ce spune şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, despre cererea de urmărire penală a DNA

Ce spune şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu,...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

03.06.2019, 17:24 131

Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că senatorii vor trebui să aibă o dublă evaluare la votul privind ridicarea imunităţii în cazul acestuia. El susţine că senatorii vor trebui să analizeze dacă acuzaţia DNA este clară şi corectă şi dacă ancheta penală nu urmăreşte scopuri de natură politică.

„Senatul a fost sesizat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie cu o cerere de urmărire penală formulată la adresa mea, în calitate de fost Prim-ministru, însoţită de o selecţie a materialului de cercetare penală. Prin procedura declanşării urmăririi penale de către alte autorităţi publice decât organele de urmărire penală, prevăzută de art. 109 din Constituţie, se stabileşte o garanţie constituţională de ordin procedural, menită sa ocrotească interesul public, şi anume realizarea actului de guvernare prin exerciţiul mandatului. Această garanţie impune ca autoritatea decizională, în cazul nostru Senatul, să întreprindă o dublă evaluare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în plenul Senatului.

El a afirmat că senatorii vor trebui să analizeze, înainte de a vota ridicarea imunităţii acestuia pentru a începe urmărirea penală, două aspecte:

„a) Dacă acuzaţia adusă în referatul DNA este clară, precisă, corectă şi serioasă şi dacă se bazează pe elemente de fapt şi de drept incontestabile şi suficient de conturate pentru a permite apărarea, cu respectarea art. 6 şi 7 din Convenţia europeană a drepturilor omului.
b) Dacă ancheta penală nu urmăreşte scopuri de natură politică, ce vizează împiedicarea exercitării, în condiţii normale, a mandatului de senator”, a adăugat Tăriceanu.

Plenul Senatului dezbate, la ora transmiterii acestei ştiri, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. La finalul dezbaterii, senatorii vor vota ridicarea imunităţii în cazul acestuia.

DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că preşedintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO