Politică

Ce (nu) a facut Guvernul Boc

Guvernul care nu a trimis Parlamentului niciun proiect de lege pleaca fara glorie de la putere
14.10.2009, 23:20 27

Coalitia stanga-dreapta (s-a dorit a fi o coalitie pe modelgerman) s-a dovedit, pana la urma, falimentara si incapabila satreaca peste interesele politice.

Chiar daca a beneficiat de un sprijin parlamentar masiv (peste74% din ponderea Parlamentului), urgenta, nesiguranta ca nu vabeneficia de sprijinul Legislativului din cauza acelorasi diferentepolitice a determinat Guvernul sa recurga la masuri care in vremurinormale ar fi parut "dictatoriale".

Cand a venit vorba despre legi importante, si-a asumatraspunderea - de cinci ori pe pachete legislative majore (pecodurile penal si civil, pe reforma administratiei, pe legeasalarizarii unice si pe legea educatiei).

Unele din legile importante pe care le-a promovat Executivul ingraba sa au primit decizii de neconstitutionalitate, cele maiimportante fiind politizarea administratiei sau legea careinterzicea cumulul pensiei cu salariul la stat. In aceeasi vreme,parlamentarii s-au ocupat cu comisii de ancheta in care fiecaredintre tabere cerea urmarirea ministrilor celeilalte tabere.

Ce ramane in urma ministrilor Guvernului PD-L - PSD? IulianAnghel

Videanu: inceput bun de mandat, dar sfarsit inceata

Adriean Videanu a preluat functia de ministru al economieiintr-unul dintre cele mai dificile momente pentru sectorulenergetic local. Numirea sa in functie a coincis cu declansareacrizei gazelor generata de conflictul ruso-ucrainean.

Romania nu a avut insa de suferit. Prestatia ministrului Videanuin cele trei saptamani in care Romania nu a primit nicio moleculade gaz din import poate fi considerata ca fiind buna tinand cont defaptul ca populatia nu a avut de suferit, iar companiile au reusitsa se alimenteze din gazele produse la nivel local.

Dupa trecerea acestei crize, Videanu a facut ceea ce facmajoritatea ministrilor noi numiti in functie: a schimbat totidirectorii din companiile din subordine si a renuntat la toateplanurile create de predecesorul sau, Varujan Vosganian (PNL),pentru ca evident acestea nu erau bune.

Astfel, in loc de o companie integrata care sa reuneascamajoritatea activelor de productie de energie, Videanu a propusdoua companii energetice integrate.

Desi ambele companii trebuia sa fie functionale la sfarsitulacestui an, acestea nu sunt nici pana acum gata, si sunt slabesanse ca ele sa fie concretizate in termen scurt tinand cont cavointa politica din spatele crearii lor scade pe zi ce trece. Catdespre finantarea acestor giganti energetici care necesita miliardede euro, acest lucru nici macar nu a fost abordat in mod public.Roxana Petrescu

Ion Bazac: mandat scurt, dar agitat

Ion Bazac, al 17-lea ministru al sanatatii de dupa Revolutie, avenit la conducerea institutiei intr-o perioada dificila, in careprincipala problema era reprezentata de solicitarile producatorilorde revizuire a legislatiei in vigoare. Ca majoritateapredecesorilor sai, mandatul lui Bazac pe sectorul care cheltuieanual circa 5 mld. euro a fost scurt, de mai putin de un an.

Printre primele masuri pe care le-a avut in vedere s-a numarat orevizuire a preturilor pe intregul canal de distributie, ceea ce astins protestele distribuitorilor, dar a nemultumitproducatorii.

La scurt timp dupa investire, intr-un interviu acordat ZF, Bazacspunea ca pana acum a lipsit concurenta in sistemul sanitar si caun sistem complementar de asigurari de sanatate ar putea crestecompetitia intre spitale.

Introducerea acestui sistem ar fi trebuit sa fie precedata deimplementarea tichetelor de sanatate in toamna, propusa acum pentru2010.

In ultimele saptamani in care s-a aflat la conducereaministerului a trebuit sa gaseasca fonduri care sa acopere o gaurade 2,8 mld. lei (700 mil. euro) generata de cresterea consumului demedicamente si de colectarile tot mai mici la buget. Solutia aureprezentat-o creditele bugetare, adica angajarea de cheltuieli dinbugetul anului viitor.

O alta masura care a starnit nemultumirea producatorilor oreprezinta taxa pe vanzari, care a venit tot pe final de mandat sitot ca solutie la banii tot mai putini din sanatate. In perioada incare a fost ministru a evaluat activitatea a 422 de manageri despitale, iar la final a destituit 73 de manageri care nu si-auindeplinit indicatorii asumati. Ioana David

Ecaterina Andronescu, la a 100-a schimbare a legiloreducatiei

Ministrul educatiei Ecaterina Andronescu a continuat traditiaministrilor educatiei care au precedat-o si a luat de la capatreforma in invatamant, propunand la mijlocul lui august un nou Codal educatiei, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in urmacu cateva saptamani.

Printre prevederile din legea educatiei se numara invatamantulobligatoriu de 11 clase si evaluarea competentelor digitale incadrul examenului de bacalaureat.

Cel mai mare scandal in care a fost implicata Andronescu estecel al diplomelor false eliberate de universitatea privata "SpiruHaret". Andronescu a deschis o ancheta in cadrul universitatii cucel mai mare numar de studenti (peste 300.000), ca urmare afaptului ca programele de studii, in special cele de la ID, erauneacreditate, iar institutia elibera absolventilor diplomefalse.

Initiativa sa a declansat o serie de controale efectuate inspecial in universitatile private din tara si a scos la iveala olista de specializari pentru care institutiile nu aveau acreditare.De profesie inginer, Andronescu a fost rector al UniversitatiiPolitehnice din Bucuresti si a mai fost ministru al educatiei.Marian Sarbu, eclipsat de secretarii de stat

Cel mai important proiect pe care s-a suprapus mandatul luiSarbu la Ministerul Muncii a fost elaborarea legii salarizariiunitare, conditionata in acordul cu FMI, lege care ierarhizeazatoate functiile de la stat pe o grila de la 1 la 12 si unde cel maimare salariu il va avea presedintele Romaniei.

Dupa 13 variante ale proiectului legislativ si cateva luni denegocieri, guvernul si-a asumat raspunderea pe lege, starnindreactii puternice din partea sindicatelor care au programat miscaride protest, fiind nemultumite de grila salariala din lege.

Omul-cheie in Ministerul Muncii in ultimele noua luni de zile afost secretarul de stat Valentin Mocanu, negociator din parteaMinisterului Muncii si coordonator al discutiilor pe temasalarizarii. Bugetul de pensii inregistra la sfarsitul primelor optluni un deficit de 3,7 mld. lei (880 mil. euro). In primele noualuni, rata somajului a crescut de la 4,9% in ianuarie pana la 6,9%in septembrie, trecand pragul de 600.000 de someri. Sarbu, deprofesie jurist, a mai detinut portofoliul Muncii. AlinaPahoncia

Radu Berceanu, promisiuni la kilogram

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a incheiat iarasi unmandat de scurta durata incarcat de declaratii, dar cu putinetaieri de panglici. Cel mai vocal ministru al Guvernului Boc,foarte tare pe pozitii de cate ori este intrebat de numarul dekilometri de autostrada, Radu Berceanu ar fi putut face mult maimult decat a vorbit. In contul sau se inscriu cateva centuri aleunor orase mari si probabil primii 40 de kilometri din autostradaBechtel care vor fi inaugurati la 1 decembrie. Catalin Lupoaie

Ministerul Turismulului - la ce a folosit?

Elena Udrea, ministrul turismului, a elaborat "in cuvinte", incade la inceputul mandatului, o strategie simpla si coerenta pentrudezvoltarea turismului romanesc. Este vorba despre crestereanotorietatii destinatiei Romania pentru atragerea de turististraini, scopul fiind dublarea contributiei turismului in PIB-ulRomaniei.

Daca toate actiunile Ministerului Turismului ar fi urmat, dupaun plan eficient, aceasta directie comunicata, dupa noua luni deactivitate, s-ar fi vazut aportul acestui minister in dezvoltareaturismului.

Desi au existat tentative si diverse activitati pentrupromovarea turismului romanesc, toate au avut un caracter de sinestatator si nu au fost integrate intr-o actiune globala, parte aunei strategii globale.

Spre exemplu, campania de promovare "Romania, the land ofchoice" a fost derulata pe piete internationale inainte ca Romaniasa aiba un brand (care urmeaza sa fie construit in urmatoareaperioada).

Promisiunea "land of choice" este o promisiune valabila pana laaparitia sloganului oficial al brandului turistic Romania, ceea ceva genera pe viitor doar confuzie in mintea potentialului turist,in loc de o intelegere a destinatiei turistice Romania.

Cu toate acesta, un proiect viabil cu care pot asocia numeleElenei Udrea este cel al tichetelor de vacanta, ce are ca scopdezvoltarea turismului intern. Mirabela Tiron

Ilie Sarbu a vrut multe, dar a facut putine

Ilie Sarbu a venit la conducerea agriculturii stiind caministerul se confrunta cu probleme foarte mari, dar nu a banuitdeficientele structurale existente si rigiditatea modului degandire al personalului, dupa cum spunea anterior, chiar daca a maiocupat aceasta pozitie si in Guvernul Nastase

Cel de-al doilea mandat l-a pus in fata unui sector care trebuiasa egaleze statele Uniunii Europene, dar care din punctul de vedereal performantei era mult sub media europeana.

Mai mult, chiar daca Romaniei i s-au alocat 8 miliarde de europentru dezvoltare rurala pana in 2013, nu a fost capabila, pana lasfarsitul lui 2008, sa asimileze decat sub 1% din fonduri. Sarbu apus pe lista de prioritati atragerea banilor europeni, lucrurile nus-au schimbat semnificativ fata de perioada anterioara veniriisale. A fost poate unul dintre cei mai "vizibili" ministri, iesindaproape saptamanal in conferinte de presa, mai ales in ultimeletrei luni, la intalniri cu producatorii si procesatorii sau inmijlocul grevistilor care nu de putine ori s-au strans anul acestain fata ministerului, cu bidoane de lapte, carute, pancarte sauchiar animale.

Cu toate acestea, multe dintre masurile propuse de Sarbu nu s-aufinalizat "in masura dorita", dupa cum a spus chiar el, printreacestea micsorarea TVA la mai multe categorii de alimente,reducerea personalului din cadrul ministerului sau demararea unuiprogram destinat agricultorilor, similar cu programul "Prima casa"pentru locuinte. Cristina Stoian

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO