Politică

Ce aduce nou proiectul de lege privind functionarea ANI: declaratiile nu vor mai putea include date privind angajatorul sotului, iar ANAF poate pune sechestru pe bunurile nedeclarate

26.04.2010, 18:02 27

Declaratiile de avere ale demnitarilor in regim public nu vormai include date privind numele si adresa angajatorului la carelucreaza sotul/sotia demnitarului, astfel de date urmand sa fieincluse doar in declaratiile cu caracter confidential transmiseAgentiei Nationale de Integritate (ANI), informeaza Mediafax.

Modificarea a fost decisa prin proiectul de lege privindfunctionarea ANI, aprobat in sedinta de luni a Guvernului.

"In formularul in regim public nu se mai precizeaza angajatorulsi adresele firmelor de unde provin veniturile sotului/sotieidemnitarului", a spus ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, lafinalul sedintei de guvern.

De asemenea, rapoartele de analiza ale Agentiei Nationale deIntegritate vor fi transmise Parchetului sau Agentiei Nationale deAdministrare Fiscala, care sunt obligate sa se pronunte asupradatelor primite, cu informarea demnitarilor, putand fi dispusemasuri de sechestru sau impozitare a bunurilor nedeclarate.

"ANI va incheia un raport de analiza pe care il va inainta, dupacaz, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sauParchetului, impreuna cu propuneri de masuri. ANAF sau Parchetulsunt obligate sa proceseze aceste concluzii si propuneri, sa adoptepozitii institutionale si sa informeze pe demnitar cu privire lapozitia institutionala adoptata. ANAF sau Parchetul pot propuneinstantei masuri asiguratorii, precum sechestru ori poprire, sideclansa procedurile specifice potrivit competentelor legale. Spreexemplu, ANAF poate lua masura impozitarii bunurilor nedeclarate,potrivit Codului de procedura fiscala, sau la randul sau va sesizaParchetul cu privire la savarsirea unei infractiuni", a declaratministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

El a precizat ca proiectul de lege adoptat luni de Guvernprevede in mod special, in cadrul dispozitiilor tranzitorii, cadosarele, lucrarile procedurale efectuate si probele administrateraman valabile, asigurandu-se astfel "valorificarea anchetelor"deja efectuate de catre ANI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO