Ce aduce nou proiectul de lege privind functionarea ANI: declaratiile nu vor mai putea include date privind angajatorul sotului, iar ANAF poate pune sechestru pe bunurile nedeclarate

Ziarul Financiar 26.04.2010

Declaratiile de avere ale demnitarilor in regim public nu vor mai include date privind numele si adresa angajatorului la care lucreaza sotul/sotia demnitarului, astfel de date urmand sa fie incluse doar in declaratiile cu caracter confidential transmise Agentiei Nationale de Integritate (ANI), informeaza Mediafax.

Modificarea a fost decisa prin proiectul de lege privind functionarea ANI, aprobat in sedinta de luni a Guvernului.

"In formularul in regim public nu se mai precizeaza angajatorul si adresele firmelor de unde provin veniturile sotului/sotiei demnitarului", a spus ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la finalul sedintei de guvern.

De asemenea, rapoartele de analiza ale Agentiei Nationale de Integritate vor fi transmise Parchetului sau Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care sunt obligate sa se pronunte asupra datelor primite, cu informarea demnitarilor, putand fi dispuse masuri de sechestru sau impozitare a bunurilor nedeclarate.

"ANI va incheia un raport de analiza pe care il va inainta, dupa caz, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sau Parchetului, impreuna cu propuneri de masuri. ANAF sau Parchetul sunt obligate sa proceseze aceste concluzii si propuneri, sa adopte pozitii institutionale si sa informeze pe demnitar cu privire la pozitia institutionala adoptata. ANAF sau Parchetul pot propune instantei masuri asiguratorii, precum sechestru ori poprire, si declansa procedurile specifice potrivit competentelor legale. Spre exemplu, ANAF poate lua masura impozitarii bunurilor nedeclarate, potrivit Codului de procedura fiscala, sau la randul sau va sesiza Parchetul cu privire la savarsirea unei infractiuni", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

El a precizat ca proiectul de lege adoptat luni de Guvern prevede in mod special, in cadrul dispozitiilor tranzitorii, ca dosarele, lucrarile procedurale efectuate si probele administrate raman valabile, asigurandu-se astfel "valorificarea anchetelor" deja efectuate de catre ANI.