Politică

Cat castig electoral aduce salubrizarea periferiilor Bucurestilor?

Cat castig electoral aduce salubrizarea periferiilor Bucurestilor?

Presedintele Traian Basescu este din ce in ce mai prezent in actiuni care ii aduc castiguri de imagine

08.08.2007, 20:02 30

"Ce a facut Traian Basescu este laudabil. Dar este inainte de toate o operatiune de imagine. Intr-o vreme in care Guvernul mareste pensiile, presedintele nu putea sa stea pe margine. Teoria spune ca cine joaca pe imagine trebuie sa tina prima pagina a ziarelor. Or, astfel de actiuni tin prima pagina", afirma analistul politic Bogdan Teodorescu.
El adauga ca "actiunile care tin prima pagina" trebuie sa fie utile pentru a aduce si castiguri electorale - iar din acest punct de vedere ceea ce a facut Basescu este un lucru, "probabil necesar" pentru Bucuresti, dar care ii aduce in primul rand castiguri presedintelui. Analistul da exemplul majorarii pensiilor ("un lucru necesar, dar facut si pentru a creste imaginea Guvernului") sau al programului "cornul si laptele" lansat de guvernul Nastase - si acesta un lucru "bun pentru copii, care au mancat cate un corn si un pahar cu lapte, dar care a fost in primul rand o operatiune de imagine pentru guvern."
"Presedintele a lucrat cu aceste firme (care au participat la salubrizarea periferiei Bucurestilor - n.n.) cand era primar si ministru, probabil le-a ajutat. Acum ele ii intorc serviciile in beneficiul imaginii sale", sustine si analistul politic Stelian Tanase.
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit ieri la Palatul Cotroceni cu patroni si directori ai firmelor de constructii si salubritate care saptamana trecuta au participat la salubrizarea cheiului Dambovitei in zona Popesti-Leordeni. "S-a intalnit pentru a mai tine inca o zi prima pagina a ziarelor", afirma Teodorescu.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a comentat si el ieri operatiunea de ridicare a gunoaielor de la periferia Capitalei in zona Popesti-Leordeni. El afirma ca operatiunile de curatare a gunoaielor din interiorul si apropierea localitatilor trebuie derulate in mod legal de catre autoritatile locale, Guvernul nefiind "gunoierul sef" al tarii. Inainte cu o saptamana de initiativa lui Basescu, si Tariceanu vizitase zona.
Actiunea de strangere a gunoaielor de la marginea Bucurestilor, de saptamana trecuta, a costat, potrivit lui Honorius Prigoana (fiul lui Silviu Progoana), actionarul majoritar al Rosal Grup - care a participat la curatenie - 1,1 mil. euro.
Principalele firme romanesti de constructii - Euroconstruct Trading '98, (patroni Dan Besciu si Sorin Vulpescu), PA&CO (patron Costel Casuneanu) si Spedition UMB (patron Dorinel Umbrarescu) - au raspuns la finele saptamanii trecute apelului prezidential pentru strangerea gunoaielor de pe cheiul Dambovitei, in zona localitatii Popesti-Leordeni, operatiune la care au mai participat si toate firmele de salubrizare bucurestene.
Traian Basescu a precizat ca a apelat la constructorii cu care a lucrat ca reprezentant al institutiilor inainte de a ajunge presedinte si a mentionat ca acestia si-au manifestat disponibilitatea de a contribui la strangerea si depozitarea gunoiului aruncat la marginea drumului, la iesirea din Bucuresti spre Constanta. Potrivit presedintelui, implicarea acestor firme in demers s-a facut "pe baza principiului ca ceva trebuie sa se intoarca la societate".
Contactat de ZF, Sorin Besciu (unul dintre patronii Euroconstruct) a spus ca este in concediu de trei saptamani si nu stie nimic despre actiunea de salubrizare la care a participat firma sa.
Honorius Prigoana, actionarul majoritar al Rosal Grup, afirma ca, dupa socotelile economistilor firmei sale, actiunea a costat 1,1 mil. euro (Rosal a cheltuit 50.000 euro, spune el), dar afirma ca nu a fost decat un gest civic. "Asa cum a spus si presedintele, din cand in cand trebuie sa intorci societatii ceea ce societatea ti-a dat", afirma Prigoana.
Dan Savulescu, director general al PA&CO, spune ca firma sa a participat la actiunea de salubrizare cu 40 de autocamioane care au fost redirectionate de la alte lucrari pe care le aveam in oras.
"Nu stiu cum a fost formulata invitatia de a participa, dar am participat, ca toti ceilalti, dupa ce am fost convocati. Nu mi-a fost adresata mie invitatia. Eu nu il cunosc pe presedintele Traian Basescu, sau il cunosc doar asa cum il cunosc toti cetatenii Romaniei", a declarat pentru ZF Dan Savulescu.
"Daca vreti, la modul cel mai corect, actiunea noastra a fost de a da inapoi societatii ceea ce am primit de la ea. Nu e vorba ca presedintele Traian Basescu beneficiaza de ceva din partea noastra, el beneficiaza ca toti ceilalti cetateni", a adaugat el.
Firmele au platit, dar, dupa cum afirma Silviu Progoana - unul dintre cei care au participat la intalnirea cu Traian Basescu - este putin probabil ca actiunea sa se repete: "Am venit mai multi, am facut curatenie, nu s-a simtit ca a fost ceva amestecat. Dar la o a doua actiune de genul asta se simte, ca de doua ori cate 50.000 de euro ii simte orice firma. Sper ca voluntariatul sa fie din ce in ce mai rar, poate deloc."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO