Politică

Candidatii la Primaria Capitalei au inceput sa se prinda in hora alegerilor

22.04.2008, 19:00 19

Candidatul PD-L Vasile Blaga, al PSD Cristian Diaconescu si cel al liberalilor Ludovic Orban au intrat ieri oficial in cursa pentru Primaria Bucuresti prin depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Municipal, astazi fiind asteptata inscrierea ca independent a lui Sorin Oprescu, care a demisionat ieri din PSD, Blaga a spus ieri dupa depunerea dosarului ca nu are alt contracandidat important in afara lui Cristian Diaconescu, in vreme ce candidatul PSD a spus ca probabil se va infrunta cu Blaga in turul 2 al alegerilor. Orban a apreciat ca daca nu va castiga din primul tur, atunci va intra in turul doi cu candidatul PD-L si il va invinge.
Blaga va deschide si lista de consilieri la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, alaturi de primarul sectorului 3, Liviu Negoita, si de viceprimarul Razvan Murgeanu, care candideaza la Primaria sectorului 1.
In PSD, situatia este complicata, dupa ce Sorin Oprescu, unul din liderii emblematici ai partidului a demisionat ieri si si-a anuntat candidatura ca independent la Primaria Capitalei. Demisia sa din partid a coincis cu cea a lui Catalin Stoichita, finul liderului organizatiei de Bucuresti Marian Vanghelie care s-a opus candidaturii lui Oprescu la Primaria Capitalei. "Daca Oprescu este de acord, pot sa-l ajut in campanie. Decat cu un intelectual ca Vanghelie, mai bine cu un vagabond ca Oprescu", a zis Stoichita, care l-a acuzat pe liderul de Bucuresti de "jocuri" in intocmirea listelor pentru Consiliul General al Capitalei.
In aceeasi vreme, Dan Tudorache, liderul filialei PSD de la sectorul 1, a spus ca il asteapta pe Oprescu inapoi si ca regreta demisia acestuia din partid. Despre termenii intoarcerii lui Oprescu in PSD a vorbit si Mircea Geoana: "Viata este lunga. Niciodata nu trebuie sa spui niciodata, dar este clar ca o decizie de acest gen lasa urme semnificative in relatia sa cu partidul care l-a crescut, care l-a incurajat si care l-a sustinut de doua ori, din pacate fara succes, pentru Primaria Generala a Capitalei". "Daca ar fi vorba de o problema medicala, as apela la Sorin Oprescu. Daca ar fi vorba de Primarie, as apela la Cristian Diaconescu", a adaugat Geoana.
Secretarul general al partidului, Miron Mitrea, care coordoneaza campania PSD la locale, a admis ca situatia in care se gasesc social-democratii este "stranie". "Incercam s-o manevram cu maxima eficienta. (...) Nu ne face foarte multa placere", a adaugat el. Un ton mai dur a adoptat vicepresedintele PSD Vasile Dancu, care a spus ca demisia lui Oprescu reprezinta un gest de ostilitate fata de partid, pentru ca prejudiciaza candidatura lui Cristian Diaconescu si ajuta candidatul PNL la Primarie, Ludovic Orban. Dancu nu crede ca Oprescu l-ar favoriza pe candidatul PD-L, pentru ca Vasile Blaga este mai bine pozitionat in sondaje si nu are nevoie de altcineva sa fie impins in turul al doilea, pe cand voturile social-democratilor s-ar scinda intre Diaco-nescu si Oprescu, iar Orban va fi propulsat in turul 2.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO