Politică

Candidati la locale avem. Dar programele lor unde sunt?

Candidati la locale avem. Dar programele lor unde sunt?
15.05.2008, 19:45 19

"Am intrat intr-o banalitate a democra-tiei, intr-o relativa nepasare fata de lumea politica. Este intr-adevar o mare lipsa de idei in aceasta campanie electorala. Pe de alta parte, nici nu trebuie sa-i izolam pe oamenii politici, pentru ca nu vad idei nici din partea intelectualitatii, a ziaristilor, de exemplu. Este un paradox al democratiei", comenteaza profesorul de stiinte politice de la Universitatea Bucuresti Daniel Barbu lipsa de aplomb a campaniei electorale pentru alegerile locale din 1 iunie.
Are dreptate Traian Basescu ca este vorba despre "un blat"? "Din cate stiu un "blat" este cand doua echipe de fotbal duc lipsa de idei si atunci aranjeaza meciul. Basescu are dreptate doar pe jumatate. Aici este vorba doar despre lipsa ideilor, nu despre aranjamente", comenteaza Barbu.
Cristian Parvulescu, decanul Facultatii de Stiinte Politice de la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative, comenteaza "non-combatul" din aceasta campanie, dar gaseste o noua explicatie: echipele candidatilor sunt obosite si acest lucru adauga culoarea cenusie unei campanii care ar fi trebuit sa fie foarte dinamica, pentru ca miza nu este deloc de neglijat.
Campania electorala pentru alegerile locale din 1 si 15 iunie a ajuns la jumatate, dar spre deosebire de alti ani ea pare de neobservat. Afisele electorale de altadata nu mai sunt atat de enervante, emisiunile electorale exista, dar candidatii par apatici si mult prea putin motivati. Mai mult, programele, de obicei cateva file, nu conving si nu conving pentru ca sunt aproape identice. Toata lumea vrea drumuri, poduri, rezolvarea problemei cainilor vagabonzi, gropi ecologice. Unde este diferenta?
Candidatii sunt de vina pentru aceasta campanie anosta sau electoratul si-a schimbat preferintele?
Cristian Parvulescu: "Romanii erau obisnuiti cu campanii electorale odata la patru ani. Acum peste capul lor s-a revarsat o ploaie de dispute care sunt obisnuite intr-o campanie. Am avut crize politice din 2005 incoace - criza guvernarii, criza partidelor, suspendarea lui Traian Basescu, alegerile europene. Este pana la urma vorba despre un stres politic. Oamenii nici nu mai stiu cum sa voteze. Oamenii nu au fost obisnuiti cu atata avalansa de evenimente politice, de aici acest stres politic", afirma profesorul Parvulescu.
Pe de alta parte, sustine el, exista si o greseala a partidelor datorata faptului ca ele au trimis in campanie oameni pregatiti pentru alte pozitii. Bunaoara, remarca analistul, la Bucuresti niciunul dintre candidati nu ar fi neaparat calificat pentru pozitia de primar general, atat de disputata. Cristian Diaconescu (PSD) este diplomat, Vasile Blaga (PD-L) si-a facut cariera in administratia centrala, Ludovic Orban (PNL) este mai cunoscut ca ministru, iar Sorin Oprescu (independent) ar fi preferat de unii mai mult ca medic personal. "Greseala partidelor este ca sunt trimisi unii sa candideze la un alt nivel decat cel pentru care sunt pregatiti. Greseala este ca pierdem la nivel national oameni calificati pentru pozitiile pentru care au fost pregatiti si nu castigam neaparat ceva in plus la nivel local. Din pacate observam ca nu avem la nivelul partidelor expertiza pentru toate nivelurile", spune Parvulescu.
Daca asa stau lucrurile, atunci ce "vand" partidele in campania electorala - pentru ca pana la urma "vand" pentru ca de "cumparat" cineva tot va fi cumparat, altfel spus, indiferent de optiune, cineva va fi primar la Bucuresti.
Cristian Parvulescu: "Aici se vede lipsa de profesionalism a partidelor. Unui produs i se face publicitate. Dar i se poate face pentru ca, dincolo de publicitari care lauda produsul, oamenii care au facut respectivul produs si-au facut meseria. Unui produs i se poate face publicitate, dar daca el este si bun, atunci are succes. Partidele nu stiu aceasta lectie", arata Parvulescu.
"Partidele nu stiu sa joace aceasta partitura. O vor invata probabil. Cetatenii nu au obosit neaparat, dar s-au obisnuit. Nu este nici rau, nici bine. Noi suntem mai exaltati, pentru ca, desi au trecut 18 ani de la revolutie, inca visam sa traim vremuri revolutionare. Dar nu. Intram si noi intr-o epoca pe care o putem numi banalitatea democratiei", afirma profesorul Daniel Barbu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO