Politică

Bucurestiul cere noi clarificari autoritatilor de la Kiev

18.10.2004, 00:00 8

Ministrul de externe roman, Mircea Geoana, l-a convocat sambata pe insarcinatul cu afaceri al Ucrainei la Bucuresti pentru clarificarea aspectelor privind regimul frontierei de stat pe bratul Chilia.
In timpul audientei, partea romana i-a transmis oficialului ucrainean ca autoritatile de la Bucuresti nu au impiedicat deplasarea vasului ucrainean "Volga" pe Dunare, asa cum pretindea Kievul, precizeaza un comunicat al MAE.
Audienta a avut loc in contextul in care, pe 14 octombrie, Ministerul de Externe ucrainean a trimis ambasadorului roman la Kiev o nota verbala in care se exprima "ingrijorarea" partii ucrainene fata de unele acte "ilegale" ale autoritatilor romane de frontiera de pe bratul Chilia. In fapt, Ucraina a sustinut ca nave ale Politiei romane de frontiera ar fi blocat, pe 9 octombrie 2004, navigarea pe senalul bratului Chilia al Dunarii al vasului sub pavilion ucrainean "Volga", care astfel ar fi fost obligat sa execute manevre periculoase pentru siguranta navei.
De asemenea, in nota transmisa de Ucraina se arata ca partea romana ar fi impiedicat o reuniune a autoritatilor de frontiera din cele doua state care ar fi putut avea loc pe 10 octombrie.
MAE roman a precizat insarcinatului cu afaceri al Ucrainei ca navele Politiei de frontiera romane nu au luat nici o masura menita sa impiedice deplasarea vasului ucrainean pe Dunare. De asemenea, precizeaza ministerul roman de externe, pe 10 octombrie nu a fost prevazuta sau solicitata nici o intalnire a reprezentantilor autoritatilor de frontiera, asa cum pretinde Ucraina. O astfel de intalnire a fost propusa de partea romana sa aiba loc pe 20 octombrie. In consecinta, MAE roman a cerut din nou autoritatilor ucrainene sa inceteze actiunile care ar incalca regimul frontirei de stat pe bratul Chilia, in contextul realizarii Canalului Bistroe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO