Politică

Bucurestii isi aleg duminica primarul la capatul unei campanii apatice

01.04.2005, 00:00 17

Bucurestenii sunt chemati duminica la urne sa-si aleaga primarul general, la capatul unei campanii electorale sterse, cu prestatii neconvingatoare ale celor mai multi candidati.


17 candidati s-au inscris la aceste alegeri. 15 dintre ei au in spate sustinerea unor formatiuni politice. Doar doi sunt independenti, ceea ce arata puternica politizare a alegerilor pentru Primaria Capitalei.


Au lipsit din aceasta campanie - mai scurta decat precedentele, de doar doua saptamani - dezbaterile pe problemele administratiei Capitalei. In media scrisa sau electronica candidatii si-au axat interventiile pe atacuri la adresa adversarului politic si mai putin pe propriile viziuni privind rezolvarea unora dintre problemele Bucurestilor. Aceasta a fost situatia emisiunilor in care s-au intalnit candidatul Aliantei PNL-PD, Adriean Videanu, si cel al PSD, Marian Vanghelie. S-a facut schimb de dosare, au fost reluate acuzatii lansate si in alte circumstante politice.


In strada, campania electorala a fost putin vizibila. Afisele electorale au fost mai rare decat in timpul campaniilor precedente. La fel si pliantele. Vizitele in pietele si parcurile de cartier, de obicei apanajul tuturor candidatilor, s-au facut selectiv. In strada, aminteau de campania electorala masinile candidatilor cu ceva mai multi bani disponibili. Cu chipul candidatului lipit pe parbriz, masinile strabateau centrul dar si cartierele marginase ale Bucurestilor.


O noua modalitate de promovare incepe sa prinda contur. Internetul. Trei dintre candidati - Adriean Videanu, Marian Vanghelie si Cristian Popescu-Piedone - si-au deschis site-uri pe Internet pentru a-si promova promisiunile electorale, dar si atuurile personale. Marian Vanghelie vorbeste, de pilda, despre familia sa, cum si-a cucerit sotia. Mai sobru, site-ul lui Adriean Videanu contine doar programul electoral si solutiile pentru problemele administrative.


Este, prin urmare, o lipsa de interes fata de campania electorala atat de partea alega-torilor - dovedita de absenteismul puternic anuntat la votul de duminica de sondajele de opinie - cat si de partea candidatilor.




Lupta politica dezechilibrata


Un motiv ar fi lupta politica dezechilibrata, centrata spre candidatul Aliantei PNL-PD.  Videanu este favorit al acestei confruntari electorale nu atat datorita proiectelor politice personale cat urmare a tipului de electorat - Bucurestiul a votat intotdeauna anti-PSD - si valului de simpatie de care se bucura inca Alianta.


In acest context, ceilalti candidati au incercat prin prestatia lor sa-si creasca notorietatea personala - candidatul PSD, Marian Vanghelie si Cristian Popescu (Piedone) - sau sa mareasca vizibilitatea partidelor din care fac parte - in special formatiunile neparlamentare.


Atat Vanghelie cat si Popescu intra intr-o lupta politica disproportionata din cauza specificului electoratului bucurestean.


La aceste alegeri, interesant va fi cine dintre cei doi candidati ai PSD - unul legitimat de sustinerea partidului, celalalt candidat independent cu acordul tacit al PSD - va intra in al doilea tur de scrutin, daca va fi organizat. Marian Vanghelie si Popescu impart, practic, acelasi tip de electorat, fapt ce nu poate fi neglijat in situatia organizarii celui de-al dolea tur de scrutin.




Mai aproape sau mai departe de partid


Interesant este si rolul in care candidatul se prezinta electoratului, in raport cu partidul.


Adriean Videanu face apel la simpatia electorala pentru Traian Basescu si la sprijinul de care se bucura in randul Consiliului General al Capitalei. In pliantele candidatului Aliantei, se fac angajamente privind continuarea programelor lui Basescu si se cere alega-torilor sa fie fideli pana la capat sefului statului.


In schimb, Marian Vanghelie incearca sa joace rolului "disidentului" in PSD. Desi a fost asumat public de Ion Iliescu si Adrian Nastase, drept candidat al PSD, Vanghelie nu face apel la familia politica din care provine. Din contra, in momentul lansarii candidaturii, Vanghelie a detaliat confruntarile avute cu PSD, a facut trimitere la excluderea lui din partid in urma cu un an si la sicanele pe care unii dintre colegi i le-ar fi facut. De pilda, spunea ca la alegerile locale din vara anului trecut s-a luptat "si cu Alianta si cu PSD". Atunci candida independent dar cu sustinerea tacita a PSD.


Duminica avem de ales dintre 17 candidati, oameni cunoscuti spatiului public ori anonimi. Votam primarul pentru urmatorii trei ani, iar asteptarile nu sunt mici. Asadar, cu totii la vot!
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO