Politică

Boc vrea sa treaca fara dezbatere cel mai consistent pachet legislativ de dupa '89. Cum comentati?

Boc vrea sa treaca fara dezbatere cel mai consistent pachet legislativ de dupa '89

Pronosticul premierului pentru rezultatul angajarii raspunderii: "La noi este 1X2, sunt valabile toate posibilitatile"

01.09.2009, 18:25 19

Boc ar urma sa anunte ca isi angajeaza raspunderea pe trei legi: o lege care, probabil, va modifica mai multe acte normative si care prevede, intre altele, restructurarea agentiilor guvernamentale, o alta lege care priveste reforma educatiei si mult discutata lege a salarizarii unice (modificata in ultimele luni de 13 ori).

Inca se discuta aseara intens pe marginea a cel putin doua dintre actele normative - este vorba despre legea salarizarii unice si de pachetul privind educatia. Discutiile pentru primul proiect de act normativ s-au dus cu sindicatele. Judecatoriile si tribunalul din Bucuresti au fost ieri blocate din cauza protestului magistratilor fata de prevederile legii salarizarii unice, care, spun cei vizati, ii dezavantajeaza. Cel de-al doilea act normativ a fost dezbatut intre PSD si PD-L, ambele partide agreand propria lor varianta.

 

Executivul nu ar trebui sa aiba emotii

Chiar daca in ultima vreme s-a vorbit despre o posibila ruptura intre PSD si PD-L cu ocazia angajarii raspunderii, lucrurile nu au stat chiar asa pentru ca legile pe care Guvernul isi angajeaza raspunderea nu sunt supuse la vot.

Practic, in urma angajarii raspunderii, poate fi depusa o motiune de cenzura si doar daca aceasta este votata de jumatate din numarul total al parlamentarilor, Guvernul cade. Daca motiunea cade sau nu este depusa, atunci legea pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea este adoptata fara dezbateri.

Motiunea poate fi depusa de un sfert din numarul de parlamentari, adica de 118 alesi din numarul total de 471. Or, liberalii, care au anuntat ca vor depune o motiune, nu au numarul necesar de parlamentari pentru acest demers, ei avand doar 92 de senatori si deputati.

UDMR, cu 31 de parlamentari, nu s-a aratat pana acum interesata de a semna motiunea de cenzura. Or, daca UDMR nu semneaza, pentru ca ea sa fie depusa ar trebui sa fie semnata si de parlamentari ai PSD.

Abia aici s-ar putea intrezari intentia PSD de a darama guvernul si de a iesi in acest fel de la guvernare. Insa, in ciuda disputelor cu PD-L, liderii PSD nu au aratat ca ar avea o astfel de intentie.

Este pentru a doua oara cand guvernul Boc isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului. Prima data a facut-o in iunie, cand a trecut fara dezbatere codurile civil si penal. O singura data un guvern a mai trecut atatea acte prin angajarea raspunderii - este vorba de Guvernul Tariceanu cand a adoptat pachetul privind proprietatea si reforma justitiei, insa aceste acte normative nu au avut anvergura celor aflate acum in discutie.

 

Boc: Agentiile stau calare pe aproximativ un mld. euro

Premierul Emil Boc a sustinut luni seara ca prin legea restructurarii agentiilor guvernamentale se elimina privilegii precum salarii de 30-40.000 de euro pe luna si bugete de aproximativ un miliard de euro, gestionati dupa dorinta.

"Prin legea reformei agentiilor s-au eliminat privilegii care vizau salarii de 30.000 de euro, 40.000 de euro ca salarii pe luna pentru sefii de agentii", a spus Boc.

Potrivit sefului Executivului este vorba de veniturile proprii ale acestor agentii si structuri guvernamentale. Aceste agentii cu venituri proprii "stau calare pe aproximativ un miliard de euro bugete, care nu sunt gestionate decat dupa propria lor dorinta".

"Or, noi, in multe situatii, am fost pusi in situatia de a ne imprumuta de pe piata, in timp ce noi avem un miliard de euro, dar care sunt gestionati numai de catre Inspectoratul de Stat in Constructii sau alte institutii de profil", a afirmat Boc.

Premierul a mentionat ca banii acestia erau cheltuiti numai in folosul acestor agentii, pentru salarii, prime, sporuri, sedii de 15-20 de milioane de euro, ambarcatiuni, masini luxoase, iar prin legea noua banii vor veni la bugetul de stat imediat dupa ziua angajarii raspunderii Guvernului.

Restructurarea agentiilor guvernamentale, decisa de Executiv, presupune pastrarea a 113 agentii dintr-un total de 226, cu reducerea a 10.544 de posturi bugetate, din care 8.971 sunt posturi ocupate.

 

Urmeaza legea responsabilitatii fiscale

Premierul a mai anuntat luni seara ca acest pachet de reforma, cum l-a numit el, va fi continuat cu legea care vizeaza reforma sistemului de pensii, cu legea descentralizarii si a aplicarii standardelor de cost calitative si cantitative care sa spuna clar cati bani publici trebuie cheltuiti pentru fiecare serviciu public si ce calitate trebuie sa ofere ele.

O alta lege pe care urmeaza sa o adopte Guvernul este legea responsabilitatii fiscale, care sa stabileasca clar ca un proiect de infrastructura odata inceput se finalizeaza si nu se abandoneaza indiferent cine vine la guvernare si ca banii din infrastructura nu mai sunt transferati in noiembrie si decembrie la salarii si sporuri, cum s-a facut pana in momentul de fata, a mai spus Boc.

El a vorbit si despre reforma sistemului judiciar, si anume adoptarea codului de procedura civila si codului de procedura penala, care vor intregi accesul romanilor la justitie.

 

Cum ar putea cadea Guvernul

  • In urma angajarii raspunderii poate fi introdusa o motiune de cenzura, care trebuie semnata de 118 parlamentari din numarul total de 471.
  • Liberalii, care au anuntat ca vor depune o motiune, au doar 92 de senatori si deputati.
  • UDMR, cu 31 de parlamentari, nu s-a aratat pana acum interesata de a semna motiunea de cenzura.
  • Daca UDMR nu semneaza, pentru ca motiunea sa fie depusa ar trebui sa fie semnata de alti parlamentari, de pilda ai PSD.
  • Guvernul cade daca, in urma votului, 235 de parlamentari (jumatate din total) se pronunta in favoarea motiunii.

 

Pe ce se angajeaza raspunderea

Restructurarea agentiilor guvernamentale

  • Restructurarea agentiilor presupune pastrarea a 113 agentii dintr-un total de 226, cu reducerea a 10.544 de posturi bugetate, din care 8.971 sunt posturi ocupate.

Legea salarizarii unice

  • Inlocuieste cele 39 de legi ale salarizarii existente acum. Legea reduce raportul dintre salariul cel mai mic si salariul cel mai mare (acesta va fi al presedintelui Romaniei) din sistemul bugetar de la 1 la 29 in prezent la 1 la 12. Sporurile vor fi de maximum 30% din salariu.

Codul educatiei

  • Modifica statutul cadrului didactic si legile privind invatamantul preuniversitar si universitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO