Politică

Boc: Mesajul de bază este prudenţă maximă în context economic internaţional extrem de dificil

Boc: Mesajul de bază este prudenţă maximă în context economic internaţional extrem de dificil

Autor: Alina Novaceanu - Mediafax

24.10.2011, 12:35 198

Premierul Emil Boc a declarat, luni, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu şeful statului, că mesajul de bază este "prudenţă maximă în context economic internaţional extrem de dificil, care, din nefericire, afectează şi România".

Primul ministru a precizat, înainte de şedinţa BPN al PDL, că la întâlnirea de la Cotrocnei cu preşedintele Traian Băsescu au participat guvernatorul BNR şi miniştrii cu competenţe în domeniul economic şi al absorbţiei fondurilor europene.

Boc a precizat că s-a discutat despre perspectiva economică internă şi internaţională în baza Consiliului European, absorbţia fondurilor europene şi pregătirea vizitei delegaţiei FMI în România.

"Mesajul de bază este prudenţă maximă în context economic internaţional extrem de dificil, care, din nefericire, afectază şi România", a precizat Emil Boc.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, Valeriu Turcan, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, la care au participat membri ai Executivului şi guvernatorul BNR, au fost discutate mai multe teme economice, în contextul ultimelor evoluţii internaţionale.

"Preşedintele Traian Băsescu va susţine o declaraţie de presă în cursul după-amiezii", a mai spus Valeriu Turcan.

Între miniştrii care au participat la întâlnirea de la Cotroceni s-au numărat Gheorghe Ialomiţianu, Leonard Orban, Elena Udrea, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Ion Ariton, Valeriu Tabără, Laszlo Borbely.

Şeful statului a anunţat, duminică, la Bruxelles, că va avea marţi o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta în mod deosebit legat de utilizarea fondurilor europene.

Băsescu a declarat de asemenea, în conferinţa de presă susţinută la Bruxelles, că a atenţionat în mod expres că programul de recapitalizare a băncilor trebuie să aibă în vedere şi menţinerea nivelului de expunere a băncilor din zona euro în românească.

"Nu putem accepta o recapitalizare care să fie adusă la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piaţa românească, pentru a face faţă crizelor din interiorul zonei euro. Şi aşa, întârzierea în decizii ne-a creat probleme deosebite şi în ceea ce priveşte chiar finanţarea deficitelor şi a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns să ne împrumutăm la preţuri mai mari, deci la dobânzi mai mari decât în 2010, când România nu era stabilizată macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului întregii regiuni, pentru că nu s-au luat măsuri la timp în ceea ce priveşte Grecia", a spus şeful statului.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se va afla în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar cele mai importante teme de pe agenda de lucru vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO