Politică

Boc: Bacalaureatul, un duş rece, dar necesar sistemului educaţional din România

Boc: Bacalaureatul, un duş rece, dar necesar sistemului educaţional din România

Autor: Mediafax

09.07.2011, 14:06 185

Premierul Emil Boc consideră că bacalaureatul recent încheiat afost "un duş rece, dar necesar" sistemului educaţional din Româniaşi i-a sfătuit pe candidaţii care au fost respinşi să înveţe pentrucă întotdeauna există o a doua şansă.

Boc a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, după semnarea a douăcontracte europene pe mediu, că rezultatele examenului debacalaureat arată că este prima dată când se cern valorile, serespectă competenţa, iar diploma are valoare pe piaţa muncii.

"Pentru prima dată se cern valorile, se respectă competenţa şi odiplomă începe să prindă consistenţă, să aibă valoare pe piaţamuncii. Rezultatele sunt o poză a realităţii pe care o avem şi carenu trebuie cosmetizată. Celor care au picat bacalaureatul le spuncă întotdeauna există a doua şansă şi că prin învăţare, prin muncă,prin burta pe carte, se poate recupera ce s-a pierdut în iunie. Nueste sfârşitul lunii dacă ai picat un examen. Acesta este cel maiimportant semnal pe care vrem să îl dăm tuturor. Dacă munceşti,poţi să ai rezultate şi să fie recunoscute de societate. (...)Bacalaureatul reprezintă un duş rece, dar necesar sistemuluieducaţional din România. Fiecare să înţeleagă că vorba din popor«ai carte, ai parte» este un lucru sănătos şi trebuie susţinut detoţi. Înveţi, ai o şansă mai mare. Nu se poate să laşi la nesfârşitsă se deruleze această minciună colectivă: noi să ne prefacem căînvăţăm, profesorii că dau note corecte şi în realitate este ceeace avem. Acum se pune ordine în acest sistem", a spus Emil Boc.

Boc a spus că încurajează performanţa, va susţine competenţeleşi se va pronunţa pentru menţinerea standardelor de calitate impuseîn învăţământ.

Premierul le-a atras atenţia candidaţilor care nu au promovatbacalaureatul că trebui să înţeleagă că examenul se ia doarprintr-un efort suplimentar, "nu prin pile, contribuţii financiaresau alte mijloace".

Prim-ministrul a explicat că el, personal, a dat şi examen detreaptă pentru intrarea în liceu şi a luat bacalaureatul cu mediepeste 9.00.

"Am luat şi bac-ul, cu 9,25. Am luat 10 la istorie, 8 la română,9 la filosofie şi 10 la proba practică. Am terminat două facultăţi,prima cu 9,86, iar a doua cu 9,59. A trebuit să muncesc pentrunotele acelea, că nu au venit din cer. După liceu, am picat primulla facultate, la o concurenţă de 30 pe un loc, dar în al doilea anam intrat primul la facultate. Pot să spun oricui are un eşec înviaţă la un moment dat că nu e sfârşitul lumii, că se poate mergemai departe. Vorba «ai învins, continuă, eşti învins, continuă »este mai actuală ca oricând", a spus Emil Boc.

Premierul a subliniat că vrea să îi felicite pe cei care au luatbacalaureatul şi au luat media zece şi le-a transmis că,într-adevăr, "cei care au învăţat pot să aibă recunoaşterea munciilor şi că efortul lor este răsplătit".

De asemenea, Boc i-a felicitat şi pe profesori pentru exigenţade care au dat dovadă.

"Nu camerele de luat vederi au fost decisive, ci muncaprofesorilor şi exigenţele şi standardele impuse şi respectate", aconchis Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO