Politică

Berlusconi isi face campanie electorala si la Bucuresti

30.06.2003, 00:00 17

Asociatia "Azzurri nel Mondo" condusa de premierul italian Silvio Berlusconi, a deschis, la sfarsitul saptamanii, o filiala la Bucuresti. Asociatia, ramura externa a partidului Forza Italia, este o organizatie non profit formata din cetateni italieni rezidenti in afara Italiei.
Lansarea la Bucuresti a unei asemenea organizatii este fara precedent. Pe langa sustinerea intereselor cetatenilor italieni din Romania, Azzurri nel Mondo are ca scop si organizarea votului, astfel incat italienii din afara granitelor sa poata vota viitorii demnitari de la Roma fara a se deplasa in tara de origine. Acest fapt este posibil dupa ce parlamentarii italieni au votat, recent, o lege care permite italienilor din strainatate sa participe la alegeri. Potrivit organizatorilor, in Romania sunt inregistrati aproximativ 1300 de italieni cu drept de vot. Cel care a deschis lista de sustinatori ai asociatiei din Romania, condusa de Pio Cezare, este in mod simbolic, un italian stabilit de trei ani la Bucuresti, care nu a votat la ultimele alegeri din 2001. Azzurri nel Mondo, constituita in urma cu patru ani, functioneaza deja in Statele Unite, Franta, Germania, Bulgaria, America de Sud.
La evenimentul inedit pentru politica romaneasca au venit investitori italieni la Bucuresti, parlamentari ai partidului Forza Italia, ambasadorul Italiei la Bucuresti Stefano Ronca dar si oameni politici romani. Cel mai bine reprezentat a fost PNtCD: Victor Ciorbea, Ulm Spineanu, fostul senator retras de ceva vreme intr-un con de umbra, Calin Catalin Chirita, proaspat revenit in randul taranistilor, doctorul Serban Bubeneck. Alaturi de taranisti, in primul rand, s-a asezat prim-vicepresedintele PRM Corneliu Ciontu. Recunoscut drept unul dintre cei mai buni tenismeni ai echipei parlamentarilor romani, Ciontu ne-a spus ca a venit la aceasta mondenitate politica in primul rand pentru a-l intalni pe amicul sau Giannantonio Arnoldi.



Criticat in presa internationala
Presa italiana de ieri prezinta pe larg ingrijorarile exprimate in intreaga Europa, inaintea preluarii presedintiei semestriale a Uniunii Europene de Italia, potrivit AFP. "Presa europeana il ataca pe Berlusconi". "De la Londra, pana la Paris si Berlin, sfidare si ironie la adresa presedintiei semestriale preluate de Italia", titreaza cotidianul Corriere della Sera, care consacra doua pagini acestui subiect. Ziarul reproduce articolele de mare tiraj din presa internationala: "Berlusconi, viitorul presedinte incoruptibil al Europei" (Financial Times), "Berlusconi, nasul" (Der Spiegel), "Atentie, soseste Cavalerul" (El Pais), "Siretlicurile lui Berlusconi" (Le Point). Suspiciunea predomina pe primele pagini ale presei europene, in  legatura cu capacitatea premierului italian de a-si asuma responsabilitatea conducerii Uniunii Europene pe parcursul urmatoarelor sase luni, potrivit cotidianului Corriere della Sera. Conform ziarului, principalele critici la adresa premierului Silvio Berlusconi se refera la "afacerile si procesele sale si relatiile cu presedintele George W. Bush". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO