Politică

BBC: Traian Ungureanu, un "caz particular"

10.11.2003, 00:00 28



Saptamana trecuta a fost marcata de plecarea de la sectia romana a postului de radio BBC World Service din Londra a trei jurnalisti consacrati. Unul dintre ei, Traian Ungureanu, a fost anuntat ca nu este "retinut" in echipa, iar ceilalti doi- Ciprian Baltoiu si Gelu Trandafir- au demisionat in semn de protest. Asa cum s-a scris in ultimele zile, practic, demiterea lui Ungureanu s-a produs in urma unui test pe care jurnalistul l-ar fi "picat", dupa 14 ani de lucru in cadrul postului de radio.



Contactata de ZF, conducerea BBC a declarat ca nu poate face comentarii pe baza unor cazuri particulare, cum a fost cel al lui Traian Ungureanu, insa postul de radio intentioneaza sa se exinda pe piata romaneasca, astfel incat a recurs la restructurari la Londra, urmand a se extinda in Romania.



"Departe de noi gandul ca Romania nu este sau nu mai este interesanta pentru BBC pentru a pastra o sectie dedicata. BBC World Service a asezat Romania in topul primelor doua prioritati din Europa, iar planul nostru strategic pe care il punem in aplicare chiar in aceste zile este un raspuns la aceasta schimbare de prioritati. Planurile noastre legate de Romania sunt doar de extindere," a declarat Sylvie Morot, editor general al BBC World Service pe Europa. "Faptul ca transferam operatiunile la Bucuresti inseamna, inevitabil, ca reducem dimensiunile biroului sectiei romane de la Londra. Concediem noua persoane (ziaristi si personal tehnic) si nu facem comentarii pe marginea unor cazuri particulare," a adaugat Morot.



In acelasi timp, reprezentanta BBC spune ca zilele acestea, serviciul BBC investeste substantial in deschiderea unor studiouri noi si angajeaza noi membri. Ea nu a precizat care va fi dimensiunea operatiunilor de la Bucuresti si nici cine se va ocupa de ele. In urma extinderii, angajatii din Romania ar urma sa acopere nu doar subiecte locale, ci sa trateze subiecte internationale, relevante in vederea integrarii in UE.



De la intrarea in Romania, BBC nu a avut o frecventa de emisie proprie, fiind gazduit de alte posturi de radio, in ultima vreme din ce in ce mai putine. Acest lucru a fost pus, nu de putine ori, pus pe seama anumitor influente politice, care ar dori sa faca cat mai putin simtita prezenta postului de radio britanic in Romania.



"Noi raspundem schimbarilor de business, schimbarilor de pe pietele media, nu raspundem presiunilor politice," a adaugat reprezentata BBC.
claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO