Politică

Baze americane la Constanta, Babadag si Fetesti

24.10.2005, 18:59 23

Presedintele Traian Basescu a precizat ieri dupa intalnirea avuta cu Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui George W. Bush, ca negocierile bilaterale privind amplasarea bazelor militare americane in Romania sunt incheiate, un acord in acest sens urmand sa fie incheiat in viitorul apropiat.

"Negocierile sunt terminate, acordul se afla pentru ultima revizuire la Departamentul de Stat al SUA si la Ministerul de Externe si sper ca doar mici detali vor mai fi de discutat", a spus Basescu.

Presedintele a dat asigurari ca incheierea acestui acord este mai mult o chestiune administrativa si a precizat posibilele amplasamente ale viitoarelor baze americane - Babadag, Constanta sau Fetesti. Oficialul american a spus la randul sau ca Romania si SUA discuta de mai multa vreme amplasarea unor astfel de baze in Romania si ca aceste discutii au inregistrat progrese.

"Acum se pune problema definitivarii acordului si semnarii lui. Documentul prevede accesul la facilitatile militare americane pentru a usura colaborarea armatelor celor doua tari", a precizat Hedley.

De asemenea, Basescu a mai discutat cu oaspetele sau american si chestiuni legate de zona Marii Negre, de relatiile cu Federatia Rusa si despre situatia din Balcanii de Vest.

Autoritatile militare americane au in vedere de mai multa vreme reamplasarea bazelor americane din Europa si redimensionarea acestora.

In timpul conflictelor din Afganistan si Irak, fortele americane au fost nevoite sa caute noi locatii pentru a asigura aprovizionarea si transportul unitatilor angajate in teatrele de operatiuni din aceste tari. Una din bazele utilizate de americani a fost si cea de pe aeroportul Mihail Kogalniceanu de langa Constanta. S-a dovedit atunci ca vechile baze americane situate cu precadere in Europa Occidentala - reminiscenta a amplasarii fortelor americane din timpul razboiului rece - erau supradimensionate si prea departe de teatrele de operatiuni din Orientul Mijlociu si Asia Centrala.

Noua viziune strategica americana presupune crearea de noi baze militare in Europa de Est, pe teritoriul noilor state membre NATO, acestea urmand sa aiba dimensiuni mai mici, dar sa fie si mult mai flexibile.

Pentru Romania amplasarea de baze americane ar insemna nu doar un castig financiar indeosebi pentru zonele unde acestea vor fi amplasate, dar si o consolidare a parteneriatului strategic cu SUA, cheia de bolta a securitatii tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO