Politică

Basescu se declara dezamagit de intelegerea PD-L - PRM si cere mentinerea status-quo-ului la DNA

11.09.2008, 20:27 13

Presedintele Traian Basescu a spus marti seara la TVR ca mentinerea procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie Daniel Morar este in interesul national, deoarece conducerea institutiei a fost credibilizata de raportul Comisiei Europene referitor la Justitie.
"Optiunea mea este mentinerea actualei conduceri, pentru ca o noua echipa ar avea nevoie de timp pentru ca Bruxellesul sa inteleaga ca nu este aservita politic", a spus presedintele Basescu. "DNA a avut curajul sa inceapa dosare de mare coruptie. Desi se spune ca n-a facut nimic, avem trei ministri in instanta - un fost ministru, Muresan, si doi ministri in functie, Copos, Remes - iar 14 parlamentari au dosare in instanta. (...) Este o activitate fara precedent", a spus Basescu. Declaratiile presedintelui au venit cu o zi inainte ca Senatul sa ia in discutie o propunere a PSD si PC privind numirea sefilor de parchete, prin care seful statului este exclus din procedura de numire a acestora, desi Constitutia precizeaza ca seful statului are atributii in numirea lor (articolul 134). Senatorii au decis ieri ca vor vota saptamina viitoare legea prin care procurorii-sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului ICCJ, precum si adjunctii lor nu mai sunt numiti de presedintele Romaniei, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei de procurori a CSM. Senatul este camera decizionala.
Ministrul justitiei Catalin Predoiu a decis luna trecuta sa o propuna pe Monica Serbanescu in functia de procuror-sef al DNA, iar lui Morar i-a propus sa mearga pe o functie de reprezentant al Romaniei la UE pe probleme de justitie. CSM a avizat negativ candidatura lui Serbanescu.
Seful statului a mai vorbit marti seara si despre intelegerea fostilor sai colegi din PD-L cu Partidul Romania Mare si a acuzat trusturile de presa Intact si Realitatea ca l-au acuzat pe nedrept ca ar fi girat intelegerea. El a spus ca a avut doua declaratii publice in care a aratat ca nu a avut nicio legatura cu acordul PRM-PD-L.
"Au continuat denigrarile si atunci am inteles ca de fapt este alt joc si, daca ati observat, pe doua trusturi de presa: pe trustul lui Voiculescu si pe trustul lui Vantu. Oameni care altfel te... dar le iese din gura propaganda mirosind a Rompetrol si alta mirosind a bani de la FNI", a spus Basescu.
Patronul Realitatea TV Sorin Ovidiu Vantu i-a replicat ieri lui Basescu printr-un comunicat de presa citat de Mediafax ca are "o parere exagerat de buna" despre sine, daca isi inchipuie ca trustul Realitatea-Catavencu isi foloseste resursele financiare si angajatii pentru a-l agresa.
Basescu a spus ca a incercat sa inteleaga de la liderii PD-L ratiunea colaborarii cu PRM in Senat, dar ca argumentele acestora nu l-au convins. Pe de alta parte, liderul PD-L Emil Boc a spus ieri ca "privind retrospectiv, intelegerea cu PRM este o eroare politica". Declaratia a venit dupa o saptamana in care liderii PD-L nu au reusit sa explice care au fost argumentele pentru care au cedat pozitia de vicepresedinte al Senatului lui Corneliu Vadim Tudor.
Basescu a mai spus ca s-a simtit umilit cand a aflat din presa despre intelegerea dintre PRM si PD-L si ca o astfel de intelegere nu trebuia facuta cand era vorba despre Vadim Tudor.
Basescu a amintit de atitudinea acestuia la prezentarea in Parlament a Raportului de condamnare a comunismului, precum si de atacurile liderului PRM la adresa sa si a familiei sale in revista "Romania Mare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO