Politică

Basescu se considera "insultat" de Chirac si Barnier

20.04.2005, 19:20 12

Presedintele Traian Basescu continua sa-si afiseze preferintele pentru axa Bucuresti-Londra-Washington si critica Franta pentru ca nu agreeaza aceasta legatura.

Intr-un interviu acordat publicatiei britanice Financial Times Basescu a avertizat ieri Franta sa nu mai admonesteze Romania din cauza legaturilor sale cu Marea Britanie si SUA, inaintea semnarii Tratatului de aderare la UE. Basescu, care se declara partizan al politicilor economice liberale britanice, a spus ca doreste o "relatie speciala" cu Londra si Washingtonul pentru ameliorarea securitatii regiunii Marii Negre. Potrivit Financial Times, atitudinea lui Basescu a infuriat Franta, principalul sustinator al Romaniei in UE, si ar putea exacerba temerile franceze privind pierderea influentei asupra Uniunii aflate in plin proces de extindere. Publicatia britanica aminteste ca, intr-o serie de interviuri acordate unor ziaristi de la Bruxelles, mai multi membri ai Guvernului de centru-dreapta de la Bucuresti au declarat ca se considera in interiorul blocului denumit de secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, "noua Europa".

Basescu a respins criticile formulate de Franta pe aceasta tema si a declarat ca presedintele francez Jacques Chirac a ofensat statele candidate la UE, in 2003, cand le-a cerut "sa nu mai vorbeasca" despre Irak. Chirac acuzase atunci sprijinul pe care "noua Europa" il da partizanilor razboiului. El a criticat in special Romania despre care a spus ca "a pierdut o buna ocazie de a tacea" si si-a diminuat sansele de aderare la UE. Amintind de acel eveniment, Basescu a apreciat ca ministrul francez de externe, Michel Barnier, a sporit insulta, cand ar fi declarat ca presedintele roman "nu are reflex european", spune in continuare Financial Times. Barnier s-a aflat in februarie la Bucuresti si a fost intrebat ce crede despre "axa Bucuresti-Londra-Washington". El a spus ca, initial, nu a inteles ce este cu aceasta axa si ca, ulterior, s-a lamurit si a apreciat, in acel context, ca tarile care vor sa se integreze in UE trebuie sa aiba "un reflex european". Nu a spus ca seful statului roman nu ar avea un asemenea reflex.

"Romania este o tara care are respect fata de sine. Franta este unul dintre principalii nostri sustinatori, dar nu ne plac declaratiile de acest gen", a subliniat Traian Basescu, citat de FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO