Politică

Basescu se confrunta cu inca o criza: acuzatia ca ar fi colaborat cu Securitatea

16.02.2004, 00:00 17



Dupa ce acum cateva zile, PD si-a pierdut grupul senatorial prin lovitura "de gratie" aplicata de infiintarea unui partid, de catre Petre Roman, o alta formatiune de opozitie ii aplica o lovitura "fulgeratoare", prin acuzatia ca a colaborat cu Securitatea.



Actiunea Populara, prin purtatorul de cuvant Mugur Ciuvica, l-a acuzat ieri pe liderul PD Traian Basescu ca a fost informator al Securitatii timp de 11 ani, fapt ce l-a ajutat sa promoveze in cariera inainte de 1989 - mai intai ca si comandant de nava iar, ulterior, sef al agentiei Navrom din Anvers (Belgia). In replica, Basescu anunta ca il va actiona in judecata pentru calomnie pe Mugur Ciuvica, intrucat nu exista nici un dosar care sa confirme ca el ar fi fost colaborator al Securitatii.



Purtatorul de cuvant al Actiunii Populare, Mugur Ciuvica, a prezentat drept dovada a acuzatiilor sale un document pe care scria "Registrul cu persoanele din randul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate". Numele lui Traian Basescu se regasea in acest registru, la pozitia 19, cu precizarea ca acesta lucra ca ofiter II la Intreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime Constanta, iar in tabel era mentionat "sursa". In documentele prezentate presei, anul recrutarii si ofiterul de legatura erau ilizibile insa Ciuvica sustine ca in documentul original ar fi mentionat anul 1978 ca data de recrutare in structurile Politiei Politice, precum si numele unui locotenentul major de Securitate, Avramis, ca persoana de legatura. Ciuvica spune ca documentul pe care l-a prezentat ca dovada ca Besescu ar fi fost turnator la Securitate l-ar fi primit in urma cu trei saptamani de la o sursa careia nu a dorit sa-i dezvaluie numele. El spune ca documentul ar fi fost autentificat de experti in cercetarea activitatii Securitatii.



Plecand de la acest document, Ciuvica a sustinut ca presedintele PD era folosit de Securitate in perioada 1978-1989 ca sursa, ceea ce inseamna, potrivit reprezentantului AP, ca Basescu "isi turna colegii si prietenii la Securitate, primind in schimb o suma de bani si sprijin pentru a fi promovat profesional". "Informatiile unor turnatori ca Basescu, ajunse pe mana Securitatii au distrus vieti, cariere si au trimis oameni in puscariile comuniste", afirma Mugur Ciuvica. In plus, Ciuvica sustine ca Basescu ar fi putut refuza "cariera de turnator", dar ca nu a facut-o.



Acest registru, prezentat de Actiunea Populara, atesta doar ca PCR si-a dat acordul pentru ca Traian Basescu si ceilalti cuprinsi pe lista sa devina surse ale Securitatii. Actiunea Populara nu a prezentat nici un document din care sa reiasa ca Basescu si-a dat acordul sa colaboreze sau daca o astfel de colaborare a existat.



Insa, Actiunea Populara cere Consiliului de Studiere a Arhivelor fostei Securitati sa studieze documentul si sa explice care au fost consecintele pe care le-a avut activitatea de informator desfasurata de Traian Basescu. In mod public, Mugur Ciuvica l-a acuzat pe Basescu ca timp de 14 ani a mintit ca nu a colaborat cu Securitatea, bazandu-se pe faptul ca dovezile au fost distruse.





Basescu nu se considera responsabil



Presedintele PD a raspuns acuzatiilor fostilor parteneri din coalitia de guvernare 1996-2000 precizand ca nu i s-a adus niciodata la cunostinta ca ar fi fost sursa a Securitatii, asa cum afirma Ciuvica si, drept urmare, nu se considera responsabil pentru inscrisurile ce se aflau in registrele fostilor prim-secretari. La fel ca si in alte ocazii, Traian Basescu recunoaste ca in calitate de comandant sau ofiter de nava "avea obligatia de serviciu" de a intocmi rapoarte de voiaj (despre care a spus adesea ca ar fi putut ajunge in final la Securitate), dar care vizau doar starea tehnica a navei, evenimente de navigatie, starea disciplinara de la bord, raport de cheltuieli. Niciodata, spune Basescu, rapoartele semnate de el nu au vizat atitudinea oamenilor fata de fostul regim sau puncte de vedere exprimate in mod particular de acestia. In acelasi timp, liderul PD afirma ca in anul 2000, cand a candidat pentru Primaria Capitalei, a fost cercetat de CNSAS iar rezultatul verificarii a aratat ca nu exista nici un dosar care sa confirme ca el ar fi fost colaborator al Securitatii sau ar fi facut politie politica.





Dinescu: Acuzatii cusute cu ata alba



Mircea Dinescu, membru al CNSAS, confirma afirmatiile lui Basescu. El a spus ca CNSAS a cerut SRI dosarul Basescu in 2000, dar nu a primit nici o informatie ca acesta ar fi fost informator si, in consecinta crede ca acuzatiile AP sunt doar "fumigene, cusute cu ata alba". Dinescu este de parere ca, daca ar fi existat un dosar incriminator la adresa lui Basescu in privinta colaborarii sale cu Securitatea, atunci rivalii sai politici de la PSD le-ar fi dat publicitatii pana acum. Dinescu a spus ca exista oameni in opozitie care au colaborat cu Politia Politica a regimului comunist, dar acestia sunt tinuti in frau de PSD si nedeconspirati.



Secretar executiv al PD, Roberta Anastase, a pus demersul Actiunii Populare pe seama faptului ca in ultimele saptamani unele filiale ale acestei formatiuni au trecut la PD. Pe de alta parte, Roberta Anastase a sustinut ca in spatele demersului Actiunii Populare s-ar afla de fapt PSD. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO