Politică

Basescu reia atacurile la adresa clasei politice

Basescu reia atacurile la adresa clasei politice

Basescu s-a plans ca nu este lasat de politicieni sa explice poporului votul uninominal

12.11.2007, 19:39 7

Presedintele Traian Basescu a participat ieri la un miting electoral organizat de Partidul Liberal Democrat la Iasi, pentru a promova referendumul pentru votul uninominal, in timpul caruia a lansat un atac dur la adresa clasei politice numite de el "expirata".
Reactiile nu au intarziat, unul dintre liderii PNL, Puiu Hasotti, declarand ca, daca politica romaneasca are o anomalie, aceasta este chiar Basescu.
Este pentru prima data in timpul campaniei pentru referendum cand seful statului participa la o reuniune politica a unui partid, desi de-a lungul vremii a fost criticat pentru ca a girat prin prezenta sa actiuni ale formatiunilor care l-au propulsat in functia de presedinte al Romaniei, in special ale Partidului Democrat.
"Avem o clasa politica expirata, care nu poate fi totusi acuzata ca nu si-a dus la indeplinire mandatul. A dus Romania in NATO si UE, a transformat economia de comanda intr-o economie de piata, dar acestea nu sunt suficiente pentru a ne asigura un viitor mai bun. Sunt foarte multe lucruri pe care aceasta clasa politica a fost incapabila sa le realizeze, cum ar fi o reforma in sanatate, agricultura, educatie si justitie. Avem procurori foarte buni atunci cind intocmesc dosare unor persoane fara legatura cu politica, dar care fac greseli procedurale cand se ocupa de oameni politici sau de magnati. S-a ajuns ca interesele de grup sa fie mai mari decit interesele poporului. Am vazut un lung sir de legi si ordonante emise pentru grupurile clientelare. Au aparut interese transpartinice, asistam la o cardasie intre oameni politici, oameni de afaceri si moguli media", a spus seful statului.
El i-a criticat si pe analistii politici care gasesc justificari actualei constructii politice. "Am vazut analisti politici care justifica talentul negocierii intre cei enumerati. Nu este adevarat, nu aceasta inseamna politica. Singurul compromis acceptabil este cel in interes public, nu in interesul de grup", a aratat Basescu. Seful statului a prezentat participantilor la reuniunea politica a PLD noul sistem de vot: el propune la alegerea parlamentarilor vot uninominal in doua tururi, ca la alegerile pentru primari - ca pe o solutie radicala pentru curatarea clasei politice din Romania.
El s-a plans totodata participantilor ca nu este lasat de oligarhi sa explice romanilor de ce trebuie sa opteze, la referendumul din 25 noiembrie, pentru sistemul de vot uninominal pe care l-a propus, pentru ca televiziunile nu il invita sa explice beneficiile sistemului de vot pe care il propune.
"Este dificil sa-i informez pe romani, si nu pentru ca acestia ar intelege greu, ci pentru ca s-a creat un baraj informativ, astfel incit alegatorii sa nu afle despre referendum sau ca vor avea posibilitatea sa voteze altceva decat doresc oamenii politici. (...) Pana si televiziunea publica a acceptat o singura aparitie a presedintelui pentru a explica votul uninominal. Aceasta dovedeste cata teama si opozitie exista la schimbare si cata influenta are oligarhia politica de astazi", a declarat Basescu.
In aceeasi vreme, presedintele Camerei Deputatilor - liberalul Bogdan Olteanu - i-a trimis o a cincea scrisoare deschisa presedintelui Basescu pentru a-i cere promulgarea Legii votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. Mentionand ca seful statului a declansat procedura organizarii referendumului pentru un sistem electoral diferit, Olteanu isi reafirma convingerea ca proiectul de lege adoptat de Parlament - vot uninominal mixt cu jumatate dintre parlamentari alesi direct, iar cealalta jumatate pe lista - reprezinta o certiudine.
"Daca vointa cetatenilor, exprimata prin intermediul referendumului, va valida sistemul propus de dumneavoastra, ne vom angaja in modificarea legii", sustine presedintele Camerei.
Seful statului a anuntat deja ca nu va promulga legea votului uninominal adoptata de Parlament pana la referendumul din 25 noiembrie si a spus ca o va retrimite pentru dezbatere in Legislativ, pentru ca nu contine prevederi referitoare la delimitarea circumscriptiilor electorale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO