Politică

Basescu pune piedici "negocierilor" dintre putere si opozitie

10.10.2005, 18:54 10

Presdintele Traian Basescu nu este de acord cu intentia partidelor din coalitia la guvernare de a modifica legea administratiei publice locale astfel incat presedintii de consilii judetene sa fie schimbati in perioada urmatoare cu majoritatea simpla a alesilor locali.

Puterea a avansat saptamana trecuta aceasta posibilitate, ca moneda de negociere cu opozitia la adoptarea regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului. Conform unor surse din coalitie, partidele din arcul guvernamental intentioneaza sa schimbe cu 50% plus 1 din numarul consilierilor locali pe sefii PSD ai consiliilor judetene, in baza noii majoritati rezultate din alegerile generale, oferind amanarea aplicarii acestei prevederi, la schimb cu inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase.

Opinia presedintelui a prins din nou in contradictie liderii din alianta D.A. In timp ce PD si chiar premierul Calin Popescu-Tariceanu s-au repliat in spatele sefului statului, liberalul Bogdan Olteanu, ministru pentru relatia cu Parlamentul, pledeaza in continuare pentru modificarea legii administratiei locale prin ordonanta de urgenta.

"Nu sunt de acord cu legea schim-barii presedintilor de consilii judetene in timpul mandatului. Este toxic", a afirmat Basescu la o dezbatere la Poiana Brasov privind legea administratiei locale, la care au fost prezenti si premierul Calin Popescu-Tariceanu si mai multi membri ai cabinetului. Vasile Blaga, actualul ministru de interne, a sustinut pozitia presedin-telui si a spus ca, in viziunea sa, sefii de consilii judetene ar trebui sa fie schimbati cu majoritate simpla, insa numai din 2008. In plus, spune ministrul, ar trebui sa existe o motivatie serioasa pentru schimbarea din functie a acestora. Blaga a mai insistat pentru dezbaterea acestor modificari in Parlament.

Tariceanu a spus la randul sau ca nu are nimic fundamental impotriva declaratiilor presedintelui, dar s-a pronuntat pentru dezbaterea acestor modificari in interiorul coalitiei de guvernare. Ministrul Olteanu a reafirmat, ieri, ca modificarea privind majoritatea in consiliile judetene va fi promovata prin ordonanta de urgenta, urmand ca restul prevederilor din pachetul legislativ sa fie dezbatute prin procedura normala in Parlament, asa cum isi doreste ministrul de interne, Vasile Blaga. Strategia finala va fi decisa miercuri in reuniunea conducerii coalitiei, a mai spus Olteanu.



Blaga merge pe mana PSD

Fostul ministru de interne, Ioan Rus, a afirmat, ieri, intr-un interviu acordat Mediafax, ca a colaborat cu ministrul Blaga la pachetul legislativ privind reforma in administratia locala si ca a refuzat sa participe la reuniunea de la Brasov, pentru a nu crea suspiciuni in randul colegilor de partid.

Conform unor informatii publicate in mass-media, unii lideri ai coalitiei ar negocia debarcarea lui Vacaroiu si Nastase cu "grupul de la Cluj", din care mai fac parte Vasile Puscas si Vasile Dancu. Rus a negat aceasta informatie, dar a facut in acelasi timp apel la colegii sai de partid sa intre in dialog cu puterea pentru deblocarea situatiei din Parlament, care pericliteaza integrarea in UE. "Incapacitatea de intelegere, de vointa reala de dialog apartine egal partidelor aflate la putere si in opozitie", a mai spus Rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO