Politică

Basescu propune refacerea Aliantei PNL-PD, dar fara Tariceanu

Basescu propune refacerea Aliantei PNL-PD, dar fara Tariceanu

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Va supun atentiei (partidelor - n.n.) propunerea de a identifica impreuna un premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD.

06.06.2007, 19:39 16

Presedintele Traian Basescu a propus ieri partidelor refacerea guvernarii Aliantei PNL-PD, dar fara Calin Popescu-Tariceanu in fruntea guvernului. La randul sau, liderul PSD Mircea Geoana a declarat: "Nu exclud optiunea intrarii la guvernare a PSD in nume propriu". Cum asta depinde doar de Basescu si presupune, in prealabil, caderea guvernului, toate optiunile raman deschise.
Anuntul presedintelui, facut printr-un comunicat de presa in dupa-amiaza zilei de ieri a luat prin surprindere partidele care s-au aratat - cu exceptia PD - sceptice.
Cel mai mirat a fost PSD, pentru ca doar cu o seara inainte Geoana vorbise cu Basescu si avusese o intalnire de taina cu liderii PD pentru a examina ipoteza unei guvernari comune.
Duminica seara, Geoana se intalnise si cu Calin Popescu-Tariceanu pentru a evalua aceeasi ipoteza a intrarii la guvernare. Cum raspunsul premierului a fost evaziv - el nedorind o cooptare a social-democratilor direct in guvern -, ieri dimineata PSD a plusat. Mai multi lideri ai partidului, intre care Viorel Hrebenciuc si Mircea Geoana, au spus ca nu vor vota motiunea de cenzura a PD - care este inregistrata deja la Parlament -, dar ar putea depune propria motiune care sa conduca la caderea guvernului. Declaratiile lor fusesera incurajate de faptul ca, la intalnirea cu PD de luni seara, democratii promisesera ca vor vota motiunea social-democratilor, daca a lor va esua, astfel ca guvernul Tariceanu sa fie debarcat.
Insa anuntul lui Basescu obliga la reevaluarea, cel putin partiala, a calculelor. In primul rand, pentru ca refacerea Aliantei D.A. care a ajuns la guvernare in urma alegerilor din 2004 (si care acum cuprinde nu doua, ci trei partide - PNL, PD, PLD) nu are majoritate parlamentara, drept urmare este nevoie de sustinerea opozitiei pentru trecerea prin Parlament a unui asemenea guvern.
In al doilea rand, liberalii nu par dispusi sa admita cel putin acum debarcarea lui Tariceanu, dar, daca nu o fac, iar lucrurile se complica (daca PD se va intelege cu PSD), ei se vor vedea obligati sa mearga cu totii in opozitie.
Tariceanu nu a comentat pana la inchiderea editiei, dar fruntasii liberali Puiu Hasotti si Ludovic Orban au calificat propunerea lui Basescu drept o "capcana" si o "smecherie".
Democratii, prin vocea lui Emil Boc au spus ca aceasta varianta este cea mai buna. (Este de remarcat aici ca PD s-a jurat ca nu va mai face niciodata o intelegere cu PNL, dar acelasi lucru l-a spus si despre PSD, ceea ce nu a impiedicat discutii intense intre cele doua partide in ultimele zile.) Mai ponderati, social-democratii au spus despre propunerea lui Basescu, prin vocea vicepresedintelui Cristian Diaconescu ca "orice varianta este posibila".
Or, variantele cu sanse, in afara de cea enuntata de Traian Basescu raman doua, daca nu cumva se prefera status-quo-ul. Ar fi vorba despre o varianta de guvernare PSD-PD (si, probabil, UDMR) sau PSD-PNL (si la fel de probabil UDMR). Varianta enuntata de Geoana ("Nu excludem sa ne asumam singuri guvernarea") este putin probabila, intrucat ea presupune acordul lui Traian Basescu. Asta inseamna ca, dupa demiterea guvernului prin motiune, Basescu sa-l propuna pe Geoana (sau pe un alt lider al PSD) drept candidat la sefia Guvernului, iar acesta sa convinga partidele sa-l lase sa guverneze singur. Or, din comunicatul de ieri se vede ca Basescu vede lucrurile altfel.
"Va supun atentiei propunerea de a identifica impreuna un premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD. Viitorului prim-ministru ii va reveni obligatia de a negocia o majoritate parlamentara clar asumata", afirma seful statului in scrisoarea adresata partidelor.
Basescu spune ca o asemenea formula respecta deopotriva rezultatul scrutinului din 2004 si optiunea larg majoritara exprimata de cetatenii Romaniei cu ocazia referendumului de la 19 mai a.c. Seful statului mai afirma ca o asemenea formula are capacitatea de a clarifica relatiile dintre putere si opozitie, permitand continuarea sustinuta a reformelor si asumarea raspunderii politice in fata electoratului, pana la data urmatoarelor alegeri generale.
Finalitatea discutiilor presedinte-partide este greu de prevazut, dar, dupa reactia formatiunilor politice, solutia nu este agreata.
Duminica si luni, discutiile dintre partide au fost foarte intense, dar departe de transparenta promisa. ("Nu este momentul discutiilor transparente", le-a replicat ieri Geoana pe un ton inalt ziaristilor.)
Traian Basescu discutase luni seara cu Mircea Geoana, tatonarile avand ca subiect formarea unei majoritati parlamentare care sa sustina un nou Cabinet fara Tariceanu.
Conform unor surse din PD si PSD, convorbirile nu s-au finalizat, urmand sa fie continuate in zilele urmatoare.
Geoana se intalnise duminica seara si cu Tariceanu, pentru a discuta cu privire la sustinerea actualului Cabinet. Potrivit unor surse participante la intalnire, reprezentantii PSD l-au intrebat pe premierul Tariceanu ce le ofera in schimbul sustinerii parlamentare de care ar avea nevoie la votul asupra motiunii de cenzura initiate de PD si care se discuta lunea viitoare.
Tariceanu i-ar fi raspuns lui Mircea Geoana ca "nu ar da bine" la electorat ca PNL si PSD sa faca un guvern impreuna, sustinand ca situatia din prezent ar trebui sa ramana neschimbata, si anume PSD sa sustina Cabinetul Tariceanu in Parlament, fara a se pronunta oficial pe aceasta tema.
Potrivit Mediafax, nemultumiti, social-democratii le-ar fi spus liberalilor ca "PD este mai generos", garantandu-le chiar un Executiv condus de Mircea Geoana, daca vor pune umarul la debarcarea lui Tariceanu de la Palatul Victoria, au precizat aceleasi surse.
Ieri, Geoana a confirmat ca formatiunea sa poarta "discutii" cu toti "actorii politici interesati", dar a evitat sa faca nominalizari, apreciind ca "nu este momentul discutiilor transparente". El a aratat ca pana la intrunirea Comitetului Executiv National, care va avea loc in acest sfarsit de saptamana, PSD va finaliza discutiile pe care le poarta cu toti actorii politici, urmand sa comunice public decizia luata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO