Politică

Băsescu îşi începe ultima campanie electorală: este demis sau învinge iar

Băsescu îşi începe ultima campanie electorală: este demis sau învinge iar

Traian Băsescu are 20 de zile la dispoziţie pentru a convinge electoratul că merită să-şi ducă mandatul până la capăt

Autor: Iulian Anghel

09.07.2012, 00:04 1298

De sâmbătă dimineaţa, de când a fost văzut intrând în Palatul Cotroceni la volanul maşinii sale Logan, preşedintele suspendat Traian Băsescu nu a mai avut (până la închiderea ediţiei) nici declaraţii, nici apariţii publice.

Practic, suntem în campanie electorală, o campanie scurtă pentru preşedinte care se încheie pe 28 iulie dimineaţă. Sunt mai puţin de 20 de zile în care Traian Băsescu trebuie să răstoarne percepţia defavorabilă a cetăţenilor reflectată în votul masiv dat, la 10 iunie, în alegerile locale USL.

Ultimele declaraţii ale preşedintelui sunt de vineri seară, când el a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională (CCR) suspendarea sa de către Parlament.

Astăzi va fi din nou o zi fierbinte pentru că aceeaşi Curte Constituţională ar urma să se pronunţe asupra sesizărilor PDL privind neconstituţionalitatea modificărilor aduse de Parlament legii referendumului şi legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constitu­ţionale. Aceste două legi au fost aprobate în Camera Deputaţilor şi au fost atacate de PDL la CCR, dar proiecte identice au fost adoptate săptămâna trecută prin ordonanţă de urgenţă şi ele fac mai lesnicioasă demiterea preşe­dintelui în urma referendumului organizat la 29 iulie. Prin modificarea legii Curţii, judecătorii nu mai pot cenzura hotărârea Parlamentului de suspendare a preşedintelui, iar prin modificarea legii referendumului, preşedin­tele suspendat poate fi demis cu jumătate plus unul din numărul cetăţenilor cu drept de vot care se prezintă la urne şi nu cu jumătate plus unul din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

PDL a contestat astfel de modificări, iar astăzi Curtea Constituţională se va pronunţa asupra constituţionalităţii acestora. Nu este încă limpede ce se va întâmpla pentru că în vigoare sunt deciziile identice luate de Guvern şi nu cele votate în Parlament care devin legi doar după promulgare.

Suspendarea din funcţie a preşedintelui a fost aprobată vineri seară cu un vot categoric, 256 de voturi "pentru", faţă de 217 necesare, şi 114 "împotrivă".

Curtea Constituţională căreia îi rămăsese doar avizul consultativ asupra suspendării nu s-a pronunţat ferm dacă preşedintele a încălcat Constituţia, aşa cum a fost acuzat el de către parlamentarii USL, sau nu. Cert este că a existat o interpretare pentru fiecare capăt de acuzare, interpretare pe care protagoniştii politici au folosit-o în sensul dorit de ei. Curtea a reţinut că Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, dar, în privinţa celor mai grave acuzaţii din sesizarea de suspendare, spune că şeful statului nu poate fi făcut respon­sabil de încălcarea prevederilor consti­tuţionale referitoare la independenţa justiţiei.

Traian Băsescu, la acel moment deja suspendat de Parlament, a susţinut vineri târziu că dacă se va întoarce la Cotroceni după referendum şi îl găseşte pe Victor Ponta încă premier, nu îi va mai da acestuia un nou mandat de prim-ministru, chiar dacă USL va câştiga alegerile din toamnă.

Deocamdată, cei care joacă rolul de avocaţi ai preşedintelui sunt liderii PDL.

Astăzi fostul partid de guvernământ va avea o mare reuniune pentru a stabili strategia de apărare a preşedintelui în cursul acestor zile de campanie electorală. Unii dintre liderii PDL sunt optimişti cu privire la rezultat - Elena Udrea de pildă - dar alţii sunt mai rezervaţi.

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi a postat pe Facebook, potrivit Me­diafax, varianta Mihai Răzvan Ungureanu contra Crin Antonescu pentru cazul în care preşedintele suspendat este demis la referendum.

Este de notat că şi Udrea şi Baconschi sunt "foşti" pentru că ei nu mai au acum funcţii de conducere în PDL.

Dacă rezultatul referendumului va fi defavorabil preşedintelui suspendat, atunci calendarul, anunţat de ministrul internelor Victor Paul Dobre, este următorul: Guvernul va organiza alegeri prezidenţiale anticipate într-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului.

Ministrul a declarat că Guvernul va cheltui în jur de 95 mil. lei (60 mil. lei la referendumul identic din 2007) pentru organizarea referendumului, banii urmând să fie alocaţi din fondul de rezervă bugetară.

Cetăţenii trebuie să răspundă prin "da" sau "nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Cetăţenii pot vota la orice secţie de vot din ţară şi nu doar în circumscripţia electorală de care aparţin, a stabilit Guvernul. De asemenea, se va putea vota şi în străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO