Politică

Băsescu îşi asumă "bărbăteşte" eşecul Schengen, dar nu plăteşte el, ci românii : "E un eşec. Mi-l asum eu, sunt şeful statului"

Amânare din răzbunare? Ministrul olandez care nu ne vrea acum în Schengen şi scandalul vilei sale din Bulgaria

Autor: Departamentul Politic

22.09.2011, 22:00 1486

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în această seară la B1, că amânarea deciziei de aderare a României la Schengen este un eşec pe care şi-l asumă personal. "E un eşec şi trebuie asumat ca atare.Mi-l asum eu, sunt şeful statului", a spus preşedintele, precizând că nu este cazul să caute vinovaţi acum. Mai ales că, a adăugat el, "diplomaţia are limitele ei". "Nu poţi să-i pui finlandezului că ţiganii nu sunt în centrul Helsinki şi cerşesc. În Olanda lucrurile sunt mai complicate. Noi am ştiut această poziţie de la instalarea acestui guvern suţinut de un partid extremist", a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că Olanda şi Finlanda au avut "un comportament neeuropean" faţă de România. Cât prieşte strategia pentru Consiliul European din octombrie, Băsescu a spus că, deocamdată aceasta nu e pusă la punct, însă ţara noastră vrea un calendar precis.

"Cu certitudine trebuie făcută o remaniere"

Preşedinte a declarat că are o colaborare foarte bună cu toate partidele din Coalliţie, însă se simte o "orientare pregnantă" a acesteia către momentul electoral.

"Eu am o colaborare foarte bună cu guvernul şi cu partidul din care provin şi cu partidele din alianţă, fie că discutăm de UDMR sau UNPR. Nu înseamnă că trebuie să accepte toate propunerile mele. Sunt lucruri, cum e reorganizarea, în care partidele au un interes, iar preşedintele o viziune. Se simte orientarea pregnantă a Coaliţiei către momentul electoral", a spus Băsescu.

Preşedintele a atras atenţia că există "un risc major pentru recesiune" în 2012, insistând pe nevoia ca guvernul să se orienteze către înfiinţarea de locuri de muncă, cum ar fi în minerit.

"Marea problemă unde trebuie să investeşti. În minerit trebuie doar să redeschizi. Eventual trebuie sprijinite companiile prin Eximbank şi la anul să ne găsească cu câteva mii de locuri de muncă", a spus şeful statului. Băsescu a precizat că, dacă guvernul nu face asta nu poate decât să le spună "măi, oameni plecaţi".

Şeful statului a apreciat că o remaniere este nevoie a fi făcută. "Sunt convins că la momentul potrivit se va face. Cu certitudine trebuie făcută o remaniere", a spus Băsescu.

El a adăugat că a remarcat şi "un moment de oboseală pe timpul verii" când ar fi trebuit să lucreze comisia pentru revizuirea Constituţiei. Referindu-se la modificarea legii fundamentale şeful statului a spus că e dispus să discute revenirea la mandatul prezidenţial de patru ani. "10 ani sunt în acelaşi birou, e mult pentru mine, dar pentru popor să te suporte atât", a spus preşedintele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO