Politică

Băsescu în Downing Street 10: Cum îi determini pe britanici să facă afaceri cu România?

2011: Preşedintele Traian Băsescu este primit în Downing Street 10 de premierul britanic David Cameron (conservator) în cea de-a doua vizită pe care o face la Londra în calitate de şef al statului român

Autor: Iulian Anghel

06.06.2011, 23:35 550

Preşedintele Traian Băsescu a început ieri o vizită la Londra, adoua pe care o face în capitala Marii Britanii în calitate de şefal statului român, preşedintele fiind primit la reşedinţaactualului premier britanic, David Cameron, un ceremonial pe careîl repetase în 2005, când în Downing Street 10 locuia Tony Blair,unul dintre partizanii integrării României în NATO şi UE.

În urmă cu 12 ani Tony Blair promitea în faţa Parlamentului dela Bucureşti, într-un discurs îndelung aplaudat, angajamentul săupersonal şi al guvernului britanic pentru aderarea la NATO şi UE.Cinci ani mai târziu Traian Băsescu, abia ales preşedinte, rescriarelaţiile diplomatice ale României tradiţional orientate spreFranţa mutându-le pe axa "Bucureşti-Londra-Washington". Băsescu l-avizitat pe Tony Blair la Londra, în calitate de preşedinte, înianuarie 2005, în vreme ce la Jacques Chirac, preşedinte al Franţeiîn aceea vreme, a mers abia în luna noiembrie a acelui an.

Chiar dacă Marea Britanie se află între primii 10 parteneri deafaceri ai României, schimburile comerciale bilaterale sunt cu multsub cele înregistrate cu alte ţări, deşi au crescut an de an. Unmoment cheie a fost marcat de încheierea "Parteneriatuluistrategic" cu Marea Britanie, în 2003, în timpul guvernului AdrianNăstase.

2005: Aflat abia în a doua lună de mandat prezidenţial, Traian Băsescu este primit în Downing Street 10 de premierul Tony Blair (laburist) unul dintre marii susţinători ai României pentru UE şi NATONivelulschimburilor comerciale a crescut de 10 ori în 10 ani, de la 98mil. euro în 2000 la 2,3 mld. euro anul trecut (cu un excedentpentru Bucureşti de 300 mil. euro), un salt însemnat, dar sub celconsemnat cu alte ţări europene. Schimburile comerciale cu UEreprezintă acum 72% din întregul comerţ al României. Însă dintotalul acestora, doar 5% sunt cu Marea Britanie. Nici la capitolulinvestiţii lucrurile nu stau excelent.

Marea Britanie ocupă locul 10 în clasamentul investiţiilorstrăine în România - în jur de 900 mil euro, adică aproximativ 3%din totalul investiţiilor străine. La 31 octombrie 2010 erauînregistrate în România 4.276 societăţi cu capital britanic, întrecele mai importante numărându-se LNM Holdings (siderurgie),Vodafone (telecomunicaţii), Unilever (bunuri de larg consum),British American Tobacco (tutun), GlaxoSmithKline (farma),Wellstream plc. (petrol şi gaze), Aviva (asigurări).

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti Martin Harris a susţinutsăptămâna trecută că un punct cheie al agendei discuţiilor dintrepreşedintele român şi premierul britanic va fi creşterea economică.Dar tot el admisese într-un interviu pentru ZF la finele anuluitrecut că interesul investitorilor britanici pentru România nu estefoarte mare, aceştia orientându-se în mod tradiţional spre ţărifoste componente ale Imperiului Britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO