Politică

Băsescu despre ieşirea din criză: În primul trimestru, semestru, al doilea semestru din 2011

Foto: Administratia prezidentiala

Autor: Adelina Mihai, Andreea Neferu

14.12.2010, 23:59 59

Preşedintele Traian Băsescu(desen) a vorbit ieri pe larg despre credinţa sa că se profileazăieşirea din recesiune în 2011, dar în decursul conferinţei aprovocat confuzie privind perioada exactă despre care estimează căeconomia va intra pe teritoriul pozitiv: primul trimestru, primulsemestru sau al doilea semestru al anului.

"Suntem înca în perioada decriza, dar cu perspectivasăieşim din recesiune în primul trimestru al anului viitor. Înprimul semestru al anului viitor România va iesi dinrecesiune.Este stabilizată;evoluţia este să spunem, relativ usor deanticipat şi astea sunt toate evaluarilespecialiştilor pe care i-am consultat, inclusiv UE. Deci ieşim dinrecesiune, vom trece pe creştere economica în semestrul 2 al anuluiviitor",a spus preşedintele în cadrul unei conferinţe depresă desfăşurate aseară la Palatul Cotroceni.

În aceeaşi perioadă a anuluitrecut, şi preşedintele Băsescu, şi premierul Boc spuneau acelaşilucru despre acest an, dar până la urmă guvernul a fost nevoit săaplice măsuri şoc - scăderea salariilor şi creşterea TVA - pentrucă veniturile la buget nu au corespuns prognozelor.

La întrebarea Ziarului Financiarcine este responsabil dacă şi în 2011 se va întâmpla la fel, el arăspuns:

"Responsabilitatea politicăaparţine tuturor celor care nu au prevăzut criza şi care nu au luatmăsuri din timp. La începutul lui 2009, am construit bugetul pecreştere, însă noi am avut scădere. Eu încerc să mă situez pe opoziţie realistă, însă nimeni nu poate garanta dacă va fi creşteresau scădere anul viitor. Orice buget e o estimare, execuţiabugetară e altceva", a spus Băsescu.

Indecizia preşedintelui privindmomentul ieşirii din recesiune a României a urmat unei alteîntrebări a ZF, şi anume de ce ar trebui crezut acum preşedinteleavând în vedere estimările sale neîndeplinite privind ieşirea dincriză enunţate ferm în ultimii doi ani.

Totodată, preşedintele a declaratcă acordul cu FMI a fost o centură de siguranţă, utilă pentru caRomânia să nu intre în derapaj, şi că nu poate fi considerată ocămaşă de forţă, folosind un ton foarte dur faţă de un jurnalistcare l-a întrebat ce a fost până la urmă acordul cu FMI - o centurăde siguranţă sau o cămaşă de forţă pentru România.

El a mai spus că România va finevoită să mai împrumute încă 6 mld. euro, sumă care rezultă dinde­ficit.

"Op­ţiunea mea este pentru unacord de pre­cauţie cu FMI, Uni­unea Euro­peană şi Banca Mondială,dar care să nu mai aibă ca obiectiv centura de sigu­ranţă, cicon­ti­nua­rea refor­melor."

Băsescu a vor­bit şi despre o"ajustare fină" a economiei, exem­­pli­ficând prin faptul că vor fidisponibilizaţi angajaţi din sectoarele de stat care au excedent depersonal. Preşedintele a spus că cele mai nerestruc­turateminis­tere sunt Ministerul de Interne şi Minis­terul deFi­nanţe.

Preşedintele a criticat şiConsiliul Su­perior al Magis­traturii (CSM), consi­de­rând căaceastă instituţie nu a funcţionat corect în man­datul anterior şică a adus România într-o pos­tură ne­fa­vo­rabilă în ceea cepri­veşte credibilitatea.

"Nu există sistem de justiţie în cadrul Uniunii Euro­pene caresă fi făcut atâta rău cât a făcut justiţia ro­mână."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO