Băsescu despre ieşirea din criză: În primul trimestru, semestru, al doilea semestru din 2011

Autori: Adelina Mihai , Andreea Neferu 14.12.2010

Preşedintele Traian Băsescu a fost ieri indecis în ceea ce priveşte prognoza pentru ieşirea din recesiune: a vorbit şi de primul trimestru, şi de primul semestru şi de al doilea semestru din 2011.



Preşedintele Traian Băsescu (desen) a vorbit ieri pe larg despre credinţa sa că se profilează ieşirea din recesiune în 2011, dar în decursul conferinţei a provocat confuzie privind perioada exactă despre care estimează că economia va intra pe teritoriul pozitiv: primul trimestru, primul semestru sau al doilea semestru al anului.

"Suntem înca în perioada de criza, dar cu perspectiva să ieşim din recesiune în primul trimestru al anului viitor. În primul semestru al anului viitor România va iesi din recesiune. Este stabilizată; evoluţia este să spunem, relativ usor de anticipat şi astea sunt toate evaluarile specialiştilor pe care i-am consultat, inclusiv UE. Deci ieşim din recesiune, vom trece pe creştere economica în semestrul 2 al anului viitor", a spus preşedintele în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate aseară la Palatul Cotroceni.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, şi preşedintele Băsescu, şi premierul Boc spuneau acelaşi lucru despre acest an, dar până la urmă guvernul a fost nevoit să aplice măsuri şoc - scăderea salariilor şi creşterea TVA - pentru că veniturile la buget nu au corespuns prognozelor.

La întrebarea Ziarului Financiar cine este responsabil dacă şi în 2011 se va întâmpla la fel, el a răspuns:

"Responsabilitatea politică aparţine tuturor celor care nu au prevăzut criza şi care nu au luat măsuri din timp. La începutul lui 2009, am construit bugetul pe creştere, însă noi am avut scădere. Eu încerc să mă situez pe o poziţie realistă, însă nimeni nu poate garanta dacă va fi creştere sau scădere anul viitor. Orice buget e o estimare, execuţia bugetară e altceva", a spus Băsescu.

Indecizia preşedintelui privind momentul ieşirii din recesiune a României a urmat unei alte întrebări a ZF, şi anume de ce ar trebui crezut acum preşedintele având în vedere estimările sale neîndeplinite privind ieşirea din criză enunţate ferm în ultimii doi ani.

Totodată, preşedintele a declarat că acordul cu FMI a fost o centură de siguranţă, utilă pentru ca România să nu intre în derapaj, şi că nu poate fi considerată o cămaşă de forţă, folosind un ton foarte dur faţă de un jurnalist care l-a întrebat ce a fost până la urmă acordul cu FMI - o centură de siguranţă sau o cămaşă de forţă pentru România.

El a mai spus că România va fi nevoită să mai împrumute încă 6 mld. euro, sumă care rezultă din de­ficit.

"Op­ţiunea mea este pentru un acord de pre­cauţie cu FMI, Uni­unea Euro­peană şi Banca Mondială, dar care să nu mai aibă ca obiectiv centura de sigu­ranţă, ci con­ti­nua­rea refor­melor."

Băsescu a vor­bit şi despre o "ajustare fină" a economiei, exem­­pli­ficând prin faptul că vor fi disponibilizaţi angajaţi din sectoarele de stat care au excedent de personal. Preşedintele a spus că cele mai nerestruc­turate minis­tere sunt Ministerul de Interne şi Minis­terul de Fi­nanţe.

Preşedintele a criticat şi Consiliul Su­perior al Magis­traturii (CSM), consi­de­rând că această instituţie nu a funcţionat corect în man­datul anterior şi că a adus România într-o pos­tură ne­fa­vo­rabilă în ceea ce pri­veşte credibilitatea.

"Nu există sistem de justiţie în cadrul Uniunii Euro­pene care să fi făcut atâta rău cât a făcut justiţia ro­mână."