Politică

Basescu da pe mana Parchetului, dintr-un foc, opt fosti si actuali ministri

Basescu da pe mana Parchetului, dintr-un foc, opt fosti si actuali ministri

Click pentru imaginea marita

17.01.2008, 19:51 20

Presedintele Traian Basescu i-a cerut ieri ministrului interimar al justitiei Teodor Melescanu declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a opt fosti si actuali membri ai guvernului: Adrian Nastase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codrut Seres si Traian Decebal Remes.
Guvernul a anuntat, prin intermediul purtatorului de cuvant Camelia Spataru, ca a fost informat de solicitarea sefului statului, dar nu a facut alte comentarii.
Cererea adresata ministrului interimar al justitiei este una pur formala pentru ca, potrivit Constitutiei si legii raspunderii ministeriale, presedintele, Camera Deputatilor sau Senatul sunt singurele institutii care pot aproba declansarea penala impotriva unui ministru sau fost ministru. Daca Parchetul cere urmarirea penala a unui ministru in functie, presedintele il poate suspenda, iar daca respectivul demnitar este trimis in judecata, el este suspendat automat. Dintre cei impotriva carora vor demara procedurile de urmarire penala doar Paul Pacuraru, ministrul muncii, se mai afla in functie.
Presedintele l-a amenintat pe fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu cu suspendarea, lucru care a provocat demisia sa, dar nu a folosit aceasta prerogativa in cazul ministrului muncii Paul Pacuraru. Presedintia a anuntat ieri ca a aprobat declansarea cercetarii penale in cazurile de mai sus, la cererea Departamentului National Anticoruptie (DNA). Unele dintre cazurile de mai sus sunt vechi - de pilda cel al lui Adrian Nastase -, dar procedurile au intarziat intrucat Curtea Constitutionala a spus ca si in cazul fostilor ministri este nevoie de o aprobare pentru declansarea urmaririi penale de la Presedintie, Senat sau Camera Deputatilor. Legea raspunderii ministeriale modificata in mandatul Monicai Macovei spunea ca aceasta procedura functioneaza doar in cazul ministrilor in functie. Curtea a spus ca acest lucru este neconstitutional. Drept urmare, ieri presedintele si-a dat acordul pentru inceperea urmaririi penale impotriva celor opt ministri si fosti ministri.
Teodor Melescanu (ministrul apararii), numit marti in functia de ministru interimar la Justitie, trebuie sa notifice Parchetului decizia presedintelui in chiar prima sa zi de mandat (legea raspunderii ministeriale nu detaliaza, spune doar ca ministrul justitiei urmareste "procedurile legale"). Melescanu a ajuns ministru interimar in urma refuzului sefului statului de a o numi pe senatoarea Norica Nicolai in functia de ministru al justitiei. Ieri insa PNL a facut din nou zid in jurul senatoarei, anuntand ca nu va renunta la nominalizarea ei in fruntea Justitiei.
Au spus acest lucru presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, vicepresedintele Crin Antonescu si chiar premierul Calin Popescu-Tariceanu care l-a acuzat pe seful statului ca foloseste practici comuniste pentru a o discredita pe Norica Nicolai. Potrivit premierului, mapa profesionala a Noricai Nicolai, din care reiese ca ea a gresit in trecut si in baza careia presedintele i-a refuzat nominalizarea, ar fi fost alcatuita de comunisti "pentru represiune". A o folosi in acest caz este imoral si abject: "Am ajuns ca la 18 ani dupa 1990 sa folosim aceleasi dosare si sa judecam oamenii nu dupa ce au facut din 1990, ci in functie de aceleasi criterii. Mi se pare cel mai imoral lucru posibil. Un astfel de dosar era cel mai abject instrument folosit de comunisti", a spus Tariceanu. El i-a cerut inca o intalnire presedintelui pentru a rezolva ceea ce a devenit deja "problema Norica Nicolai".
Aprobarea inceperii urmaririi penale impotriva celor opt demnitari este vazuta diferit pe scena politica. Trebuie adaugat ca aprobarea cercetarii penale nu inseamna ca cei in cauza sunt vinovati, pentru ca ei isi pot apara nevinovatia in instanta, daca se va ajunge acolo. Numai ca efectele politice, mai ales intr-un an electoral, pot fi insemnate. In aceasta cheie vede liderul opozitiei Mircea Geoana gestul lui Traian Basescu.
"Gestul presedintelui vizeaza utilizarea unei arme politice, in contextul in care 2008 este un an electoral", a comentat Geoana.
Negativ a fost si comentariul liderului UDMR Marko Bela: "Dupa parerea mea, este semn de dispret fata de ministri sau de Guvern in general ca presedintele a luat o decizie la pachet sau a facut publica la pachet aceasta decizie. Sunt cazuri distincte si ar fi trebui tratate separat".
Cum era de asteptat, apropiatii presedintelui - Emil Boc si Theodor Stolojan - i-au aprobat decizia, afirmand ca cei in cauza au acum posibilitatea sa se apere in instanta.
Adrian Nastase (fost prim-ministru) este acuzat de coruptie in dosarul Zambaccian. Miron Mitrea (fost ministru al transporturilor) este cercetat pentru luare de mita, instigare la fals si uz de fals intr-un dosar desprins din dosarul Zambaccian. Mitrea a fost acuzat ca trei firme i-au renovat gratuit vila din Baneasa la interventia Irinei Jianu (acuzata in dosarul Zambaccian), pe care a numit-o apoi secretar de stat la ministerul pe care il conducea. Tudor Chiuariu (fost ministru al justitiei) este acuzat intr-un dosar legat de un teren (si-a dat acordul pentru o asociere intre Posta Romana si o firma privata, prejudiciind statul), la fel ca si fostul ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, care mai este acuzat in legatura cu privatizarile din energie, caz in care este cercetat si fostul ministru al economiei Codrut Seres. Traian Remes (fost ministru al agriculturii) este acuzat de trafic de influenta, in vreme ce Victor Babiuc (fost ministru al apararii) este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu. Babiuc ar fi semnat mai multe acte prin care finantatorul clubului Steaua Gigi Becali a schimbat un teren cu Ministerul Apararii, diferenta de pret in favoarea lui Becali fiind, potrivit procurorilor, de 3,3 mil. euro.
Singurul demnitar cercetat aflat inca in functie, ministrul muncii Paul Pacuraru, este acuzat de luare de mita intr-un dosar in care este implicat si fiul sau. El a anuntat ieri ca nu demisioneaza si a negat acuzatiile ce i se aduc.
In atentia DNA se mai afla si fostul vicepremier George Copos si fostul ministru al agriculturii Avram Muresan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO