Politică

Basescu crede ca se incearca un puci impotriva sa

Basescu crede ca se incearca un puci impotriva sa

Traian Basescu, presedintele Romaniei: Ne place sa nu se schimbe sistemul - si aici este marea batalie pe care o duc grupuri de politicieni in aceste zile -, ci presedintele. Iar eu spun: sistemul trebuie schimbat.

27.07.2006, 19:56 21

Presedintele Traian Basescu a acuzat ieri ca disputele si discutiile din jurul cazului Omar Hayssam nu urmaresc schimbarea sistemului de securitate si imbunatatirea lui, ci schimbarea sa din functie.
"Ne place sa nu se schimbe sistemul - si aici este marea batalie pe care o duc grupuri de politicieni in aceste zile -, ci presedintele. Iar eu spun: sistemul trebuie schimbat", a declarat seful statului, la aeroport, inaintea plecarii intr-o vizita de stat in Statele Unite.
Basescu a cerut, pentru a doua oara in aceasta saptamana, adoptarea noilor legi ale sigurantei nationale astfel incat sistemul sa fie modificat.
Este vorba despre un set de proiecte controversate - elaborate la Cotroceni - dar care trebuie adoptate de Guvern, inainte de a fi inaintate Parlamentului. Basescu a spus luni, dupa sedinta CSAT, ca nu ii va numi pe noii sefi ai SRI si SIE inainte de adoptarea noilor reglementari - afirmatii care i-au atras critici de la toate partidele, mai putin de la PD.
Astazi, Parlamentul ii va cere lui Basescu, intr-o scrisoare, sa propuna sefii SRI si SIE. Proiectele sigurantei au fost, in ultimele luni, criticate mai ales dinspre zona liberala pe motiv ca restrang drepturile cetatenesti - ofiterii de informatii primind drepturi foarte mari (au dreptul de a intra in casele oamenilor, SRI poate sa desfasoare operatiuni comerciale si sa aiba acces la conturile din banci etc.) si privilegii mult mai extinse fata de alte categorii (salarii, pensii, dreptul la locuinte).
Luni Basescu a spus ca nemultumirile la adresa proiectelor sunt de fapt o incercare de discreditare a institutiei prezidentiale.
Executivul a examinat ieri pachetul de legi privind siguranta nationala pentru adoptarea caruia insista Basescu, iar ministerele trebuie sa faca observatii in zilele urmatoare. In aceeasi vreme, Guvernul a decis sa constituie un grup de experti care sa analizeze lacunele legislative care au permis cazul Omar Hayssam. Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a cerut ministrului justitiei Monica Macovei sa prezinte o situatie privind Spitalul Penitenciar Rahova, al carui angajat, medicul Constantin Tanasescu, a eliberat o adeverinta medicala pentru Omar Hayssam, document in baza caruia instanta a dispus eliberarea sirianului la cererea procurorului de caz, Ciprian Nastasiu (eliberat din functia de sef adjunct al DIICOT - Directia de Investigatii Crima Organizata si Terorism, din cadrul Parchetului General). Ieri Asociatia Magistratilor din Romania a intervenit in disputa afirmand ca aceasta sanctiune este "inexplicabila", pentru ca eliberarea lui Hayssam s-ar fi facut legal, procedurile au fost respectate - politia de frontiera a fost instiintata de eliberarea lui si despre schimbarea arestului cu interdictia de a parasi tara, deci aici s-ar situa vinovatia.
Dupa ce, in ultimele zile s-au declarat nevinovati, pe rand, ministrul de interne Vasile Blaga si fostul sef al SRI, Radu Timofte, ieri a venit randul fostului sef al serviciului secret al Ministerului de Interne (DGIPI) Virgil Ardelean sa faca acest lucru. Comisia de aparare din Senat l-a audiat pe Ardelean, concluziile la care au ajuns senatorii fiind acelea ca directia pe care a condus-o el nu este vinovata de fuga din tara a sirianului. Mai mult, Ardelean a spus ca a instiintat de doua ori DIICOT ca sirianul vrea sa fuga din tara (afirmatia mai fusese facuta si de Vasile Blaga). De vina pentru situatie este legislatia, a spus Ardelean.
Cu o zi inainte, audiat de Comisia de control a activitatii SRI, fostul sef al Serviciului, Radu Timofte, afirmase ca nici el, nici subordonatii sai nu se fac vinovati de fuga lui Omar Hayssam. Parlamentarii din aceasta comisie au afirmat, mai mult, ca Timofte este inca sef a SRI, intrucat demisia sa nu a fost aprobata de Parlament si, cu incalcarea legii SRI, a fost depusa si primita la Cotroceni si nu la conducerea celor doua Camere legislative.
Ieri au aparut neclaritati si in privinta demisiei lui Ardelean. Presedintele Comisiei, George Maior (PSD), a afirmat, dupa audieri: "De fapt, el (Ardelean - n.n.) nu si-a dat demisia, a cerut incadrarea in alta functie, in cadrul Ministerului de Interne". Insusi Ardelean a fost ambiguu in privinta statutului sau: "Demisia mea, de fapt schimbarea din functia pe care o detin acum, am cerut-o pentru prima data in fata ministrului de interne Vasile Blaga, in data de 20 iulie dupa-amiaza (cu cateva ore inainte de a-si inainta demisia la Cotroceni - n.n.)". Ardelean si-a inaintat demisia joia trecuta, la Cotroceni, odata cu sefii SRI si SIE, Radu Timofte, respectiv Gheorghe Fulga - dupa care s-a constatat ca Hayssam este de negasit -, fiind urmati, a doua zi, de procurorul general Ilie Botos.
Traian Basescu a tinut sa comenteze ieri disculparile celor socotiti responsabili pentru aceasta fuga: "Devenim penibili de doua ori, o data, pentru ca un om acuzat de terorism a reusit sa plece si a doua oara, pentru ca fiecare institutie incearca sa arate cat de lipsita de responsabilitati este in aceasta chestiune".
Basescu a comentat si unele acuzatii de neimplicare a Comunitatii Nationale de Informatii, care functioneaza la Cotroceni: "Am observat ca s-a gasit solutia. Daca SRI, SIE, DGIPI nu au nici o responsabilitate si sunt dubii datorita legilor neclare, s-a rezolvat problema: este (de vina - n.n.) Comunitatea Nationala de Informatii". Dar, crede Basescu, tinta "este tot presedintele". Scopul unor "grupuri de politicieni" este schimbarea sa, a sustinut seful statului. Presedintele poate fi suspendat din functie, potrivit Constitutiei, de Parlament (cu votul majoritatii parlamentarilor) pentru fapte grave, care incalca legea fundamentala. Daca este suspendat, trebuie organizat un referendum pentru demiterea sa. Presedintele mai poate fi pus sub acuzare tot de Parlament (cu votul a doua treimi din numarul parlamentarilor) pentru fapte de inalta tradare - si, in acest caz, este judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pe parcursul procesului el este suspendat si este demis daca este condamnat. Pentru toate celelalte fapte seful statului beneficiaza de imunitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO