Politică

Avertisment de la SRI: se pregatesc atentate la adresa lui Basescu

27.01.2005, 00:00 21

Traian Basescu ar fi tinta unor atentate puse la cale de structuri mafiote implicate in acte de coruptie, care ar intentiona sa angajeze ucigasi platiti din afara tarii, a anuntat Radu Timofte, directorul SRI, intr-o emisiune la Realitatea TV. Ar fi pentru prima data dupa 89 cand seful statului ar fi in pericol.
Timofte a spus ca SRI si SPP lucreaza la verificarea unor informatii provenite din lumea interlopa in legatura cu "expunerea sau primejdia care poate sa vina in special asupra presedintelui Traian Basescu". "A vorbi despre pregatirea unui atentat e prea mult", a precizat Timofte.
El a declarat ca informatiile, care provin din lumea interlopa, evoca existenta unor structuri mafiote implicate in acte de coruptie, care sunt dispuse sa angajeze oameni din strainatate pentru comiterea de atentate.
"Am adus la cunostinta SPP si inclusiv cu domnul presedinte Basescu am discutat acest lucru", a mai declarat directorul SRI.
SPP a confirmat existenta acestor informatii. erviciul care se ocupa cu protectia demnitarilor a anuntat ca numarul si frecventa amenintarilor la adresa sefului statului au sporit in ultimul interval de timp.
"In cei 15 ani de existenta a Serviciului de Protectie si Paza s-au semnalat permanent amenintari la adresa sefului statului, insa in ultimul interval de timp au sporit numarul si frecventa acestora", se precieaza in comunicatul pe care l-a dat publicitatii SPP. SPP, in colaborare cu SRI, desfasoara activitati specifice pentru clarificarea veridicitatii acestor amenintari. La randul sau, Palatul Cotroceni a anuntat ca a primit informatiile de la SRI si, prin purtatorul de cuvant, Adriana Saftoiu, a declarat ca este de competenta stricta a institutiilor abilitate sa ia masurile care se impun pentru protectia demnitarilor.In declaratia Cotrocenilor se afirma ca preocuparea lui Basescu este ca institutiile cu atributii in combaterea coruptiei sa actioneze eficient in acest sens.De la preluarea functiei de presedinte, Traian Basescu a spus ca numai unul dintre sefii principalelor ervicii secrete va fi mentinut in functie, dar ca le mai lasa un timp actualilor responsabili (numiti de precedenta putere) sa pregateasca predarea stafetei. Mai multi observatori au considerat ca cel care ar urma sa fie mentinut ar fi Tudor Tanase, seful STS, un indiciu fiind si laudele pe care Basescu le-a adus acestei institutii cu ocazia preliplului pe care l-a facut pe la principalele servicii secrete. Timofte ar urma sa fie schimbat, au spus in mai multe randuri, surse de la Palatul Cotroceni.In privinta credibilitatii afirmatiilor lui Timofte, fostul sef al statului, Ion Iliescu, cel care l-a si numit in aceasta functie, a considerat ca daca acesta a facut astfel de declaratii atunci "stie ce spune", pentru ca "este un om serios". Iliescu a spus ca in mandatle sale nu s-a confruntat cu astfel de informatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO