Politică

Avanpremiera Congresului PSD, tulburata de esecul de la Bucuresti

06.04.2005, 20:43 7

Cu mai putin de doua saptamani inaintea Congresului, in PSD se reconfigureaza grupurile de influenta, se pregatesc rezolutii si proiecte menite sa promoveze sau sa impiedice accesul unor lideri in conducerea partidului.
Nu sunt vizate, de aceste miscari, primele doua functii in ierarhia partidului, anume cea de presedinte - pentru care va candida Ion Iliescu - si cea de presedinte executiv, a doua pozitie in partid instituita pentru Adrian Nastase.
Centrul confruntarii politice pare sa se fi mutat la nivelul secund, anume pentru functia de secretar general si pentru pozitiile de vicepresedinte, doar 7 la numar comparativ cu 21 cate sunt acum. In aceste coordonate, Grupul de la Cluj, cunoscut pentru deschiderea fata de Adrian Nastase, atrage adepti care pana acum lasau impresia ca ar incerca sa joace pe cont propriu. Este vorba despre fostii mi-nistri Mircea Geoana, Mihai Tanasescu - atacati de Ion Iliescu pentru ascensiunea lor rapida in ierarhia partidului -, de fostii lideri ai PD Alexandru Sassu si Bogdan Niculescu-Duvaz. Aceasta noua grupare constituita in PSD, care se va alatura Grupului de la Cluj, lucreaza la un proiect politic al carui scop ar fi credibilizarea partidului. Alexandru Sassu a afirmat ieri ca sustinatorii acestui proiect isi propun sa deschida o discutie interna privind credibilizarea partidului, inclusiv prin promovarea in functii de conducere a unor oameni credibili.
Sassu a refuzat sa detalieze acest proiect. Insa o asemenea dezbatere interna vine in continuarea semnalelor din filiale care acrediteaza ideea blocarii accesului la functiile de conducere a persoanelor cu potential negativ pentru imaginea PSD.
Surse din partid sustin ca aceasta discutie ii vizeaza pe Miron Mitrea, candidat declarat la functia de secretar general, aceeasi pozitie la care intentioneaza sa candideze, mai nou, si senatorul Mircea Geoana. Ar fi tusati, mai spun sursele citate, Serban Mihailescu si Dan Ioan Popescu, ambii cunoscuti drept fideli ai lui Ion Iliescu, cu aspiratii, nedeclarate public, la functiile de vicepresedinte.
Sansele lui Dan Ioan Popescu la un loc in ierarhia partidului sunt afectate si de esecul usturator la alegerile de la Bucuresti. Disputa legata de asumarea responsabilitatilor pentru alegerile din Capitala a continuat ieri cu replicile celor atacati de Marian Vanghelie. Vanghelie afirmase ca anumite persoane care ocupa functii de conducere in partid, precum Gabriel Oprea si Eugen Bejinariu, "ar trebui sa plece acasa" pentru ca nu s-au implicat in ale-geri. Replicile au venit ieri. Bejinariu s-a declarat surprins ca Vanghelie face analize politice dupa ce a incercat sa invete conjugarea verbului "a fi". Gabriel Oprea pune declaratiile primarului sectorului 5 pe seama "puseelor de personalitate" si a "tulburarilor de personalitate". Presedintele Nastase considera insa ca aprecierile lui Vanghelie trebuie "luate cu calm" intrucat candidatul PSD este suparat din cauza esecului electoral. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO