Politică

Atanasiu ramane pe pozitie pana la noi ordine de la Parchet

Atanasiu ramane pe pozitie pana la noi ordine de la Parchet

Ministrul apararii beneficiaza de sprijin total din partea conducerii PNL

12.09.2006, 19:30 19

PNL a decis sa-l mentina in functie pe ministrul apararii Teodor Atanasiu, al carui dosar a ajuns in atentia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in acelasi timp in care credibilitatea mai multor capi ai armatei, printre care si Eugen Badalan, este pusa sub semnul intrebarii in urma unei anchete a DNA privind o afacere incheiata de MApN in 2000 cu Tofan Group.
Ministrul apararii Teodor Atanasiu nu va demisiona din Guvern, a anuntat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu. Seful PNL l-a asigurat pe ministrul apararii de "sprijinul sau total", dupa ce saptamana trecuta comisia speciala de la Cotroceni a decis inaintarea catre Parchet a dosarului ministrului, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in urma plangerii consilierului prezidential Adriana Saftoiu, in timp ce deputatul PSD Eugen Bejinariu l-a acuzat de abuz in serviciu.
Tariceanu a declarat ieri ca a discutat in sedinta PNL cazul ministrului apararii si a apreciat ca nu este cazul ca Atanasiu sa-si dea demisia. Conform Constitutiei, ministrul trebuie suspendat din functie de seful statului daca parchetul ii trimite dosarul in instanta. Tot ieri, fostul sef al Statului Major General Mihail Popescu, acum senator PSD, a fost audiat la DNA in legatura cu afacerea anvelopelor de la Tofan Grup. In aceeasi cauza urmeaza sa fie audiat si actualul sef al SMG Eugen Badalan. La iesire, Popescu a afirmat ca este vorba de un contract perfect legal care a fost adus insa in atentia opiniei publice deoarece se doreste schimbarea cu orice pret a sefului SMG, aflat in conflict cu ministrul apararii.
Teodor Atanasiu si Eugen Badalan s-au aflat pe pozitii divergente inca de cand ministrul liberal a fost numit in functie la sfarsitul lui 2004, insa apogeul a fost atins in luna iunie a acestui an, cand Atanasiu a anuntat public decizia PNL privind retragerea trupelor romanesti din Irak. In sedinta CSAT in care s-a votat asupra propunerii liberalilor, Badalan a criticat fatis decizia ministrului sau si a votat impotriva propunerii liberalilor. In urma scandalului privind anvelopele de la Tofan, Atanasiu a anuntat ca va cere presedintelui sa-l demita pe Badalan, iar conform legii de functionare a MApN propunerea sa privind inlocuitorul va fi aprobata de premierul Calin Popescu-Tariceanu si doar avizata de presedintele Traian Basescu. Insa seful statului are deja in vizor un inlocuitor pentru actualul sef al SMG. Potrivit unei relatari din Gandul, seful statului a declarat in timpul unei intalniri la restaurant cu liderii PD ca i-a transmis ministrului ca este de acord cu inlocuirea lui Badalan si ca il va numi la sefia SMG pe viceamiralul Gheorghe Marin.
Opozitia a transpus intr-o singura nota situatia de la varful Ministerului Apararii: este vorba despre un conflict intre palatul Cotroceni si palatul Victoria. "Niciodata in 16 ani de zile institutia fundamentala a ordinii publice, a stabilitatii si democratiei romanesti nu a fost parcelata politic cum se intampla astazi", a spus ieri liderul PSD Mircea Geoana. El este de parere ca "faptul ca presedintele Basescu are ceva de impartit cu ministrul apararii, ca premierul Tariceanu are ceva de impartit cu seful Marelui Stat Major nu inseamna antrenarea Armatei romane intr-o astfel de lupta politica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO