Politică

Asalt in forta al lui Geoana la adresa lui Iliescu

02.03.2005, 00:00 18

Mircea Geoana il critica in termeni fara precedent pe Ion Iliescu, considerand ca atacurile recente ale fostului sef al statului la adresa sa nu pot fi tolerate. Geoana a comentat despre Iliescu, intr-un interviu acordat Info Pro, ca ar fi avut ca resorturi "fie un atac politic deliberat, fie a ajuns intr-o etapa a vietii sale biologice in care nu mai stie ce vorbeste". El a spus ca Iliescu nu mai este un om pentru momentul actual, pentru politica la varf in Romania.


Potrivit relatarilor din presa de ieri, Iliescu s-ar fi revoltat in sedinta saptamanala a PSD pe Mircea Geoana, despre care a spus ca "s-a purtat ca un prostanac intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor, cand s-a dus prin tara si a spus ca UDMR va fi alaturi de PSD la guvernare". In opinia lui Iliescu acele afirmatii ale lui Geoana au dus la pierderea unui numar important de voturi in Transilvania, ceea ce, in final, a insemnat pierderea alegerilor prezidentiale de catre Adrian Nastase.


Reactia fostului ministru de externe, prilejuita de interviul citat, a dus la un atac neconsemnat pana acum din partea lui Geoana la adresa lui Iliescu. Totodata suntem si in fata aducerii in discutie a posibilitatii ca Mircea Geoana sa se lanseze in cursa pentru ocuparea unui post in ierarhia PSD.


Geoana a spus ca declaratia lui Iliescu "este o jignire impardonabila. Si poate sa vina si de la Dumnezeu din ceruri, ea nu este de acceptat! Cred ca Ion Iliescu, fie face un atac politic deliberat, fie a ajuns intr-o etapa a vietii sale biologice in care nu mai stie ce vorbeste. Repet, acest lucru nu poate fi tolerat. Poate ca este fata nevazuta a lui Ion Iliescu pe care de multe ori nu am stiut sa o sesizam la timp", a spus fostul ministru de externe.La originea disputei s-ar putea afla si o opinie ferma a fostului ministru de externe, publicata de ZF, in care Mircea Geoana cerea clarificari ale relatiei dintre Iliescu si Nastase, pe fondul disputelor dintre cei doi legate de reformarea PSD. Pe scurt, vicepresedintele PSD Mircea Geoana considera ca partidul ar trebui sa lase deoparte astfel de discutii, cat mai rapid, pentru ca eventuala chemare la alegerile anticipate sa nu gaseasca PSD nepregatit. Geoana respingea, totodata, ideea reformarii PSD pe fundalul acomodarii celor doi la varful partidului.



In interviul acordat Info Pro, Geoana a fost intrebat daca are ce sa-si reproseze in privinta activitatii din PSD. El spune ca "probabil ca nu am spus mai din timp anumite chestiuni legate de nevoia de a fi mai fermi in lupta impotriva coruptiei, poate ca in cele doua tururi ne-am relaxat prea devreme. Sunt multe lucruri pe care mi le pot reprosa si eu, cum ni le putem reprosa cu totii. Dar una este sa facem o analiza lucida si de multe ori critica despre ceea ce face cineva si alta e sa ne jignim de o astfel de maniera. Cred ca este inca o dovada a faptului ca, desi Ion Iliescu are multe merite de-a lungul timpului, nu mai este un om pentru momentul actual, pentru politica la varf in Romania".



Tot ieri, Iliescu declara, pe holurile Camerei Deputatilor, ca nu dorinta de putere il determina sa candideze la sefia PSD, ci nevoia de a clarifica lucrurile in partid. "Personal, eu nu mai am nici un fel de apetit de a mai candida. Eu am venit in partid numai ca sa ajut, cu experienta pe care o am. Nu am ambitii personale", a declarat Iliescu. El a spus ca nu vrea sa lase impresia ca a venit in partid doar pentru interese de ordin personal.



Intrebat daca intre el si Adrian Nastase, actualul presedinte al partidului, exista animozitati legate de dorinta de a ocupa o functie in partid, Iliescu a declarat ca exista "o stare de nervozitate generala".



"Totdeauna cand pierzi, cand un partid intra in opozitie, e un soc. Si socul asta are si reflectari personale", a spus Ion Iliescu, precizand insa ca Adrian Nastase este "poate cel mai linistit" si ca altele sunt persoanele care alimenteaza, in mod artificial, disputele din interiorul partidului.



Mircea Geaona a spus ca declaratia lui Ion Iliescu ii indica apetitul acestuia pentru a obtine conducerea PSD.



De asemenea, la intrebarea daca se gandeste sa paraseasca partidul, Geoana a raspuns ca este dispus sa candideze la o functie importanta in cadrul formatiunii.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO