Politică

Anticipatele si remanierea - teme desuete

20.01.2003, 00:00 10

Discutia de la Cotroceni dintre presedintele Ion Iliescu si delegatia PSD condusa de premierul Adrian Nastase, de vineri, nu a adus noutati in privinta remanierii guvernamentale sau a alegerile anticipate, teme care pana nu demult erau subiectul principal la intalnirile dintre cei doi lideri. Cei doi nu au declarat nimic despre aceste subiecte nici ieri, la Cluj, unde s-au intalnit din nou. Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a afirmat, imediat dupa intalnirea de vineri, aproape cinci ore, ca nu s-a discutat nici despre remanierea guvernamentala, nici despre anticipate. De asemenea, comunicatul Presedintiei, remis presei dupa discutia de vineri, nu a facut nici o referire la cele doua teme.la discutii, premierul Adrian Nastase a spus la Cotroceni ca daca pana in acest moment nu a fost facuta o restructurare a guvernului, in viitorul apropiat o remaniere nu ar avea rost. Iar presedintele nu l-a contrazis.
In schimb, presedintele Iliescu si liderii PSD au discutat despre modificarea Constitutiei, votul uninominal (Iliescu fiind de acord cu propunerea PSD), combaterea coruptiei, reducerea impozitului pe venit si a cotei TVA pentru produsele de baza.
In contextul discutiilor pentru modificarea Constitutiei, PSD intentioneaza sa propuna prelungirea mandatului prezidential de la patru la cinci ani, a declarat, ieri, pentru Ziarul Financiar, Ioan Solcanu.
In cazul in care propunerea PSD va avea castig de cauza e de asteptat ca prelungirea mandatului prezidential sa aiba loc dupa urmatoarele alegeri. Altfel spus, sa nu il vizeze in mod direct pe presedintele Iliescu.
Combaterea coruptiei, o tema apropiata presedintelui Iliescu, a constituit un alt subiect al intalnirii de la Cotroceni. Intentia Guvernului de a-si asuma raspunderea in Parlament, in prima parte a lunii februarie, asupra unui pachet de masuri privind combaterea coruptiei, ramane valabila.
Elementul de noutate il constituie includerea in acest pachet a proiectului privind declararea averilor demnitarilor, aflat de mai bine de un an in dezbaterea Parlamentului.
La intalnirea delegatiei PSD cu presedintele Iliescu au fost abordate si unele aspecte economice.
Dupa discutia de vineri, Iliescu si Nastase s-au intalnit ieri la Cluj, unde au participat la o serie de intalniri cu prefectii. Intre timp, Nastase a participat la una dintre cele mai importante manifestari cinegetice organizate in Germania, langa Stuttgart, ocazie cu care s-a intalnit cu mai multi lideri europeni.
Participantii la intalnirile pe temele admisstratiei publice organizate la Cluj-Napoca au analizat posibilitatea unificarii Ministerului de Interne cu cel al Administratiei Publice, a declarat ministrul de Interne, Ioan Rus, pentru imbunatatirea "capacitatii administrative".
Interventiile lui Iliescu si Nastase nu au avut insa legatura cu aceasta tema.
Premierul a spus, ieri, ca nivelul de trai este prioritatea Guvernului, fara a renunta la reforma. In privinta reformei, el a spus ca se va ocupa in mod direct de problemele legate de infiintarea societatilor comerciale, afirmand ca se va deplasa la Registrul Comertului, impreuna cu ministrul Finantelor si secretarul general al Guvernului.
"Daca vom constata ca lucrurile nu merg bine, inchidem o saptamana Registrul Comertului, ii dam pe toti afara si angajam altii noi", a afirmat Nastase, conform caruia modelul va trebui urmat si de liderii administratiilor judetene.
Presedintele Iliescu a reluat o mai veche idee a sa. Seful statului a spus ca nu va fi, probabil, interesat sa ocupe o functie executiva dupa ce isi va incheia mandatul in fruntea statului.
"Un om care toata viata a fost implicat in politica nu inceteaza sa faca politica, dar acest lucru nu inseamna neaparat a ocupa functii executive", a subliniat Ion Iliescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO