Politică

Anticipatele impart electoratul in tabere aproape egale

06.05.2005, 20:40 64

Doar trei partide ar trece pragul parlamentar de 5%, in cazul in care ar fi organizate alegeri anticipate, releva un sondaj Data Media, comandat de agentia de presa Mediafax si PRO TV.

Alianta PNL-PD se afla in frunte, cu 50,8% dintre optiunile de vot, dar creste cu inca 10 procente, atunci cand sunt luate in calcul doar raspunsurile celor care sunt hotarati sa voteze.

Dintre repondenti, 22,1% ar vota cu PSD si 5,5% cu PPRM. Sub pragul parlamentar cad doua partide, UDMR cu 2,9% dintre optiuni si PUR cu 0,5%.

In privinta oportunitatii organi-zarii anticipatelor parerile sunt sensibil egale - se opun anticipatelor 36,5% dintre repondenti, 33,6% sunt pentru, iar restul nu se pronunta. Mult mai multi nu stiu, in schimb, procedura de declansare a anticipatelor.

Autorii sondajului atrag atentia ca preferintele de vot inregistrate de sondaj trebuie citite in contextul climatului general preponderent favorabil presedintelui Basescu si Aliantei D.A.

Traian Basescu este, la ora actuala, persoana publica despre care cei mai multi dintre romani (70%) au o parere buna, in vreme ce, la polul opus, Corneliu Vadim Tudor intruneste cel mai mare scor negativ (48,3% - parere deloc buna).

La capitolul "perceptie pozitiva", Basescu este urmat, in lista de 14 personalitati, de Calin Popescu Tariceanu (62,3%), Theodor Stolojan (61,99%), Mircea Geoana (56,8%), Ion Iliescu (36%), Adrian Nastase (34,2%).

In topul perceptiei negative, C.V. Tudor este urmat de Adrian Nastase (33,7%), Ion Iliescu (33,5%), Dinu Patriciu (32,7%), Cozmin Gusa (24,6%), Valeriu Stoica (23,5%), Radu Berceanu (22,7%), Ioan Rus (20,1%), Emil Boc (10,3%), celelalte persoane din lista situandu-se sub 10%.

Simpatizantii lui Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu si Theodor Stolojan au profiluri in masura similare. Sunt tineri si din mediul urban. O diferenta semnificativa poate fi remarcata in cazul simpatizantilor lui Adrian Nastase. Acestia sunt in majoritate femei, 37,3% cu varste intre 60 - 69 de ani, "70 de ani si peste". Majoritatea au nivel de educatie sub-mediu si traiesc in mediul rural.

In ceea ce il priveste pe Mircea Geoana, cei care au o parere buna despre el se apropie mult fie de profilul dominant al simpatizantilor lui Basescu, Tariceanu, Stolojan, fie de profilul celor care il simpatizeaza pe Adrian Nastase, dar, in unele cazuri, simpatizantii lui Mircea Geoana au trasaturi "hibride", releva sondajul.

In ceea ce priveste indicele de incredere in viitor, 43,1% dintre repondenti considera ca Romania se indreapta intr-o directie buna, in timp ce 39,2% cred ca directia este gresita. Aproape jumatate apreciaza ca situatia generala este "cam la fel" ca inainte de alegeri. Cei care sustin ca tara merge intr-o directie buna se regasesc mai ales in categoria celor cu pregatire superioara si cu venituri de peste 10 milioane de lei. Intre pesimisti se numara mai ales cei de peste 65 de ani, cei cu nivel de educatie sub-mediu.

Sondajul national de tip omnibus a fost realizat in perioada 8-14 aprilie 2005, pe un esantion probabilistic, stratificat, multistadial, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. Volumul esantionului a fost de 1.139 de persoane, cu o marja de eroare de +/-2,8% (cu o probabilitate de 0,95%).

Pe de alta parte, Departamentul de analiza si politici al Institutul PRO arata, intr-o analiza a lunii trecute, ca sondajele au indicat o tendinta de scadere a sustinerii electorale a Aliantei D.A., o diminuare a increderii in Traian Basescu precum si a increderii in directia inspre care se indreapta tara. In privinta anticipatelor, Institutul PRO apreciaza ca Traian Basescu trebuie mai intai sa convinga Alianta de oportunitatea anticipatelor, ceea ce nu e deloc simplu, si abia apoi sa incerce atragerea celorlalte partide ale coalitiei, misiune aproape imposibila avand in vedere ca va trebui sa le ceara unor parlamentari sa renunte la mandat.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO