Politică

Analistii politici analizeaza discursul lui Basescu

15.12.2004, 00:00 246

Primul discurs al lui Traian Basescu, in calitatea sa de viitor sef al statului a fost bine primit de analistii politici, care remarca insa ca din el lipseste un mesaj clar catre electoratul liberal (intreprinzatori, mediu de afaceri) care, in majoritate, l-a votat. Basescu a insistat mai mult in discursul sau pe elemente ce tin de social-democratie.
Analistii spun ca aceste lucruri pot fi corectate pe parcurs, pentru ca Basescu, care este un social-democrat convins, are colaboratori liberali si, de altfel, programul Aliantei este unul liberal, iar Basescu si l-a asumat.
Analistul Cristian Preda spune ca, este remarcabil faptul ca, la doua ore dupa ce a fost declarat castigator, Basescu "a reusit sa incropeasca un discurs" care, chiar daca a mers in continuarea discursului de campanie, a acoperit principalele teme de dezbatere.
"S-a adresat si celor care l-au votat si celor care nu l-au votat. Cat despre referiri la mediul de afaceri, acestea nu puteau fi facute intr-un discurs de proclamare a victoriei pentru ca, totusi, a fost un discurs al presedintelui si nu al primului ministru".
Un al doilea motiv pentru care Basescu nu putea sa se refere la mediul de afaceri, in acel moment, este ca alcatuirea unei majoritati parlamentare in jurul programului liberal al Aliantei este inca problematica, spune Preda.
Daca pot fi facute observatii critice, acestea se refera la politica externa, spune Preda.
"Uniunea Europeana a fost plasata ca o dimensiune a politicii externe, dupa problema axei Washington-Londra Bucuresti si dupa Republica Moldova. Or, integrarea europeana este o dimensiune a politicii interne", spune Preda.
El crede ca Basescu "trebuie sa fie atent" la discursul privind institutiile, pentru ca da impresia ca a preluat mesajul PRM. "Multi analisti, inclusiv straini, au crezut ca spunand ca Romania trebuie sa fie a romanilor el a adoptat discursul Romaniei Mari", spune Preda.
Analistul Daniel Barbu chiar pare convins de acest lucru: "A fost un discurs populist, gen Romania Mare, a folosit chiar expresii ale lui Corneliu Vadim Tudor. Singurul lucru politic important a fost legat de decizia de a numi un prim ministru din randurile Aliantei".
Pe de alta parte, spune Barbu, acest lucru este explicabil. Ca presedinte nu trebuie "sa ai un discurs liberal". "Basescu a castigat si cu ajutorul electoratului Romaniei Mari care intr-o masura are profilul electoratului liberal. Un electoral urban, tanar, educat. S-a adresat celor care l-au votat".
Dimpotriva, analistul Stelian Tanase afirma ca discursul lui Basescu a fost unul precis, lipsit de tenta electorala.
"A fost discursul unui om de stat. Nu a fost un discus care sa se adreseze electoratului care l-a votat si asta nu pentru ca l-ar ignora. Ca analist, cred ca a spus ceea ce trebuia, desi a ridicat stacheta cam sus, ceea ce ne arata ca are inca destule iluzii. Nu va ingrijorati ca nu s-a adresat electoratului liberal. Un sef de stat trebuie sa aiba un discurs pentru toti cetatenii", spune Stelian Tanase.
Analistul Dan Pavel spune ca, din anumite puncte de vedere, Traian Basescu nu a vorbit ca un sef al statului pentru ca nu era pregatit psihologic, era inca sub impresia campaniei electorale. In esenta insa discursul sau este "un rezumat a ceea ce a promis in campania electorala".
"Din ce a spus deducem ca prioritatile sale sunt cele a fostului presedinte Emil Constantinescu. Poate sunt aceleasi pentru ca problemele nu s-au schimbat de atunci. Unele dintre ele au devenit trasaturi ale sistemului, de pilda coruptia din institutiile statului - justitei politie, etc".
Dan Pavel crede insa ca elementele omise din discursul sau - intre altele referirile la mediul de afaceri - vor fi corectate la discursul de investitura. "Sunt multe intrebari la care vom gasi atunci raspunsul in legatura ci intetiile sale viitoare", spune Pavel.
"Traian Basescu nu este un liberal, e un om cu autoritate si cu inclinatii de stanga. Dar programul Aliantei este 80% liberal. Ca pesedinte Basescu trebuie sa ia ce este mai bun din toate intentiile si programele", adauga analistul.
"Una peste alta, a fost un discurs bun, Basescu a punctat clar, la obiect si cred ca este hotarat sa faca ceea ce a spus", conchide Dan Pavel. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO