Politică

Amnesty International acuza Romania ca incalca drepturile omului

05.05.2004, 00:00 99



Organizatia pentru apararea drepturilor omului, Amnesty International, critica in termeni duri starea din spitalele romanesti de pshiatrie. Intr-un raport dat publicitatii ieri la Bruxelles, adresat guvernului roman, organizatia spune ca in spitalele psihiatrice din Romania exista persoane internate fara voia lor, ceea ce egaleaza cu o "detentie arbitrara, in dispretul justitiei".



Amnesty cere Uniuniii Europene sa intervina in apararea bolnavilor, amintind ca UE are aceasta obligatie de vreme ce ajuta financiar Romania pentru a se integra in 2007.



In documentul publicat ieri la Bruxelles organizatia internationala cere o reforma rapida a spitalelor psihiatrice din Romania, astfel incat drame de felul celei petrecute la Poiana Mare sa nu se mai repete. Raportul reaminteste, pe larg, faptul ca in ianuarie 2004, la Poiana Mare, au murit 18 pacienti cu deficiente psihice, din cauza frigului, a lipsei hranei si a ingrijirilor medicale. Autoritatile romane au demarat o anchera - aminteste documentul - l-au demis pe directorul spitalului, dar au afirmat ulterior ca moartea pacientilor a survenit ca urmare a unor complicatii cardiace. Amnesty International respinge aceasta ipoteza, afirmand fara tagada ca ei au murit de foame, frig si lipsa unei ingrijiri medicale adecvate. Mai mult, spune organizatia, situatia de la Poiana Mare "nu este o exceptie". In toate spitalele de psihiatrie din Romania pacientii traiesc "in conditii deplorabile". Amnesty International considera ca, prin tratamentul aplicat bolnavilor din spitalele psihiatrice, Romania incala multe conventii internationale pe care le-a semnat si incalca drepturile omului. Documentul aminit abunda de cazuri concrete cu bolnavi care au avut de suferit de pe urma relelor tratemanete aplicate in spitalele pshiatrice din Romania: sunt tinuti in saloane mizere, uneori cata o suta de persoane intr-o singura incapere, sufera de foame, frig si lipsa de ingrijire medicala. Raportul relateaza vizitele pe care delegatii organizatiei le-au facut in spitalele din Romania. Intr-o astfel de vizita pe patru februarie, la spitalul Mocrea, delegatii au constatat bolnavii ca nu aveau lumina si caldura. In mijlocul ierii, pe opt decembrie trecut la spitalul psihiatric de la Gataia, bolnavii erau tinuti la o temperatura de minus doua grade. Sunt trecute in revista multe astfel de cazuri din spitalele Obregia din Bucuresti, spitalul Ganesti, Socola sau Mocrea.



"Cerem guvernului roman sa actioneze cu cea mai mare urgenta pentru a proteja viata demnitatea si bunastarea tuturor bolnavilor din spitalele psihiatrice", a cerut ieri public Irene Khan, secretarul general al Amnesty International. Starea spitalelor de psihiatrie din Romania dezbatuta pe larg in presa noastra a ajuns ieri subiect in presa interationala. Influentele organizatii de presa de intre care Associated Press, Agentia France Prese si BBC relatat ieri starea deplorabila in care traisc bolnavii in spitalele romanesti, pe baza raportului Amnesty.



Amnesty International este una dintre cele mai respectate organizatii pentru apararea drepturilor care nu s-a sfiit sa critice aspru de-a lungul vremii tari precum Statele Unite sau Marea Britranie in momentul in care a considerat ca acestea au tendinta de a incalca drepturile omului. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO