Politică

Alianta PNL-PD: Presedintele poate candida doar daca pleaca de la Cotroceni

30.08.2004, 00:00 14

Alianta PNL-PD a anuntat ieri ca va boicota votul la legea alegerilor parlamentare - ce va intra astazi in dezbaterea Camerei Deputatilor - si o va contesta la Curtea Constitutionala in cazul in care partidul de guvernamant nu-i va accepta  amendamentele.
Cel mai controversat articol al acestei legi permite presedintelui in functie, in cazul scrutinului din toamna lui Ion Iliescu, sa candideze ca independent pentru un mandat parlamentar, pe listele unui partid politic. Legea va permite, totodata, si implicarea sefului statului in campania electorala a respectivei formatiuni.
Alianta PNL-PD contesta aceste prevederi si sustine ca presedintele Ion Iliescu va putea candida ca independent, pe listele electorale ale PSD, numai in conditiile in care va renunta la mandatul de sef al statului, afirma deputatul liberal Radu Stroe. Argumentul Aliantei D.A. este unul constitutional. Anume, ca legea intra in conflict cu Constitutia, care stipuleaza ca seful statului este echidistant politic in perioada mandatului prezidential.
O alta varianta ar fi, potrivit reprezentantului PNL, ca PSD sa scoata din textul legii articolul care ii permite presedintelui sa se implice in campania electorala a partidului pe listele caruia candideaza.
De cealalta parte, PSD sustine ca nu este vorba despre incalcarea Constitutiei si ca fiecare presedinte face parte dintr-o anumita familie politica. De asemenea, partidul de guvernamant a acuzat Alianta D.A. de inconsecventa intrucat initial a fost de acord ca seful statului sa candideze ca independent pe listele unui partid, dar ulterior s-a razgandit.
 Parlamentarii PNL si PD critica, de asemenea, faptul ca partidelor politice nu le este permisa monitorizarea organizarii alegerilor pentru romanii din strainatate. Deputatul Radu Stroe sustine ca acesta este o posibilitate de fraudare a alegerilor, mai ales in conditiile in care, potrivit noii legi, Ministerul Afacerilor Externe poate organiza sectii de vot in comunitatile unde exista minimum 50 de romani.
Nu in ultimul rand, deputatul Radu Stroe a deschis discutia asupra prefectilor care vor candida pentru un mandat parlamentar. Radu Stroe afirma ca legea ar trebui sa interzica prefectilor si subprefectilor sa faca campanie electorala in localitatile pe care le administreaza, idee respinsa de partidul de guvernamant.
Toate aceste nemultumiri ale Aliantei D.A. se regasesc in amendamente de modificare a legii alegerilor parlamentare. In cazul in care nu vor avea castig de cauza in Parlament, PNL si PD afirma ca vor boicota votul asupra legii si o vor contesta la Curtea Constitutionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO