Politică

Alianta PNL-PD pregateste schimbarea oamenilor PSD

25.03.2005, 00:00 14

La trei luni de la preluarea guvernarii, Alianta PNL-PD pregateste legi care sa conduca la schimbarea unor oameni ai PSD din administratia locala.


Sunt avuti in vedere sefii serviciilor descentralizate suspectati de fidelitate fata de fosta putere, precum si presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care au ajuns in aceste functii cu sprijinul unui partid urcat acum la guvernare. Este vorba de PUR. 


In acest sens, doua proiecte legislative au fost depuse in Parlament in aceste zile.


Un prim proiect ar fi in masura sa duca la schimbarea sefilor serviciilor judetene descentralizate, oameni numiti in timpul fostei guvernari, acum imposibil de inlocuit intrucat sunt asimilati functionarilor publici.


"Intampinam o rezistenta acuta din partea serviciilor descentralizate. 98% dintre oamenii din conducerea lor sunt activisti ai fostei guvernari. Or, un Guvern nu poate face o noua politica cu activisti ai fostei guvernari", a declarat ieri pentru Ziarul Financiar vicepresedintele PD, Ioan Oltean.


Ioan Oltean, unul dintre initiatorii proiectului, afirma ca este nevoie ca politica sa fie delimitata de administratie si acest lucru si-l propune initiativa legislativa. "Conducerile serviciilor descentralizate sa fie numite de Guvernul in exercitiu. Pleaca Guvernul, trebuie sa plece si oamenii numiti", argumenteaza Oltean.


Initiativa Aliantei a fost privita cu reverva de catre seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care a avertizat ca trebuie avut grija ca, din dorinta de a depolitiza administratia publica, acest sistem sa nu fie repolitizat.


Lideri ai coalitiei la guvernare au argumentat ca intampina in teritoriu opozitia mai multor reprezentanti din administratie. Presedintele PD, Emil Boc, vorbea recent de o strategie a sefilor serviciilor descentralizate care au obtinut aceste functii in timpul guvernarii PSD, de a se inscrie in PUR pentru a-si pastra posturile.


De cealalta parte, PSD a intervenit public in apararea functionarilor publici si a acuzat noua putere de epurare politica.


Protestul PSD s-a auzit si in Parlament prin inregistrarea unei motiuni simple in care cere demisia ministrului administratiei si internelor Vasile Blaga pentru inlaturarea din functie, pe criterii politice, a mai multor functionari publici.


Alianta pregateste, de asemenea, facilitarea schimbarii presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene printr-un proiect de lege inregistrat recent in Camera Deputatilor.


Se reduce numarul necesar de voturi pentru destituirea din functii a presedintilor si vicepresedintilor din structurile locale. In virtutea acestei legi, ar fi posibil, cel putin teoretic, ca unii dintre presedintii si vicepresedintii de consilii judetene ai PSD sa-si piarda functiile daca PUR isi va dovedi fidelitatea la nivel local fata de Alianta. Relatiile dintre PUR si PNL-PD sunt tensionate in teritoriu, ceea ce impiedica semnarea protocoalelor de colaborare in mai multe judete.


Pasi mici se fac in Parlament si in incercarea schimbarii presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Parlamentarii Aliantei lucreaza acum la modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor inclusiv in sensul facilitarii schimbarii din functie a conducerii institutiei.


Este de asteptat ca schimbari de personal sa aiba loc, de asemenea, in serviciile secrete si justitie. Schimbarile sunt anticipate de o declaratie de data recenta a presedintelui Traian Basescu, care arata ca se pregatesc proiecte de legi care sa permita inlocuirea oamenilor in aceste institutii.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO