Politică

Alianta PNL-PD cheama fortele politice sa previna fraudarea alegereilor locale

17.03.2004, 00:00 14



Alianta PNL-PD se teme ca alegerile locale vor fi fraudate de actuala putere si ca o masura de precautie va propune partidelor parlamentare si neparlamentare incheierea unui protocol de colaborare privind supravegherea scrutinului din 6 iunie. Exceptie va face PSD, care este exclus de partidele de opozitie de la semnarea acestei intelegeri politice. PRM insa considera necesar "orice efort" pentru impiedicarea fraudei electorale, urmand sa discute cu liberalii si democratii termenii protocolului in zilele urmatoare, potrivit vicepresedintelui acestui partid, Lucian Bolcas.



Vicepresedintele Aliantei, senatorul Paul Pacuraru, a spus ieri ca liberalii si democratii vor incepe discutii cu liderii tuturor partidelor care vor participa la alegerile locale din 6 iunie. Protocolul, ai carui termeni nu au fost deocamdata stabiliti, va fi unul strict tehnic si nu va implica alte intelegeri de natura electorala. Singurul scop al acestei intelegeri politice ar fi, potrivit lui Paul Pacuraru, impiedicarea fraudarii alegerilor de catre partidul de guvernamant.



Decizia de ieri a Aliantei D.A. PNL-PD vine in continuarea anuntului facut, la sfarsitul saptamanii, de presedintele liberal Theodor Stolojan care spunea ca are temeri ca PSD va frauda alegerile din acest an.



Temerile Aliantei legate de corectitudinea alegerilor izvorasc din neregulile semnalate in desfasurarea referendumului pentru adoptarea noii Constitutii. "Experienta referendumului este suficienta pentru a ne pune suficiente semne de intrebare privind corectitudinea alegerilor sub mandat PSD", afirma presedintele executiv al PD Emil Boc. Aceleasi argument au adus in discutie presedintele liberal, Theodor Stolojan, senatorul PNL Paul Pacuraru si deputatul PRM Lucian Bolcas.



Partidele de opozitie, sa ne amintim, au semnalat mai multe nereguli in timpul desfasurarii referendumului - organizarea unor tombole cu premii in sectiile de votare (la Bacau), deplasarea mai multor urne mobile in supermarketuri, in piete sau pe strazi. Din aceste motive au cerut Parchetului sa se autosesizeze iar, in plan parlamentar au insistat pentru constituirea unei comisii de ancheta. Nici una dintre aceste actiuni nu au avut finalitate. Cererea PNL si PD de a se forma o comisie parlamentara de ancheta a esuat din cauza sustinerii parlamentare insuficiente in fata majoritatii PSD-UDMR.



Dar, in acelasi timp trebuie amintita colaborarea stangace si lipsa de sincronizare dovedita de partidele de opozitie in monitorizarea referendumului pentru adoptarea noii Constitutii.





Impotriva urnelor mobile



In mod concret, PNL si PD vor sa impiedice eventualele fraude electorale prin mijloace proprii, fara a apela la observatori internationali. De pilda, vor ca toate sectiile de votare sa fie supravegheate in timpul desfasurarii alegerilor de catre reprezentantii partidelor de opozitie. In plus, la nivel legislativ, dupa ce au sustinut, cu succes restrictionarea folosirii urnei mobile, cele doua partide vor pleda, in timpul dezbaterii legii alegerilor locale, pentru introducerea urnelor transparente in sectiile de votare. Acestea ar urma sa fie atribuite la nivel national printr-o licitatie cu strigare, potrivit Aliantei.



O alta modificare a legii alegerilor locale pe care Alianta o sustine priveste eliminarea migratiei politice. Este vorba despre specificarea, in lege, ca orice consilier isi va pierde mandatul daca va demisiona de la partidul pe listele caruia a fost ales. Legea alegerilor locale urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.





Romania nu-si va retrage trupele din Irak



Decizia noului Guvern spaniol de a-si retrage trupele militare din Irak, dupa atentatele sangeroase de la Madrid, au deschis si in Romania discutia despre implicarea militara romana in sustinerea campaniilor internationale antiteroriste. Atat puterea - ministrul apararii Ioan Mircea Pascu - cat si Opozitia - PNL si PD - considera ca nu este momentul oportun ca Romania sa-si retraga trupele din Irak intrucat aceasta decizie ar fi interpretata drept o victorie impotriva terorismului. Ministrul apararii spune ca nici nu se pune problema reducerii prezentei militare in Irak (acum sunt aproximativ 800 de soldati romani in aceasta tara). Opozitia insa, prin fostul ministru al apararii Sorin Frunzaverde, considera necesara o dezbatere publica privind sustinerea de catre Romania a campaniilor anti-teroriste intrucat crede ca o astfel de discutie ar face ca optiunile de politica externa ale Guvernului si Parlamentului sa fie mai bine intelese de catre populatie. In acelasi timp, Frunzaverde cere autoritatilor sa face publice mai multe informatii despre riscurile la care se expun cei care calatoresc in strainatate si aleg sa munceasca in alte state.  mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO