Politică

AFP: Castigatorul alegerilor va trebui sa actioneze rapid pentru a limita efectele crizei in Romania

26.11.2008, 19:24 17

Agentiile straine de stiri incep sa acorde spatii largi alegerilor din Romania, in comentarii care analizeaza lupta politica ce se da intre stanga si dreapta, dar si constrangerile care apasa pe umerii viitorului Guvern din cauza crizei economice.

Agentia France Press (AFP) a publicat ieri mai multe analize despre alegerile din Romania in care sustine ca indiferent de cine va castiga alegerile, acesta nu va avea parte de o "luna de miere", criza economica incepand sa genereze efecte, mai multe conflicte sociale riscand sa izbucneasca din ianuarie.
"Partidele politice, increzatoare dupa cresterea economica-record din primul semestru, de 8,8%, nu se opresc, de cateva saptamani, din a face promisiuni de 'bunastare pentru toti' dupa aceste alegeri", comenteaza AFP.
Primele efecte ale crizei, in special scaderea comenzilor in industrie si amenintarea unei cresteri semnificative a somajului, i-au constrans insa pe politicieni sa-si schimbe calculele.
"Partidul Liberal-Democrat (PLD), apropiat presedintelui Traian Basescu, dupa ce a promovat un program de guvernare bazat pe o crestere economica de 7%, a estimat o crestere a Produsului Intern Brut de 5,5% sau intr-o maniera 'foarte pesimista' doar 4%", arata sursa citata.
Potrivit AFP, o alta amenintare o reprezinta incheierea armistitiului social decretat, in timpul campaniei, de sindicate. Premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu a fost nevoit sa recunoasca, potrivit agentiei franceze de stiri, faptul ca "norii negri" ameninta economia, in timp ce rata somajului prevazuta pentru 2009 (3,9%) "va fi, fara indoiala, mai mare". Potrivit sindicatelor, pe langa disponibilizarile deja anuntate de mai multe societati, circa 500.000 de imigranti romani ar putea reveni in tara, pentru a evita criza care a lovit din plin Europa Occidentala.
Partidele politice, desi sunt toate de acord ca trebuie sa actioneze repede, sunt impartite asupra mijloacelor si, in special, asupra politicii fiscale potrivite care sa incurajeze cresterea ecomica si sa protejeze puterea de cumparare.
Partidul National Liberal, condus de Calin Popescu-Tariceanu, si PD-L insista sa mentina taxa unica de impozitare de 16%, adoptata in 2004, care a permis, potrivit lor, sa reduca din amploarea economiei gri si sa atraga investitii straine, reaminteste AFP.
Partidul Social Democrat (PSD), aflat in opozitie, doreste reducerea impozitului pentru salariile cele mici la 10% si introducerea unei taxe pentru veniturile mari, de asemenea propunand o scadere a taxei pe valoare adaugata pentru produsele de baza de la 19% la cinci la suta.
In acest context dificil, politicienii dau asigurari ca au cel putin doua obiective comune: imbunatatirea climatului de afaceri si indeplinirea obiectivului de adoptare in 2014 a monedei unice europene.
AFP aminteste ca alegerile de duminica vor fi marcate de doua premiere: senatorii si deputatii vor fi alesi intr-un singur tur, dupa o metoda de scrutin combinand votul uninominal cu cel pe liste, iar alegerile prezidentiale vor fi disociate de legislative, mandatul presedintelui fiind de cinci ani, dupa scrutinul din 2004.
Doua partide din opozitie, dar aflate in conflict, PSD - aliat ocazional al conservatorilor (PC) si PD-L, din care provine si presedintele Traian Basescu, sunt aproape la egalitate, potrivit Agentiei.
"PNL devine un element-cheie in eventualele negocieri pentru formarea aliantelor necesare constituirii unui nou Guvern. De asemenea, fiecare dintre parti ar putea apela la Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR), care a actionat din 1996, astfel incat s-a aflat incontinuu la guvernare", comenteaza AFP.
In schimb, Partidul Romania Mare (PRM, de extrema-dreapta), al carui declin a fost confirmat in cadrul ultimelor alegeri locale, ar putea ramane pentru prima data in afara Parlamentului.
Referitor la viitorul premier, acesta va fi numit de Traian Basescu, care s-a pronuntat pentru constituirea "rapida" a unui Guvern, de preferinta inainte de mijlocul lui decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO